Nike gaat terug naar de roots met ‘Big Bubble’ Air Max uit ’86

CREDITS: Andras Vas | Unsplash

Het schijnt dat je eerste keuze vaak de beste keuze is. Nike had dat eigenlijk in 1986 moeten horen, want ondanks het feit dat de Nike Air Max 1 uit ’87 nog altijd legendarische sneakers zijn, was de ‘Big Bubble’ Nike Air Max uit het jaar daarvoor misschien nog wel vetter.

‘Big Bubble’ komt na 37 jaar ein-de-lijk op de markt

Helaas bleef het alleen bij een prototype-versie voor de Big Bubble Nike Air Max 1. Onder sneakerheads beter bekend als Air Max 1 HOA: de Air Max 1 History of Air. De ‘Bubbles’ die deze schoenen kenmerkten, waren trouwens ook de reden waarom het ontwerp nooit op de markt is gekomen. De Big Bubble-versie had namelijk een veel grotere ‘window’, oftewel het ‘airvak’.

Wat je misschien wel verwachtte met ‘Big Bubble’ als naam. Door de grotere bubbels scheurden de sneakers uiteindelijk sneller, en aan kapotte sneakers heb je natuurlijk helemaal noppes. Afijn, in de uiteindelijke Nike Air Max 1 zitten dan ook minder en kleinere bellen dan in het prototype van het jaar daarvoor.

‘Air Max Day’ wordt D-Day voor liefhebbers

Anno 2023 hebben we natuurlijk iets verfijndere tools om mee te werken, waardoor het voor Nike ondertussen wél mogelijk is om de grote bubbels op de markt te knallen. En dat terwijl Oud & Nieuw net voorbij is.  Vorig jaar verklapte Nike al dat ze bezig waren met de Big Bubble Nike Air Max 1 ’86, en eind maart lijkt de tijd eindelijk rijp te zijn voor menig liefhebber. Officiële releasedatums zijn er nog niet, maar de verwachting is dat de Big Bubbles op Air Max Day 2023 op 26 maart gedropt worden. Een datum die uiteraard symboliek staat voor de allereerste release van de Nike Air Max-familie.

Wij weten het in ieder geval wel, op 26 maart zitten wij achter onze laptop om de klassieke rood, wit en grijze sneakers met de befaamde mesh en suède-combo en Big Bubbles te scoren. Tot dan toe maken we onszelf maar blij met de plaatjes die er tot nu toe zijn, ook niet verkeerd.

Check ook: Het verhaal achter de Nike Swoosh