Dit zijn de voor- en nadelen van een slim interieur

CREDITS: Unsplash | Bence Boros

We zijn er al jarenlang mee bezig en het begint steeds meer vorm te krijgen: een slim interieur. Er komen steeds meer gadgets bij om ons het dagelijks leven nog makkelijker te maken. Vanaf de bank kun je je gordijnen dichtdoen en kun je praten tegen je lamp als je het wat romantischer wil maken. Het klinkt allemaal perfect, maar is dat ook zo?

De voor- en nadelen van een smart home

Domotica zorgt ervoor dat de processen in een huis worden geautomatiseerd. Hierdoor maak je van jouw interieur een smart home. Als je wil dat alle apparaten samenwerken zal je grotendeels van jouw huidige spullen moeten vervangen. Dit kan je een aardig zakcentje gaan kosten.

Het kan zijn dat je het teveel geld om alles slim te maken. Logisch, want het is een flinke investering. Een oplossing daarvoor kan zijn retrofit. Hiermee worden je huidige apparaten smart.

smart home
Foto: Andres Urena

Voordeel: altijd checken wat er gaande is

Het grootste voordeel: you’re always connected. Of je nu op de top van een berg in Patagonië staat of koffie drinkt bij de buurman, je kan checken wat er thuis gaande is. Dit zorgt voor efficiëntie en maakt je leven een stuk makkelijker. Wanneer je opstaat kan je instellen dat de lichten aangaan, je kan op afstand het water laten koken en vanaf de bank kan je de thermostaat wat warmer zetten.

Nadeel: privacy

Een gevoelig puntje blijft jouw privacy. Je hebt altijd het gevoel dat ze meeluisteren of je locatie traceren. De apparaten weten wanneer je thuis bent en wanneer niet. De laatste jaren zijn er vaak statements geweest tegen bedrijven en vele zijn hier ook aan gaan werken. Check dus goed of je een veilig apparaat koopt.

Voordeel: het kan de kosten drukken

Met een voice assistant zoals Google Home of Siri kun je zelfs zonder smartphone taken in en rondom huis laten uitvoeren. Doordat je hiermee ook dingen kunt uitschakelen zul je al snel merken dat je kosten omlaag kunnen gaan. Denk bijvoorbeeld aan je energie- of waterrekening.

Nadeel: aanschafkosten

Ook de kosten van smart devices kunnen je tegenhouden. Als je jouw hele huis wil inrichten tot een volledig smart home zal je toch echt even flink moeten sparen. Voor ieder apparaat zijn er goedkopere alternatieven, maar je weet dat dit in de praktijk wat minder goed kan werken.

smart home
Foto: Jonas Leupe

Voordeel: brute ontwikkelingen

Misschien wel het tofste voordeel: er zijn eindeloos veel mogelijkheden en die worden alleen maar beter. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is al mogelijk gemaakt. Van spiegels die je alles kunnen vertellen tot volledige stoomkasten waardoor je nooit meer je kleding hoeft te strijken.

Nadeel: het trekt de wifi leeg

Als je nu al wel eens hopeloos door je huis aan het zoeken bent naar goede wifi dan zal een slim apparaat daar niet aan meehelpen. Kijk dus van te voren goed hoe sterk de verbinding overal in je huis is en of het überhaupt wel een goed idee is.

Voordeel: Be safe

Een smart home kan ervoor zorgen dat jij je veiliger voelt in je huis. Met bijvoorbeeld een slimme deurbel, slimme rookmelder, een automatisch slot of beveiligingscamera’s die je met je smartphone kunt bedienen. Hierdoor ben je altijd in no-time op de hoogte van ongewenste situaties.

Nadeel: het is niet altijd even makkelijk

Je huis inrichten met slimme apparaten is niet altijd net zo makkelijk als de tafel van tien. De kans dat veel apparaten niet optimaal samenwerken is aanzienlijk. Voordat je iets koopt is het dus handig dat je voor de volle 100% zeker weet dat de apparaten met elkaar werken.

Wil je er zeker van zijn dat alles wél op rolletjes loopt dan kun je bij de juiste mensen terecht. Bij de Woonspecialist kan je ervoor kiezen om je woning helemaal slim te laten functioneren. Een Slimmer Wonen concept is alles wat een moderne man nodig heeft.

smart home
Foto: Nappy