Op deze manier voel jij je als zakenreiziger veel meer gefocust

CREDITS: Rostyslav Savchyn

Met een leven als zakenreiziger word je overspoeld met buffetten en gratis champagne. Tot zover niets te klagen, maar eenmaal aangekomen op bestemming hakt de jetlag er behoorlijk in. Alle voorbereiding lijkt voor niets te zijn geweest en je ziet er inmiddels ook niet meer uit als een vertegenwoordiger. Nu kan jij je lichaam volgieten met koffie, maar op een bepaald punt word je daar ook niet veel gezonder van. Er lijkt daarom ook niets anders op te zitten dan je noodlot te accepteren. Tandenstokers tussen je ogen, schokapparaat om je arm en het beste ervan maken. Wrong, er is een veiligere optie!

Op deze manier voel jij je als zakenreiziger veel meer gefocust

Als je binnen drie weken een zakenreis hebt gepland, zit er wel enige haast bij deze oplossing voor je slaperigheid bij een meeting. Onderzoekers van de Universiteit van Birmingham hebben namelijk een eenvoudige aanpassing aan het slaappatroon gevonden. Vervolgens presteer je in de ochtend veel beter, ontstaan er betere eetgewoonten en neemt de kans op depressies en stress af. Die ‘eenvoudige aanpassing’ heeft wel drie weken nodig, dus je kan maar beter beginnen!

Voor het onderzoek werden 22 gezonde personen onderzocht. Zij werden gevraagd om twee tot drie uur wakker te worden voor hun normale waaktijd. Daarnaast moesten zij ’s ochtends het buitenlicht maximaliseren om vervolgens ’s avonds twee tot drie uur voor de gebruikelijke tijd naar bed te gaan. Hierbij moesten de proefpersonen juist de blootstelling aan licht beperken. Tot slot moesten zij zo snel mogelijk ontbijten na het wakker worden, elke dag eten op hetzelfde tijdstip en na 19u00 niet meer eten.

Wat leren we hiervan?

Gedurende een periode van drie weken verschuif jij dankzij deze methode beetje bij beetje jouw biologische klok. Na verloop van tijd zal je uiteindelijk het ritme aanhouden van jouw bestemming. Je ervaart veel minder slaperigheid en bent tijdens de meeting daardoor meer gefocust. Als je eenmaal weer thuis bent, kan je in een periode van drie weken weer wennen aan je oude biologische klok. Voortaan dus niet meer uitslapen in het weekend, zakenreiziger!

zakenreiziger
Foto: Jon Tyson