Zo geef je je outfit een normcore-touch

CREDITS: Jakob Owens

De fashion norm van de 10’s

Moet je je voorstellen dat je probeert tegen de norm in te gaan, niet modieus te zijn en uiteindelijk per ongeluk toch een mega trend introduceert. En die mega trend wordt ook nog eens zo breed geaccepteerd, dat het de norm wordt. Begin 10’s werd hierdoor ‘Normcore’ geboren als ware fashion trend.

In het afgelopen decennium hebben jongeren geprobeerd in te gaan tegen de strakke stijl van de voorgaande jaren. Geen skinny jeans, strakke hemden of andere gelikte items. ‘Normcore’ werd de trend voor degenen die zich eigenlijk niet wilden onderscheiden en vonden dat kleding geen status mocht uitstralen. De trend werd dan ook bekritiseerd door de anti-fashion uitstraling.

Before normcore: Steve Jobs

Een voorloper van de trend was de bekende mede-oprichter van Apple. Als je aan Steve Jobs denkt, dan denk je meteen aan zijn simpele kleding. Deze outfit, een losse zwarte (col)trui, vormloze jeans en grote sneakers, was zijn signature look. Waarschijnlijk had hij dezelfde kledingkast als Johnny Bravo: een reeks aan zwarte truien en jeans.

De stijl was zo sober en saai dat zijn rijkdom hier totaal niet in te herkennen was. Zijn simpele zwarte truien waren overigens wel van kasjmir en niet van de Primark.

normcore, Zo geef je je outfit een normcore-touch
Foto: Tom Coates

Classy normcore

Maar toen dé James Bond werd gespot met een ‘Normcore’-outfit op de rode loper van Spectre, was het ineens casual-smart. ‘Normcore’ was dus helemaal niet alleen trashy, maar eigenlijk ook vrij classy. De moderne, klassieke man kan er dus ook zeker wat van opsteken.

En je hoeft absoluut niet dakloos te lijken. Zo zouden we je nooit rond laten lopen.

Comfortabel en bewust

Onze hedendaagse streetstyle is enorm afgeleid van de fel bekritiseerde trend ‘Normcore’. Een stijl met weinig houvast, silhouette of andere ‘mooie’ kenmerken. Comfortabel eigenlijk. En niet elke outfit hoeft perfect aan te sluiten natuurlijk (met sterke uitzondering op pakken).

Met deze trend kun je eigenlijk the best of both worlds krijgen. Als je het goed bekijkt, kun je comfort combineren met rustige outfits die ook nog eens stijlvol ogen. In onderstaande voorbeelden, zie je deze key.

https://www.instagram.com/p/B1mRy6Xol0G/

Het gebruik van alleen neutrale kleuren lijkt bijna saai, maar het zorgt ervoor dat je outfit fijn oogt. Nette kledingstukken als een blouse worden bijvoorbeeld wat wijder gedragen, maar zien er zo alsnog netjes uit. Je outfit komt bewust en cool over, terwijl jij het gevoel hebt alsof je in je pyjama loopt. Heerlijk.

Chunky sneakers zijn oké

Een controversieel element van deze trend zijn de dad sneakers. Deze grote sneakers kunnen vrij lomp ogen. Mits je ze goed combineert. Het echte probleem met de schoenen is vooral dat ze prominent aanwezig zijn. Het liefst draagt men dan ook een witte of beige variant van deze schoenen. Deze soort staat vrijwel altijd bij een goede ankle-grazer broek.

https://www.instagram.com/p/BxiHx_6IJwP/

Zorg vooral bij deze aanwezige schoenen dat ze er schoon uit blijven zien. Het echte probleem is namelijk dat de sneakers vaak meer als sloffen gedragen worden als een soort hardcore ‘Normcore’ statement. Voor jou geen probleem, want met deze tips zien jouw chunky shoes er altijd fris uit. Zo kun je ze prima dragen en loop je ook nog op schone wolkjes.

Praktische potentie

Dit item is al opgenomen in de huidige festival cultuur, maar ontvangt nog veel kritiek: de fanny pack. Ondanks dat het een praktische oplossing is voor die volle broekzakken, wordt er nog erg op neer gekeken. Toch is het een fashion item dat door menig man makkelijk gedragen kan worden. En je leven wat kan vergemakkelijken.

Op onderstaande voorbeelden zie je het al. De tas is niet prominent aanwezig en vult de outfit mooi aan. Het kan sportief ogen of zelfs een touch of colour toevoegen. Deze outfits laten zien dat de tas helemaal niet zo opvalt, maar prima gecombineerd kan worden om de comfort van jouw outfit te vergroten. Geen “is that your phone or are you just excited to see me?” meer.

https://www.instagram.com/p/ByxqNmnouOK/

Merken

Naast de bekende Balenciaga schoenen zijn er ook andere merken die veel ‘Normcore’-proof items bieden. Op het gebied van schoenen hebben merken als New Balance, FILA, Nike en zelfs Crocs de ideale chunky comfortable modellen.

De kleding van merken als Patagonia, The North Face Uniqlo en New York Yankees hebben de ideale ‘Normcore’-silhouetten. Ook de items van FEBO zijn de afgelopen twee jaar haast niet weg te denken bij festival outfits. De kleding van deze merken is vaak al bedoeld om wat wijder te zitten, dus je hoeft niet per se af te wijken van je maat.

normcore, Zo geef je je outfit een normcore-touch
Foto: Tonny Tran

Altijd stijlvol

Eigenlijk is het meest geruststellende aan deze trend dat je vrijwel altijd stijlvol bent. Voor jouw garderobe betekent het vooral dat je al ver komt met basics. Deze mogen best losser zijn en lekker zitten.

‘Normcore’ kent wel het gevaar van te comfortabel zijn. Een aantal touches van deze 10’s trend helpen vooral om een comfortabele, stijlvolle outfit te creëren. Verleg je fashion-lat dus niet te laag, maar gun jezelf het comfort.

https://www.instagram.com/p/Bzv0pSkosKV/