De Meest iconische bruggen van Europa

Een manier om van A naar B te komen.

Dat is een beetje de manier waarop de gemiddelde persoon een brug ziet.

Dit zijn de Europese bruggen die je ooit wil zien

Alleen de mensen die – net als wij – de ogen écht open hebben, weten dat de bouw van een brug niet alleen draait om functionaliteit, maar ook vooral om het ontwerp. Laten we het zo stellen: elke buitenlandse stad die een bezoekje waard is, kent wel een iconische brug die punt A met punt B verbindt. Om dit idee wat extra kracht te geven, hebben we voor jou een selectie gemaakt van bruggen in Europa die je absoluut een keertje in het echt wilt zien.

Ponte Vecchio: Florence, Italië

De Ponte Vecchio is eigenlijk een soort catwalk. De brug over de rivier de Arno staat namelijk vooral bekend om zijn kledingwinkels, juweliers en kunsthandelaars. Bovendien is het de oudste stenen ‘segmentboogbrug’ met een gesloten kruisboog in Europa. Deze boogbrug heeft sinds het jaar 678(!) altijd standgehouden en zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog gaf Adolf Hitler persoonlijk de opdracht om dit stukje geschiedenis niet te vernietigen.

Storseisundet Brug: Atlanterhavsveien, Noorwegen

De Storseisundet Brug in Noorwegen is met zijn 130 meter de langste brug van de acht bruggen die de Atlanterhavsveien, oftewel de Atlantische Weg, vormen. Misschien komt het beeld van deze weg je wel een beetje bekend voor, aangezien Bond er tijdens de No Time to Die film keihard overheen scheurde. Nu jij nog.

Stari Most: Mostar, Bosnië en Herzegovina

De Stari Most, ook wel bekend als de Oude Brug, gaat over de rivier de Neretva in Mostar. De brug is, wegens de heuvels in de verte en het groen waar je omringd mee bent, wat ons betreft de absolute blikvanger van de binnenstad. En blijkbaar denkt de UNESCO er hetzelfde over, want sinds 2005 staat de Stari Most op de Werelderfgoedlijst.

Pond du Gard Aquaduct: Gard, Frankrijk

Ah, de Romeinen en hun bouwspelletjes. Ja, dat waren stuk voor stuk allemaal pareltjes. De Pond du Gard Aquaduct in Frankrijk benadrukt dat maar weer eens. Deze brug is gebouwd tussen 19 voor Christus en 150 na Christus en in het proces is er geen mortel gebruikt. In plaats daarvan zijn alle stenen van het aquaduct, wat uiteindelijk neerkomt op circa zes ton, allemaal met de hand gehakt. Uiteindelijk niet voor niets, want het resultaat is een bucketlist-worthy brug.

Kapelbrug, Zwitserland

Het landschap van Zwitserland heeft soms wel iets weg van een sprookjesverhaal, en de Kapelbrug over de rivier de Reuss past perfect in dat sprookje. De brug werd in 1332 gebouwd om de mensen in Luzern te beschermen van buitenlandse aanvallen en kroont zichzelf met die geboortedatum als oudste brug van Zwitserland. Destijds werd de brug volledig uit hout gebouwd en herbergt de brug ook kenmerkende schilderingen uit de 17e eeuw.

Millau Viaduct Brug: Frankrijk

Wanneer je over de Millau Viaduct Brug in Frankrijk rijdt, ben je eigenlijk verplicht om even te stoppen. Uit verbazing over de schilderachtige groene uitzichten lukt het je namelijk niet om gefocust op de weg te blijven. Voor de komst van de Balcarte-brug in Mexico, was de Millau Brug met haar 340 meter de hoogste brug ter wereld. Even ter vergelijking: de Eiffeltoren is (maar) 300 meter hoog. Een soort ‘Sky High Road Trip‘ dus, absoluut niet geschikt voor de autorijders met hoogtevrees.

Glenfinnan Viaduct: Schotland

Wanneer een brug in de films van Harry Potter verschijnt, weet je dat het een magische brug is. Dat is dan ook zeker het geval bij dit spoorwegviaduct in Glenfinnan. Dit ongekend indrukwekkende viaduct werd van 1897 tot 1901 gebouwd en kijkt uit over het beroemde Glenfinnan monument en het meer van Loch Shiel. Sterker nog, de brug is zo iconisch dat het zelfs op het 10-pond biljet van de Schotse banken staat.

Ponte Vasco da Gama: Lissabon, Portugal

Allright, deze vermelding verdient de originaliteitsprijs misschien niet, maar hij hoort gewoon thuis in dit lijstje. Dit technische meesterwerk in Lissabon verbindt namelijk het oude gedeelte van de stad met het nieuwe gedeelte en eert bovendien de Portugese zeevaarder Vasco da Gama. Dat doet de brug over de Taag, wat de grootste rivier van het land is. Naast het zich op de skyline van Lissabon, kijk je ook uit op de historische Cristo Rei.