8 fijne feitjes over Colombia

CREDITS: Zan | Unsplash

Pablo Escobar. Drugs. Criminaliteit.

Ja, dat zijn waarschijnlijk de eerste drie dingen die momenteel in jouw hoofd opborrelen als je aan Colombia denkt. En, toegegeven, bij ons was dat ook het geval.

Colombia niet altijd wat het lijkt

Stereotyperend van ons, we know. Wij kunnen er ook niks aan doen dat elke goede drugsserie begint met een vliegtuig die over Bogota of Medellin vliegt. Dat beeld slijpt er met de overuren die we op Netflix draaien dan ook wel aardig in. En toch willen wij dat beeld eens even een beetje aanpassen.

Colombia, 8 fijne feitjes over <strong>Colombia</strong>
Foto: Saul Mercado | Unsplash

Colombia is namelijk veel meer dan een walhalla voor drugsbendes: prachtige stranden, het Andesgebergte en het Amazonegebied. Genoeg natuurlijke schoonheden dus. Sterker nog, het land komt binnen op plek drie wat betreft de rankings voor mooiste land ter wereld. Tijd dus om weer een mooi lijstje in elkaar te zetten, met ditmaal acht dikke feitjes over República de Colombia. 

Hoogste waspalmen ter wereld

Tijd dus om die schoonheid van Colombia maar eens testen. Als we naar de palmen kijken die ze hebben, dan moeten we ze alvast een paar punten geven. In de Cocora-vallei dat deel uitmaakt van het Los Nevados National Park vind je namelijk de hoogste waspalmen ter wereld. Sommige palmen zijn met gemak hoger dan 200 meter. Ter vergelijking: de Zalmhaventoren in Rotterdam is het hoogste gebouw in Nederland met een hoogte van 215 meter. Ja, precies. Gekkenwerk.

Colombia, 8 fijne feitjes over <strong>Colombia</strong>
Foto: Fernanda Fierro | Unsplash

Twee kustlijnen

Pak de kaart er maar eens bij en kijk naar Colombia. Wat valt er op? Precies, Colombia zit net tussen twee kustlijnen in. En dat als enige land in Zuid-Amerika. Niet voor niets staat het land bekend om zijn prachtige stranden met bijna 2000 kilometer aan Atlantische kustlijn en 1500 km Pacifische kustlijn. Bedenk die mooie palmen er nog maar eens bij op het strand, het mooie weer in Colombia en je bent in een waar paradijs.

Colombia
Foto: Azzedine Rouichi

Lost City ouder dan Machu Picchu

Waarschijnlijk ben je wel bekend met Machu Picchu. Maar de zogeheten Verloren Stad dat lokaal bekend staat als Cuidad de Perdida verdiend eigenlijk meer lof dan de ruïnestad van de Inca’s. Het is niet alleen mooier, maar ook nog eens 600 jaar ouder. Misschien heeft het iets te maken met de toegankelijkheid tot het gebied, omdat je alleen te voet bij deze ruïne kan komen. Maar hé, dan heb je wel wat. De Verloren Stad duurt circa vijf dagen om te bewandelen. Naderhand kan je met recht zeggen dat je een van de mooiste wandelroutes ter wereld hebt gelopen.

Colombia
Foto: Datingscout | Unsplash

Koffie, koffie en nog eens koffie

Fine, Colombia is dan misschien wel de grootste cocaïneproducent, maar ook op koffiegebied scoren ze behoorlijk goed. Buurland  Brazilië staat op numero uno, terwijl Colombia op tres binnenkomt als grootste koffieproducent. In 2019 produceerde het een kleine 810.000 ton. 25% van de Colombiaanse boeren is afhankelijk van koffie om te betalen voor de levensvoorzieningen.

Pablo Escobar’s nijlpaarden zijn overal in Colombia

Zitten we net te verkondigen over hoe er in Colombia meer is dan alleen maar drugslord-verhalen, komen we aan met een feitje over de grootste drugslord himself: Pablo Escobar. Enfin, het feitje is het waard, beloofd. Escobar besloot, na de bouw van een nieuw decadent landgoed, wat nijlpaarden in te kopen. Deze heeft hij altijd op zijn ranch gehad, tot hij in 1993 overleed. Sindsdien heeft niemand meer omgekeken naar de nijlpaarden, maar ze zijn er nog altijd hoor. En hoe. Er zijn ondertussen 130 nijlpaarden in Colombia, allemaal afstammelingen dus van Escobar’s ranch.

Mieren als snack

Ze kunnen het op zich ook wel bij koffie laten, aangezien de Colombianen toch wel een manier vinden om de maag te vullen. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld het feit dat Colombianen serieus mieren als straatsnack eten. Bij de locals staat het bekend als Hormigas Culonas, doelend op de grote billen waaraan je de snack herkent. Het wordt vooral tijdens het regenseizoen geoogst waarna ze gebakken of geroosterd worden. Je kan het volgens liefhebbers een beetje vergelijken met pinda’s. Maar ja, dan eten wij liever gewoon pinda’s.

Colombia, 8 fijne feitjes over <strong>Colombia</strong>
Foto: Bigstock

Twee keer per dag volkslied

Bovenal is Colombia best een chauvinistisch land. Het ‘¡Oh gloria inmarcesible!’ wordt dan ook twee keer per dag afgespeeld op zowel de radio als tv. Om 6 uur ’s ochtends en 6 uur ’s avonds blaast het gedicht uit 1850 vol door je speakers heen. Stel je voor dat ze in Nederland twee keer per dag het ‘Wilhelmus’ afspelen. Zelfs Willem himself heeft daar geen trek in.

Meer Spaans gesproken in Colombia dan in Spanje

Nog zoiets geks: in Colombia zijn er meer Spaanstaligen dan in Spanje zelf. Het land werd in 1500 gekoloniseerd, waarna het in 1819 onafhankelijk werd verklaard. Echter is de taal nog altijd hetzelfde gebleven, en wordt er van de officiële 37 talen die er zijn, eigenlijk maar eentje gesproken: Spaans dus. Oké, oké, het Spaans is ook weer nét een beetje anders dan het Spaans dat er in andere Zuid-Amerikaanse landen gesproken wordt, maar Colombiaans Spaans is de makkelijkste vorm om de taal te begrijpen.

Colombia, 8 fijne feitjes over <strong>Colombia</strong>
Foto: Zan | Unsplash
Source: