Altijd goed: champagneroadtrip met de mannen

CREDITS: Unsplash

Een vriendentrip met de mannen is altijd leuk, vooral als iedereen van bier houdt. Maar eerlijk is eerlijk, een champagnetrip is toch next-level genieten.

De tofste champagneroadtrip

We hebben vijf champagnestreken uitgekozen die dicht bij elkaar liggen. Het is te bereiken binnen 2 uur 30 minuten rijden van Reims tot Troyes en komt uit op een totaal van 155 km. We raden je aan tussendoor hotels te boeken, want van alle champagnes zal verder rijden niet mogelijk zijn.

Er is natuurlijk geen beter champagneland te noemen dan Frankrijk. Het is een eeuwig begrip en is ontstaan in de regio Champagne, dat in het Latijn “compania” betekent. De eerste echte wijngaard was eigendom van de bisschop Remigius van Reims. Dit is ook meteen de eerste locatie van de champagnetrip.

Champagne roadtrip, Altijd goed: <strong>champagneroadtrip</strong> met de mannen
Foto: Ubaldo Bitumi

Reims

Het is een van de belangrijkste steden die een grote rol speelt in de productie van wijnen. Tevens het begin van de champagneroadtrip. Reims is een echt toeristische trekpleister, dus je kunt een bezoekje brengen aan de Kathedraal Notre-Dame de Reims en het uitgaansgebied van Place Drouet d’Erlon verkennen. Maar natuurlijk kom je er voor de champagne, waarbij de vele wijngaarden je meteen zullen opvallen. Breng een bezoekje aan Villa Demoiselle, hier krijg je een rondleiding door de kelders en aansluitend een champagneproeverij van champagnehuis Pommery. In dit gebied zou je ook een bezoek kunnen brengen aan andere bekende merken zoals Taittinger en Ruinart.

Champagne roadtrip, Altijd goed: <strong>champagneroadtrip</strong> met de mannen
Foto: Reno Laithienne | Unsplash

Hautvillers

Een half uur ten zuiden ligt een gezellig dorpje met smalle straten en verschillende champagnehuizen. Het is tevens ook het geboortedorp van de beroemde monnik Dom Pérignon, die leefde van 1638 tot 1715. Tijdens het bezoek aan Hautvillers kun je het graf bezoeken in de Abbaye Saint-Pierre d’Hautvillers abdijkerk. Het merk Dom Pérignon is ontzettend bekend en heeft een interessant prijskaartje. Het merk valt onder het populaire champagnehuis Moët & Chandon en is een vintage champagne.

sabreren champagne - MANIFY
Foto: Renato Marques

Épernay

Naast Reims is Épernay ook een belangrijke stad voor de champagneproductie. In een klein kwartiertje ben je in Avenue de Champagne, een straat van 1,6 km lang die omringd is door beroemde champagnehuizen. Onder de grond bevinden zich de enorme wijnkelders van maar liefst 110 km, waar naar verluidt meer dan 200 miljoen flessen zijn opgeslagen. Eén opentrekken kan geen kwaad, toch?

Je kunt hier veel verschillende activiteiten beleven die horen bij een echte champagneroadtrip. Zo kun je bijvoorbeeld in een luchtballon boven de wijngaarden zweven. Voor de echte ervaring kun je een bezoek brengen aan de wereldberoemde champagnekelder van Moët & Chandon en twee andere grote huizen. Daarnaast kun je genieten van een Franse 3-gangenlunch en een bezoekje brengen aan het museum in de Castellane Champagne, waar je alles leert over het maakproces.

Champagne roadtrip, Altijd goed: <strong>champagneroadtrip</strong> met de mannen
Foto: Bigstock

Châlons-en-Champagne

Het plaatsje ligt, zoals je al vermoedde, in de champagnestreek in Frankrijk. Vanaf Épernay is het 45 minuten rijden. Het is niet de grootste stad, maar zeker leuk om een dag van je champagneroadtrip door te brengen. Je hebt er vele restaurants en bezienswaardigheden zoals een oude circusschool en de Notre-Dame-en-Vaux.

Bezoek de diepe wijnkelders van Joseph Perrier. Hier kom je echt alles te weten over champagne. Het champagnehuis verscheen in 1825 en herbergde vele grote champagnemerken. Het wordt gebruikt voor de transformatie, rijping en opslag van wijn. Boek een tour en geniet van de historische verhalen, proef de verschillende soorten druiven en geniet natuurlijk van de verschillende soorten champagnes.

Troyes

Rijd vanaf Châlons-en-Champagne een uur richting het zuiden en beland in een oude stad met historische kenmerken. Het is een bergachtig landschap met gebouwen uit de middeleeuwen die zich in mooie staat bevinden. Er zijn veel oude gebouwen en musea, leuke restaurants en winkels. Daarnaast is er jaarlijks de ‘La route du champagne en fête’. Hier komen de beste champagneproducenten bijeen. Dit jaar zal het plaatsvinden op 29 en 30 juli, waarbij je kunt genieten van een feestelijk, muziekvol en vooral champagnerijk weekend. Zo sluit je de champagneroadtrip in stijl af.

Champagne roadtrip, Altijd goed: <strong>champagneroadtrip</strong> met de mannen
Foto: Bigstock
Source:
Unsplash
LEES OOK
De hidden gems van Barbados
Tropische eilanden die ooit een plek van rust waren, zijn ondertussen gedegradeerd tot speeltuinen gevuld met een leger aan Instagram-influencers. Zodanig dat we vermoeden dat de Balinezen…
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…