Bruisende en innovatieve steden die niet Silicon Valley zijn

Silicon Valley is niet de enige regio die een enorme boom heeft gehad. Steden wereldwijd ontwikkelen zich in razendsnel tempo met innovatie in verschillende onderwerpen. Hieronder vind je de meest bruisende en innovatieve steden, waarvan je misschien niet had gedacht dat ze zo hard gingen.

Bruisende en innovatieve steden buiten Silicon Valley

Beijing, China

We wisten natuurlijk wel dat er in China flink aan de weg getimmerd werd, maar zo hard hadden we niet verwacht. De statistieken laten zien dat er in Beijing meer eenhoorns zijn waar dan ook. Nou vraag je jezelf natuurlijk af what the hell een eenhoorn is. Een eenhoorn is een start-up met een een beurswaarde van méér dan één miljard Euro. Waar zijn ze in Beijing dan zo goed in? Nou, precies hetzelfde als in Silicon Valley, technologie!

Innovatieve steden, Bruisende en innovatieve steden die niet Silicon Valley zijn
Foto: Zhang Kaiyv

Stockholm, Zweden

Bij booming en innovatieve steden denk je misschien niet meteen aan Stockholm, maar niets is minder waar. Spotify is bijvoorbeeld een van de creatieve producten uit de Zweedse hoofdstad. Stockholm heeft de grootste dichtheid gamestudio’s ter wereld. Niet voor niets heeft Stockholm ook een eenhoorn record, namelijk die van meeste eenhoorns per hoofd van de bevolking. Ontwikkelaars als EA DICE (van Battlefield) en Avalanche Studios (bekend van Just Cause) hebben zich gevestigd in Stockholm.

Innovatieve steden, Bruisende en innovatieve steden die niet Silicon Valley zijn
Foto: Raphael Andres

Lagos, Nigeria

Lagos kent, net als Parijs en Milaan, een grote en bruisende mode scene. Naast mode gebeuren er in Lagos ook grote dingen op het gebied van technologie. Niet voor niets hebben ze een van de buitenwijken van Lagos Yabacon Valley genoemd. En voor wie dacht dat ze alleen films in Hollywood en Bollywood maakten, niet is minder waar. In Lagos nemen ze de blockbusters op in Nollywood. De levendige mode scene, de technologische ontwikkelingen en de activiteiten op gebied van acteren maken Lagos dé economische motor van West-Afrika.

Eindhoven, Nederland

In ons eigen kikkerlandje hebben we ook een bruisende bestemming! Eindhoven is de laatste jaren flink in ontwikkeling en Strijp-S is daar het paradepaartje van. Industrial is hip, dat hebben ze in Eindhoven ook opgepikt. Zonder Meneer Philips zou Eindhoven nog steeds een verzameling van losse steden zijn. De industriële gebouwen die werden gebruikt voor de lampenindustrie van Philips (vandaar lichtstad) zijn omgetoverd in een hippe bestemming. Zeker de moeite waard! Naast Strijp-S wordt Eindhoven ook wel ‘Brainport’ genoemd, een van de slimste regio’s van de wereld.

Innovatieve steden, Bruisende en innovatieve steden die niet Silicon Valley zijn
Credits: Vitor Pinto

Toronto, Canada

Deze levendige metropool heeft een streepje voor wat betreft kunstmatige intelligentie. Veel grote bedrijven als Google, Samsung en Uber hebben hier hun R&D-afdeling gevestigd. Naast technologie staat Toronto ook bekend om zijn foodscene. Er zijn enorm veel nationaliteiten aanwezig in Toronto die zich niet allemaal in één wijk clusteren. Hierdoor ontstaat er een ware hemel voor foodies.

Innovatieve steden, Bruisende en innovatieve steden die niet Silicon Valley zijn
Foto: Ales Shutin