Guide: Schoenen schoonmaken voor gevorderden!

Een man zonder schone sneakers of leren schoenen, is geen échte man. Je kunt niet aankomen op een feest of op kantoor met een goed zittend pak en afgeranselde All-Stars. Niks tegen All-Stars, integendeel, zo’n paartje sneakers zal nooit uit het modebeeld verdwijnen. Het gaat meer over het feit je schoenen er gewoon netjes uit horen te zien.

We weten dat je een actieve levensstijl hebt en nog graag een avond op stap gaat. Maar dat hoeft er niet voor te zorgen dat je schoenen er belachelijk uit zien. Mocht het toch zo ver zijn gekomen, dan moet je de schoenen op de juiste manier schoon maken. En daar helpen wij je bij.

Of het nou om sneakers of een goed paar leren stappers, een kerel kan gewoon z’n schoenen schoonhouden. Period.

Guide voor het reinigen van je schoenen

Ten eerste zijn er enorm veel soorten schoenen gedragen kunnen worden. Verschillende materialen zijn in de loop der tijd gebruikt om ons te voorzien van de mooiste, meest comfortabele paartjes. Ook qua technologieën zijn ze met schoenen niet achter gebleven. Maar als ‘gentlemen’ krijgen wij het ook nog steeds warm van een goed paar leren schoenen. We gaan je vertellen hoe je schoenen gemaakt van de volgende materialen het best kan schoonmaken:

  • Leer, suède, canvas, mesh & rubber

schoenen schoonmaken, Guide: Schoenen schoonmaken voor gevorderden!

1. Leer

Lederen schoenen zijn klassiek, stijlvol en daarmee ontzettend tijdloos. Probeer dan ook niet te besparen als je besluit om een paar aan te schaffen. Want je wél moet doen is je paartje goed onderhouden en waar nodig schoonmaken. En zo doe je dat:

Heb je schoenen die gemaakt zijn van donker leer? Dan kun je het beste een bananenschil gebruiken. Jup, een bananenschil. Pel een banaan en eet ‘m op. Gezond voor jou en daarna ook nog eens voor je schoenen. Wrijf met de binnenkant van de bananenschil over de hele schoen en neem het vuil daarna af met een schone doek. Een kind kan de was doen.

Een vetvlek van je leren schoenen verwijderen is ook niet zo moeilijk. Veeg je schoenen eerst in zijn geheel schoon en breng daarna wat talk aan op de vlek.

Ook vlekken van eten zijn vaak prima te verwijderen. Het enige wat je hoeft te doen is wat water met alcohol te mengen, hier heb je ervaring mee, en het daarna met een doek het mengsel over de schoen smeren.

Krassen zijn misschien nog wel het meest vervelend van allemaal. Je denkt dat die nooit meer zullen verdwijnen. Maar er is nog hoop: de nagellak remover. Van je vriendin dan, gaan we vanuit. Breng een beetje remover aan op een wattenstaafje en poets hiermee over de krassen. Daarna dien je nog wat vaseline aan te brengen en je kunt weer fris de straat op.

Wil je jouw schoenen weer laten shinen? Dan is daar een wondermiddel voor, genaamd Wodka. Pak er een wattenstaafje bij en dep die in de alcoholische versnapering. Draai kleine rondjes met het staafje over de gehele schoen en poets de schoen daarna met een droge doek. Wrijf zodanig goed en lang zodat de reflectie tevoorschijn komt.

Natuurlijk kan je ook gewoon old school schoenpoets gebruiken om je patas te onderhouden. Ga voor een vergelijkbare kleur of een blanke poets, wrijf je schoenen in met een doek en laat het even intrekken. Dan is het tijd om ze flink te laten glanzen door met een schone borstel en snelle bewegingen niet ingetrokken poets te verwijderen. Je schoenen zullen er uit zien als nieuw. Spuit ze nu nog even in en je bent het heertje.

schoenen schoonmaken

2. Suède

Schoenen van suède schoonmaken is geen eitje. Het is namelijk een gevoelig materiaal dat bestaat uit zachte haartjes die kunnen afbrokkelen. We geven je alvast een gouden tip: poets dit materiaal nooit met water en zeep. Dat maakt het alleen maar erger. En: voorkomen is belangrijker dan genezen, spuit je schoenen van tevoren goed in met een waterafstotende spray!

Een fijn product om suède schoenen mee schoon te houden is vlakgom. Op suède komen namelijk vaak slijtageplekken voor en vlakgom kan je helpen om dat tegen te gaan. Zorg ervoor dat je schoenen droog zijn. Borstel dan rustig met je borstel het vuil van de schoenen af. Opgelet heren: borstel dezelfde kant op, nooit heen en weer borstelen! Herken jij ‘kale’ stukken op je sneakers? Dan zijn dat de slijtageplekken. Op die kale plek moet je wel even heen en weer borstelen, dan komen de haartjes los. Als dit niet genoeg is, gebruik je een gum. Als je met een gum heen en weer op de slijtageplekken beweegt, creëer je wrijving zodat de hardnekkige plekken loskomen.

Zit er een vetvlek op jouw suède schoenen? Gebruik dan droog brood, want dit neemt het vet op. Mocht dit niet baten, dan kun je beter de schoenen schoonmaken door middel van stomen. Kook een beetje kraanwater in een waterkoker en giet het daarna over in een grote bak. Houd je schoenen 1 á 2 minuten 10 centimeter boven de kom, daardoor wordt de sneaker droog gestoomd. Het vuil is nu los geweken en dan kun je het eraf borstelen. Vergeet nu ook niet: borstel dezelfde kant op!

