How to: zo onderhoud je je leren schoenen

CREDITS: Terje Sollie

Grote kans dat je op dit moment een paar leren schoenen aan je voeten hebt hangen. Daarnaast zal een groot deel van de rest van je collectie ook uit leren exemplaren bestaan. Van onbewerkt leer tot suède varianten, misschien heb je ze wel allemaal. Maar hoewel leer een stug en natuurlijk materiaal is, vereist het toch ook het nodige onderhoud.

How to: zo onderhoud je je leren schoenen

Of het nu gaat om loafers, chelsea boots, sneakers of andere leren schoenen, ze vragen er wel om dat je goed met ze omgaat en ze onderhoudt. Maar dat schiet er bij veel mensen nog wel eens bij in. En dat terwijl het eigenlijk niet eens zo moeilijk hoeft te zijn en het de levensduur van de schoenen met jaren kan verlengen. Haal je veters er maar vast uit, because we’re going to give them some love. Dit is hoe je je leren schoenen onderhoudt.

Stap 1: eerste vuil eraf

We beginnen bij het begin, en dit is misschien wel het belangrijkste deel van het onderhoud van je leren schoenen: houd ze schoon! Maar afhankelijk van het type leer waar je mee werkt, verandert ook de methode die je toepast.

Leren schoenen zijn als een horloge voor heren. Ga je er goed mee om, dan zul je er ook veel goeds voor terugkrijgen. Daarom kun je het onderhouden van het leer ook niet links laten liggen. Om te beginnen zorg je ervoor dat de schoen, welk materiaal dan ook, vrij is van stof en vuiligheid door hem een snelle clean te geven met een zachte borstel.

onderhouden schoen
Foto: Bigstock

Stap 2: grondige reiniging

Next, als het leer van de schoen een finish heeft, gebruik je een milde zeep en een vochtige doek om het oppervlak van de schoen te poetsen. Let op, gebruik geen spons! Hierin kunnen chemicaliën zitten die het materiaal kunnen aantasten.

Is het leer onbewerkt? Gebruik dan leerzeep en creëer voorzichtig wat schuim waarmee je zachtjes over de schoen gaat. Al het overtollige zeep kun je eraf vegen en vervolgens laat je de schoenen aan de lucht drogen. In leerzeep zit namelijk wax dat helpt om het leer te sealen en beschermen.

Mocht je schoen een water of zout vlek hebben, gebruik dan een mixje van twee delen water en één deel azijn en breng dat aan op de desbetreffende gebieden. Veeg net zo lang tot de vlekken weg zijn.

leren schoenen
Foto: David Lezcano

Stap 3: suède schoenen

Deze stap is speciaal voor suède schoenen. Het schoonmaken hiervan lijkt soms een beetje tricky, maar ook dit is niet moeilijk. Om de eerste vuiligheid eraf te krijgen gebruik je suède cleaner en een zachte rubberen suèdeborstel. Dit zal ervoor zorgen dat je het materiaal en de structuur ervan niet aantast.

Is de vlek iets hardnekkiger? Een trucje dat je kunt toepassen is door water te koken tot een ‘rolling boil‘ en het suéde schoon te stomen. Je veegt het materiaal dan voorzichtig schoon met een suèdeborstel waarna je het met een absorberend doekje droogdept.

leren schoenen
Foto: Andre Tan

Stap 4: zo blijven je leren schoenen mooi

Nu je schoenen weer schoon zijn dat ze net nieuw lijken, wil je ze graag zo houden. Daarom gaan we aan de slag met wax, ook wel was genoemd. Dit gaat de levensduur van je leren schoenen verlengen en ervoor zorgen dat ze er mooi uit blijven zien.

Zorg dat de schoenen helemaal droog zijn voordat je de wax aanbrengt en gebruik een katoenen doek zoals een oud shirt. Nu kan het echte werk beginnen, en werk je de wax op iedere centimeter, vouw en bocht in. Vervolgens spuit je de schoen in met een spray om hem verder te beschermen.

Onthoud dat je deze stappen ongeveer iedere maand een keer herhaalt, afhankelijk van hoe vaak je de leren schoenen draagt en welke weersomstandigheden ze hebben moeten doorstaan. Zo zullen ze het mooiste blijven en zo lang mogelijk meegaan.

leren schoenen
Foto: Bigstock

Stap 5: leren schoenen opbergen

Als laatste stap komen we bij de opberging. Deze stap is cruciaal als je de leren schoenen mooi wil houden. Zijn ze een keer nat geworden? Laat ze dan aan de lucht opdrogen met kranten erin. Zo heb je minder kans op kringen.

Maar ook op een dagelijkse basis kun je maar beter rekening houden met hoe je deze pareltjes opbrergt. Een tip is om ze in de kast te zetten met schoenspanners erin om zo het model in tact te houden. Daarnaast kun je speciale schoenenopbergzakken aanschaffen om te voorkomen dat de schoenen beschadigen door stof en zonlicht. Let op, suéde schoenen kun je daarentegen beter opbergen in de open lucht, dus niet in een zak, maar wel uit het zonlicht.

leren schoenen
Foto: Bigstock
LEES OOK
Weekend Desires #343
Kom maaaaaar door! Het is weekend, en dat willen we weten ook. Geniet van je vrije dagen met de állermooiste dames van het moment: View this post…
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…