Een vakantie naar Hongarije: Balaton Sound & Boedapest

CREDITS: Bence Balla-Schottner

8Bij het uitzoeken van een zomervakantie is het meestal kiezen. Ga je voor een zon- en strandvakantie, wil je juist festivalletjes gaan pakken of kies je ervoor om een stedentrip te gaan doen? Allemaal hebben ze zo hun voordelen. Wij hadden dit jaar dezelfde struggle, maar kwamen meteen tot dé oplossing. Wij gingen namelijk op vakantie naar Hongarije! Hier bezochten we het immens vette Balaton Sound festival, relaxten we aan het pastelblauwe Balaton meer en pakten we meteen even de toffe stad Boedapest mee.

Dikke festivals, relaxen én een toffe stedentrip: Hongarije

Balaton Sound

Dit jaar besloten we de zomervakantie nét wat anders aan te pakken. Geen douanes, kleine handbagage koffers of muffe vliegtuigen. Nee, dit jaar pakten we gewoon lekker de trein. En dat was voor de verandering een keer geen NS, maar een internationale trein genaamd de Balaton Express. Deze vertrok vanuit Brussel richting één van de allerdikste festivals van Europa: Balaton Sound. Dit festival duurt maar liefst vijf dagen en is in die dagen the place to be voor iedere EDM liefhebber. Hier komt namelijk de top van de EDM wereld een plaatje draaien. En dan hebben we het niet over de minste namen.

Hongarije, Een vakantie naar Hongarije: Balaton Sound & Boedapest
Foto: Balaton Sound

2019

Balaton Sound had dit jaar een recordaantal aan bezoekers en dit is niet voor niets. Het is namelijk het EDM broertje van Sziget. Dit jaar kon je hier genieten van top artiesten als Armin van Buuren, Alesso, Marshmello, Tiësto, Paul Kalkbrenner, KSHMR, Nicky Romero en Sam Feldt. En dan zijn we nog niet eens op de helft van alle leipe artiesten die we gezien hebben. Vanaf woensdag kon je op Balaton Sound namelijk terecht voor feestjes die de klok rond gingen.

Hongarije, Een vakantie naar Hongarije: Balaton Sound & Boedapest
Foto: Major Kata – Rockstar Photographers

Halve liters voor €2

Het festival is enorm groot, met zo’n 10 stages. Hier heb je naast top acts ook een héle dikke VIP die dit jaar verzorgt was door Cosmopolitan en kun je bijvoorbeeld ook kiezen om een middagje door te brengen op een van de zieke boatparties. Uitbrakken doe je hier in stijl. De festivalcamping bevindt zich direct aan het Balaton meer, waar je op je brakke ochtend bij kunt komen en een verfrissende duik kunt nemen. Aangezien we hier overigens nog steeds in Hongarije zijn, kun je uitgaan van enorm goedkope bierprijzen. Hier heb je namelijk voor ongeveer €2 een halve liter in je handen. Win-win en nog een win dus!

Hongarije, Een vakantie naar Hongarije: Balaton Sound & Boedapest
Fotó: Koncz Márton – Rockstar Photographers

Boedapest

Vanuit Balaton Sound besloten wij nog even lekker in Hongarije te blijven hangen, dus kochten we voor een paar euro een treinticket naar de wereldse hoofdstad van Hongarije. Binnen anderhalf uur stonden we met onze krokante hoofden in hartje Boedapest en werden wij positief verrast. Hier vind je namelijk alles wat je jezelf maar kunt wensen op een stedentrip. Mooie oude gebouwen, een legioen aan oude spa’s, mooie bruggen over de Donau en vooral héél veel barren en clubs waar je onbeperkt kunt feesten. Daarnaast heb je in Boedapest een aantal hele dikke Airbnb’s die spotgoedkoop zijn voor Nederlandse begrippen.

