Snelcursus: welke champagne bij welk gerecht?

CREDITS: Jelleke Vanooteghem

Bij ieder zichzelf respecterend restaurant heeft er iemand verstand van wijn en waar je die het beste bij kunt drinken. De bruisende wijn uit de Franse Champagne-streek is daarin toch een vak apart. Wij mannen weten de wijn goed te combineren met een date, maar experts weten er toch ook het juiste gerecht bij vinden. De ene champagne…

Welke champagne bij welk gerecht?

…is zeker de ander niet. Deze bubbelwijn wordt altijd gemaakt van een van deze drie druivensoorten: Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Door een blend van verschillende druiven te maken kun je de smaak en kleur van de wijn bepalen. Niet iedere wijn met koolzuur mag zomaar champagne genoemd worden. Enkel wijn uit de streek Champagne in Frankrijk die is gemaakt op de méthode traditionnelle mag de stempel dragen.

Soorten champagne

Champagne kan droog zijn maar ook écht zoet! De verschillende soorten champagne hebben allemaal een benaming die daarbij hoort. De wijn wordt op smaak gebracht met melange van rietsuiker en gereserveerde wijn, dit noemt men liqueur de dosage. Door het suikergehalte ofwel het dosage wordt bepaald wat voor stempel de champagne krijgt. We zetten ze even op een rijtje:

Extra Brut: Met nul tot zes gram suiker per liter is deze bubbelwijn de droogste uit de streek.
Brut: Deze droge champagne behoort tot de droge champagnes met zes tot vijftien gram suiker per liter.
Sec: Zonder dat je het proeft zit hier wat suiker in. Deze bevat namelijk zestien tot 30 gram suiker per liter.
Demi-sec: Betekent letterlijk half-droog. Deze bubbelwijn bevat 30 tot 50 gram suiker per liter. En rolt lekker naar binnen door een rond zoetje.
Doux: Om deze stempel te kunnen krijgen moet de wijn meer dan 50 gram suiker per liter bevatten. Deze soort is overigens behoorlijk zeldzaam.
Rosé: Dit is het koolzuurhoudende broertje van rosé, die overigens het meest wordt gedronken in de zomer.

Champagne welke gerecht, Snelcursus: welke champagne bij welk gerecht?

Premium labels

Hoewel champagne een echt luxeproduct is kan het nog gekker! In champagneland zijn er een aantal labels voor de echte paradepaardjes. Eens even kijken:

Blanc de blancs: Deze champagne is gemaakt van 100 procent Chardonnay druiven en behoort tot de brut wijnen.
Millésime: Op deze soort staat altijd het jaartal vermeld omdat deze wordt gemaakt moet zijn van een enkele jaaroogst druiven. Millésime betekent dan ook jaartal in het Frans.
Vintage rosé: Dit is een rosé met druiven uit een enkel jaar. Deze wijn is altijd droog.
Prestige: Dit is de 24 karaat onder de champagnes en is daarmee ook het visitekaartje van een champagnehuis.
Blanc de noirs:  Deze champagne wordt gemaakt van enkel de blauwe druiven, Pinot Noir of Pinot Meunier.

A perfect match!

Nu je weet wat al die dure termen op de fles betekenen wordt het tijd om te kijken naar welk gerecht past bij welke champagne, om zo tijdens je date de puntjes op de i te kunnen zetten.

(Extra) Brut: Serveer bij deze champagne bij lichte maaltijden. Denk daarbij bij aan een salade of een gerecht met gerookte zalm. De wijn past ook erg goed bij vlees met een lichte smaak zoals kalf, kip en gevogelte, maar ook bij jonge kaas.
(Demi) Sec: Deze soort past goed bij een wat minder zoet dessert. Een citroen- of bessen achtig dessert is het beste. Tip: Voeg pure chocolade toe!
Doux: Is het nagerecht zoet? Kies dan zeker voor een Doux Champange, als je die überhaupt kunt vinden. Ze zijn zeldzaam.
Rosé: Deze champagne geeft direct een extra feestelijke touch. Kies deze soort bij Aziatische gerechten, maar met een goede fruitsalade is hij ook dikke maatjes.
Vintage, Millésime en Prestige champagne: Deze premium champagnes zijn echt de moeite waard, maar dan wel bij een echt sterren gerecht. Hiervan zijn de smaken veel verfijnder en subtieler. Kies daarom ook voor premium gerechten.

Geniet ervan! Santé!

Champagne welke gerecht, Snelcursus: welke champagne bij welk gerecht?
Foto: Deleece Cook