Waarom je eerste klas zou moeten vliegen: de verborgen voordelen

CREDITS: xartproduction

Het lijkt een overbodige luxe en business class vliegen, klinkt al hartstikke chique. Tienduizenden euro’s meer om je benen verder te kunnen strekken? Nee, bedankt. Toch gaat het niet alleen om de hoeveelheid plek of prestige: eerste klas vliegen kent voordelen waar de gewone sterveling weinig van weet. Het verschil tussen business en eerste klas vliegen zou zelfs even groot zijn als tussen business en economy vliegen. Als je wel eens zes uur in een vliegtuigstoeltje met de knieën van je medereiziger in je rug hebt gezeten, lijkt dit verschil ook geen overbodige luxe. Dit zijn de redenen waarom je eerste klas zou moeten vliegen.

De voordelen van eerste klas vliegen die de upgrade waard zijn

Als je reist of op vakantie gaat, kijk je meestal niet uit naar de reis zelf. Toch kost dit vaak ook veel tijd, zeker als je gaat vliegen. Veel rijen, veel wachten en minder dan prettige MeToo-ervaringen bij de douane. Eerste klas vliegen kan je ervaring hiervan overigens heel erg veranderen. De tijd die je ‘kwijt’ bent aan het reizen, krijgt zo een meerwaarde.

eerste klas vliegen, Waarom je eerste klas zou moeten vliegen: de verborgen voordelen
Foto: Gary Bembridge

Minder stressvol en een betere ervaring

Als je business class vliegt heb je soms nog het ‘nadeel’ dat je met prioriteitspassagiers moet instappen. Oudere mensen, mensen met medische aandoeningen of andere belangrijke redenen om eerder in te stappen, gaan je soms toch voor. Toch weer een rij en het voelt niet heel prestigieus.

Als je eerste klas gaat vliegen, wordt de algehele ervaring heel anders. Afhankelijk van de maatschappij wordt je zelfs opgehaald als extra dienst. Bovendien monden de routes van de eerste klas uit naar VIP lounges die de gewone mens alleen in films heeft gezien. Mag dan ook wel voor je geld: zorg dat je niks misloopt van deze ervaring.

De kans om te netwerken

De eerste klas is stiekem een hele goede mogelijkheid om te netwerken. Zoals we weten, is netwerken tegenwoordig een key voor succes. Waar beter dan tussen de business moguls en politieke grootheden? Waar normaal de kans klein is dat je hun paden zou kruizen, zit je nu bijna letterlijk met elkaar opgescheept. Maak hier gebruik van. Laat ze je drankjes bestellen en je horizon verbreden met hun vele verhalen. Heel interessant en eigenlijk een investering.

Meer privacy en meer mogelijkheden

Dit is natuurlijk niet zo gek. In de eerste klas kun je allereerst genieten van meer privacy. Tegenwoordig zijn er meer wanna-be journalisten dan je denkt. Als jij enigszins succesvol of bekend bent, hebben de Instagram-ninja’s je zo te pakken. Zo kun je niet eens ongestoord aan je oor krabben. Laat staan je lidmaatschap aan de Mile High Club eindelijk eens verzilveren.

Daarnaast heb je uiteraard meer mogelijkheden in de eerste klas. Terecht, natuurlijk. Meer keuze uit beter eten, drinken en entertainment. Ook heel belangrijk op een lange vlucht. Meer kwaliteit, zelfs in je keuze van films.

Eerste klas vliegen kan schelen in je jetlag

Een nadeel waar je nog lang na je vlucht last van kan hebben, is je jetlag. Goed kunnen rusten en slapen tijdens je reis kan daarbij overigens aanzienlijk schelen. Als je eerste klas vliegt, heb je hier dan ook alle ruimte én privacy voor. Een groot voordeel waar je op de langere termijn nog baat bij hebt.

A bit of hedonism a day…

Bovendien is bewezen dat een beetje hedonisme goed is voor je gezondheid. Dan hebben we het niet over te veel ongezonde gewoontes. Genieten van een extra luxe is in dit geval een goed voorbeeld. Alhoewel het geen pilaar is voor ultiem langdurig geluk, is luxe blijkbaar toch een heerlijke plus voor je mentale en fysieke gesteldheid. Wederom een investering, in jezelf.

eerste klas vliegen, Waarom je eerste klas zou moeten vliegen: de verborgen voordelen
Foto: Sergey Kohl