Suède en water kunnen niet door een deur, dus deze vlekken zullen in Nederland vaak voorkomen.Waar wij vaak vinden dat je vuur met vuur moet bestrijden, dien je watervlekken met water te bestrijden als het gaat om suède schoenen. Maak de hele upper vochtig met jouw borstel. Breng het water op een rustige manier aan en borstel weer één kant op. Stop daarna wat papier in je schoenen, zo blijven ze nog wel droog en in shape. Heb daarna even geduld en laat ze een nachtje drogen. Eenmaal droog gebruik je weer een droge suèdeborstel om de gehele upper te borstelen. Dan komen de haartjes weer los en zijn de watervlekken weg.

Is écht alle hoop verloren, dan kun je nog voor een suède poets gaan die elke schoenmaker wel heeft liggen. Met een klein borsteltje en dit speciale schoonmaakmiddel heb je kans dat je blue suède shoes nog te redden zijn!

schoenen schonnmaken

3. Canvas

In tegenstelling tot leer en suède, zijn schoenen gemaakt van canvas makkelijker schoon te maken. Gewoon door ze in de wasmachine te doen namelijk. Maar hier zijn nog wel wat regels aan verbonden. En die leggen we hieronder even voor je uit.

Voor dat je ze in de wasmachine gooit, kun je de schoenen beter even voorwassen. Zo verwijder je het meeste vuil en krijg je het beste resultaat. Gebruik een droge tandenborstel en draai daarmee kleine rondjes over de hele schoen. Zo wrijf je het grootste vuil van de schoen. Om vuil uit de kleine gaatjes te halen, kun je beter een wattenstaafje gebruiken.

Stop je schoenen niet in de wasmachine voordat je de veters en de binnenzool eruit hebt gehaald. Je veters worden namelijk niet goed schoon als ze in je schoenen blijven zitten. Nog een extra tip: stop nooit je veters los in de wasmachine, dan kunnen ze vast blijven zitten in de afvoer. Haal ook altijd de binnenzolen eruit. Deze zolen bestaan vaak uit meerdere lagen en raken daardoor in de wasmachine doordrenkt met water. De zolen zelf kun je schoonmaken door ze een een badje te leggen met water en babyshampoo. Wrijf daarna zacht met een doek er overeen totdat ze schoon zijn natuurlijk.

Nu zijn ze klaar om een rondje mee te draaien in de wasmachine. Het is voor jouw schoenen en de wasmachine beter om ze in een dichtgeknoopt kussensloop te wassen. Doe daarnaast ook nog twee niet pluizende handdoeken in de was, zo voorkom je dat de schoenen als een gek door de trommel worden geslingerd. Geloof ons: dit beetje extra moeite bespaart je een hoop extra gezeik. Zoals schade aan je schoenen of aan je wasmachine. Gebruik voor het wassen van je canvas schoenen altijd vloeibaar wasmiddel. Waspoeder kan namelijk in je schoenen blijven zitten en dat is zonde. Heb je een vieze zweetgeur in je schoenen? Voeg dan ook nog een beetje natuurazijn toe. Geen schoonmaakazijn! Stel je wasmachine in op fijnewasprogramma en op 40 graden of lager. Gooi daarna je schoenen niet in de droger, maar laat ze op een natuurlijke manier drogen. Bijvoorbeeld aan een waslijn.

schoenen schoonmaken, Guide: Schoenen schoonmaken voor gevorderden!

4. Mesh en rubber

Mesh is een lichte, 3D-geweven stof die zeer luchtdoorlatend is. Veel sneakers en sportschoenen worden tegenwoordig gemaakt van dit materiaal. De schoenen van mesh zijn wel delicaat dus het is de bedoeling dat je hier voorzichtig mee omgaat. Je maakt ze schoon door kleine hoeveelheden wasmiddel te deppen en daarna met een vochtige doek er overheen gaan. Doe dit niet te hard, want zoals gezegd: deze schoenen zijn niet erg sterk. Je kunt ze ook eventueel in de wasmachine doen. Maar dit heeft niet de voorkeur. Als je écht door de bomen het bos niet meer ziet, kun je dit proberen. Doe geen andere spullen in de wastrommel als je schoenen gemaakt van mesh wast. Want dan kunnen ze vast komen te zitten terwijl de wasmachine doordraait. Dan kun je ze meteen tussen zes planken onder de grond begraven.

Schoenen die gemaakt zijn van rubber, zijn een eitje. Pak er twee doeken bij, één met afwasmiddel en één met heet water. Veeg de rubberen schoenen eerst af met de zeepachtige doek en doe ze daarna af met de warme doek. Herhaal dit daarna nog een keer. Na twee of drie keer zijn je rubberen schoenen weer de oude. Rubberen schoenen zullen niet vaak voorkomen in je kledingkast maar misschien wel voor je werk. Dan weet je in ieder geval wat je te doen staat als ze vies zijn ;-).

schoenen schoonmaken, Guide: Schoenen schoonmaken voor gevorderden!

LEES OOK
Hoe de surfcultuur een modegolf werd
Surfcultuur is een van de enige culturen die tegenwoordig wordt uitgekotst door de eigen doelgroep, terwijl hij door alle anderen juist omarmd wordt. De evolutie van surfcultuur…
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…