Studie laat zien: je leeft langer met een hond

CREDITS: Joseph Pearson

Voor zij die een hond hebben of overwegen een hond te kopen, is er een mooie bevinding gedaan. Het hebben van een hond zou namelijk zorgen voor een grotere kans op een langer leven.

Nu zit je vast niet te wachten op een mond-op-mond beademing van je hond. Maar de kleine rakkers kunnen levensverlengend werken. Het onderzoek dat hiervoor gedaan is, richtte zich op mensen met hart- en vaatproblemen, maar ook overall doodsoorzaken. De onderzoekers vonden de volgende positieve statistieken.

Onderzoek wijst uit: langer leven als je een hond hebt

langer leven hond, Studie laat zien: je leeft langer met een hond
Foto: Chris Becker

Het onderzoek dat gedaan is bestaat uit data van meer dan 3,8 miljoen mensen. Deze data werd over tien verschillende onderzoeken gecollecteerd en geanalyseerd. Bij de respondenten werd onderscheid gemaakt tussen natuurlijk het wel en niet hebben van een hond. Ook algemene doodsoorzaken en doodsoorzaken door hart- en vaatproblemen werden van elkaar onderscheiden.

De bevindingen van het onderzoek

Mensen met honden ten opzichte van mensen zonder honden zouden een verlaagde kans op sterfte hebben bij zowel algemene doodsoorzaken als hart-en vaatproblemen. De kans zou wel 24% lager zijn bij ‘gewone’ doodsoorzaken. Bij hart- en vaatproblemen nog wat minder: met 31% minder kans. Na het hebben van een hartaanval is het risico zelfs 65% lager.

Er is overigens wel een verschil tussen mensen die wel of niet alleen leven. De kans op sterfte van alleenstaande patiënten die een hartaanval hadden gehad, was bijvoorbeeld 33% lager. Voor mensen die niet alleen woonden, was dit maar 15%: alsnog significant, natuurlijk. Voor mensen die een beroerte hadden gehad was dit ook 27% minder kans bij alleenstaanden tegenover 12% minder risico bij mensen die niet alleen woonden.

Waarom zou je dan langer leven met een hond?

Het is dus wel belangrijk om te weten dat deze cijfers vooral toepasselijk zijn voor mensen die anders alleen zouden zijn. We weten inmiddels namelijk wel dat eenzaamheid en depressie ook een slechte invloed op je fysieke gezondheid heeft. Dit wordt dan ook verminderd als je een hond hebt. Een belangrijke reden ook waarom het bevorderlijk is voor je houdbaarheidsdatum.

Naast de bovengenoemde reden zijn er andere suggesties waarom dit zo zou zijn. Zo zou je met een hond bijvoorbeeld meer lichaamsbeweging krijgen. We weten inmiddels dat sporten en bewegen super goed voor je is. De activiteit met je hond is dan ook goed voor je mentale en fysieke gesteldheid.

Door een wandeling te maken, kom je in beweging en ben je minder snel sociaal geïsoleerd. Recept voor een langer leven dus.

langer leven hond, Studie laat zien: je leeft langer met een hond
Foto: James Frid