Bezienswaardigheden

Boedapest heeft veel te bieden. Zo brachten wij alleen al twee volle dagen rondstruinend door de indrukwekkende staten door, van de ene bezienswaardigheid naar de andere. Neem als je hier bent bijvoorbeeld sowieso een kijkje bij het Parlementsgebouw, het Vissersbastion, beklim het dak van de Sint Stefanus Basiliek en schiet wat verse Instagram content vanaf de Kettingbrug die Boeda en Pest met elkaar verbindt. Maar in Boedapest vind je ook een burcht, de grote markthal die is uitgeroepen tot ‘de mooiste markt van Europa’ en kun je heerlijk chillen op het Margaretha eiland. Dit 2,5 km lange eiland is de perfecte plek om tot rust te komen nadat je een avondvierdaagse aan blaren op je voeten gelopen hebt. Hier heb je veel groen, een muziekfontein, groot zwembad en kun je lekker lunchen.

Weer opgeladen? Breng dan een bezoekje aan de op één na grootste synagoge ter wereld, het Heldenplein en sluit je dag af in een van de vele badhuizen die er te vinden zijn. Mocht je na dit alles nog niet genoeg hebben kun je naar het stadspark en het Vajdahunyad kasteel gaan, op zoek naar de Matthiaskerk of gewoon lekker verdwalen in één van de stegen in hartje Boedapest.

Hongarije, Een vakantie naar Hongarije: Balaton Sound & Boedapest
Foto: Dan Novac

Nachtleven

Zoals je waarschijnlijk al begrepen hebt, heeft Boedapest je handenvol aan dagactiviteiten te bieden. Overigens vonden wij het nachtleven minstens zo tof in deze stad. In Boedapest wordt uitgaan namelijk naar een next level getild. Elke dag van de week kun je hier terecht voor een héél goed feestje. De definitie van een kroeg wordt hier naar een nieuw niveau gebracht in de ruin bars. In deze bars zijn namelijk grote, afgedankte gebouwen omgetoverd tot de vetste plekken om te drinken. Ons favoriet was Szimpla. Hier vindt je de grootste kleurrijke, creatieve bij elkaar geraapte rotzooi die je jezelf maar in kunt denken. Het resultaat is een tof geheel. Het is een oud gebouw met een grote binnentuin waar jonge, hippe mensen bij elkaar komen en genieten van goedkope drankjes en een lekker sfeertje.

De avond in Boedapest stopt overigens niet na een aantal drankjes. Je kunt hier gemakkelijk de complete nacht (én ochtend) doorhalen als je wilt. Zelfs op een maandag is de gemiddelde club in deze stad tot 6 open en – niet geheel onbelangrijk – ook nog eens behoorlijk gaande. Wij konden ons hart ophalen in dit vette nachtleven en zijn meer dan eens verdwaalt in een van de grote clubs die er te vinden zijn.

 

Ben je na uit je plaat gaan op Balaton Sound, relaxen aan het Balatonmeer en feesten in Boedapest nog niet verzadigd? Dan kun je als je bankrekening dat toestaat nog even blijven hangen voor Sziget festival, of één van de mooie nationale parken die Hongarije heeft bezoeken. In Hongarije is namelijk ook nog eens een hele flinke dosis aan mooie natuur te vinden. Kortom: een land dat je meer te bieden heeft dan je misschien in het eerste ogenblik zou denken. Neem een Interrail ticket, gooi een backpack op je rug en je kunt je hier gemakkelijk vermaken voor een aantal weken.

Hongarije, Een vakantie naar Hongarije: Balaton Sound & Boedapest
Foto: Lucas Davies
Hongarije, Een vakantie naar Hongarije: Balaton Sound & Boedapest
Foto: Daniel Olah

 

LEES OOK
De hidden gems van Barbados
Tropische eilanden die ooit een plek van rust waren, zijn ondertussen gedegradeerd tot speeltuinen gevuld met een leger aan Instagram-influencers. Zodanig dat we vermoeden dat de Balinezen…
Hoe de surfcultuur een modegolf werd
Surfcultuur is een van de enige culturen die tegenwoordig wordt uitgekotst door de eigen doelgroep, terwijl hij door alle anderen juist omarmd wordt. De evolutie van surfcultuur…