Nike viert 33e verjaardag van Air Max met dikke nieuwe releases

Een dag die de modewereld zou veranderen: 26 maart 1987. Nike bracht 33 jaar geleden de Air Max 1 uit en de revolutionaire Air-technologie was zijn tijd ver vooruit. Sindsdien heeft iedere man eigenlijk wel een keer paartje gedragen. Ieder jaar weer viert Nike de verjaardag van de Air Max 1 met nieuwe releases op Air Max Day. En dat is gelukkig dit jaar niet anders.

Nike viert 33e verjaardag Air Max 1

Air Max Day 2020 is een eerbetoon aan talloze Air Max-variaties. Nike heeft deze dag in het leven geroepen om mannen, die graag op Air Max’jes lopen, uit te dagen om hun creativiteit te laten zien.

Ook dit jaar zitten er weer een paar opvallende jongens tussen. Deze sneakers zijn in de loop der jaren toegevoegd aan het gamma van Nike en opnieuw uitgevonden. Het zijn Nike Air Max varianten die mensen met durf graag zullen dragen. Iemand die zichzelf liever wat meer op de achtergrond begeeft zal er wat meer moeite mee hebben.

Air Max 2090

Het eerste op model wat je tegenkomt op de site van Nike is de Air Max 2090. Deze sneakers zijn ontworpen om te laten zien wat de toekomst in petto heeft. Het design is geïnspireerd op de voertuigen van toekomst. Nike heeft namelijk de looks van auto’s die op zonne-energie rijden als basis gebruikt. Voor ons nog een beetje vaag, maar goed Nike zal het wel weten.

Nike Air Max 1
Foto: News Nike

Air Max Duck Camo Pack

Terug naar 2013: Nike bracht een Air Max 90 Atmos met een duck camo-print uit. De hele wereld was lyrisch en het werd een favoriet van velen. Dat gaan we nog eens een keer herhalen, moet Nike gedacht hebben. Want dit jaar komen er twee Air Max 90 sneakers in het Air Max Duck Camo Pack. De kleuren hetzelfde als in 2013, maar dan omgekeerd. Kijken of het dit jaar weer zo’n succes gaat worden.

Nike Air Max 1
Foto: News Nike

Air Max 90 Metallic Pack

We zijn aangekomen bij de meest opvallende verschijning: het Air Max 90 Metallic Pack. Waar kleine voeten vaak als negatief worden beschouwd bij mannen kan het nu positief uitpakken. De nieuwe Air Max 90 Metallic is namelijk alleen voor vrouwen. Iets wat ook terug te zien is in het kleurenpalet en de shine die de sneakers hebben. Mocht je als man toch het lef hebben, dan kun je kiezen uit de kleuren gold, rose gold en silver.

Nike Air Max 1
Foto: News Nike

Het meest populair in Nederland

Wij Nederlanders zijn er niet vies van om zo nu en dan een paartje Air Max te dragen. Nederland staat namelijk al jaren op nummer 1 qua populariteit van de Air Max. Waar de Air Max nog meer geliefd is zie je in de gehele top vijf:

  1. Nederland
  2. Servië
  3. Tsjechië
  4. Verenigd Koninkrijk
  5. Denemarken

Wat opvalt is dat de V.S. er niet tussen staat. Die vind je pas terug op plaats twintig en zoveel ruimte hebben we niet op dat hele rijtje op je beeldscherm weer te geven. Aan de andere kant van de oceaan is de Air Jordan verreweg het meest populair.

Nike Air Max 1
Foto: Junior Samson

Het begon bij de gabbers

De Nike Air Max 1 sneakers zijn nu helemaal geaccepteerd door de gehele samenleving, maar dat begon anders. Het het begon namelijk bij de ‘gabber subcultuur’ in de jaren ’80 en ’90. Naarmate die cultuur wat in populariteit afnam kwamen de sneakers meer in het algemene straatbeeld.

Toen de Nike Air Max voor het eerst in de winkels verscheen op 26 maart 1987 wist natuurlijk niemand dit zo’n grote vis in de vijver zou worden. Het is nu een iconische sneaker van wereldformaat en dat zal het ook nog wel een tijdje blijven ook. We kijken al weer uit naar Nike Air Max 2021, als we de 34e verjaardag gaan vieren van de Nike Air Max 1.

Hier scoor je vanaf vandaag de hele lijn die Nike heeft uitgebracht.

Dat wij fan zijn van Nike Air Max hebben we eerder beschreven in het artikel ‘Succesverhaal: Nike Air Max sneakers zijn niet meer weg te denken.’ Zeker het lezen waard voor de fans onder ons.

Nike Air Max, Nike viert 33e verjaardag van Air Max met dikke nieuwe releases
Foto: Warren Jones