10 manieren hoe je van sporten een onbreekbare gewoonte kunt maken

CREDITS: Alonso Reyes

Voor veel van ons staat sporten ieder jaar weer op het lijstje van goede voornemens. Helaas houden we het alleen meestal niet langer dan een maand vol en lijken we er maar geen gewoonte van te kunnen maken. Na jaren van proberen en falen, proberen en falen, is het tijd dat het nu wél eens lukt.

Zo kun je van sporten een onbreekbare gewoonte maken

Het is niet onmogelijk om van sporten een gewoonte te maken, zolang je maar met de juiste aanpak komt. Daarom delen wij vandaag een aantal tips, om te zorgen dat jij in de maanden na januari ook nog in de sportschool staat. Dit is hoe je van sporten een onbreekbare gewoonte kunt maken.

gewoonte maken
Foto: Nathan Dumlao

1. Iets dat je leuk vindt

Als het gaat om sporten denken veel mensen dat ze door de zure appel heen moeten omdat het goed voor ze is. Uiteindelijk overmeestert het feit dat ze de sport niet leuk vinden, de wil om überhaupt te sporten waardoor ze maar helemaal stoppen. Niet wat je wil dus.

Het is inderdaad waar dat sporten niet altijd leuk en fijn is. Maar iedere vorm van beweging is goed voor je, en iets van beweging is beter dan helemaal niks. Daarom kun je maar beter een sport of activiteit kiezen die je leuk vindt. Hierdoor heb je 90% meer kans dat je het in ieder geval volhoudt. En dat is al een hele prestatie.

2. Experimenteer met tijd

Iedereens dagen zien er anders uit. Hoewel veel mensen het fijn vinden om in de ochtend te sporten, kan het voor jou juist niet de beste tijd zijn. Misschien werkt het voor jou juist wel om rond lunchtijd of ’s avonds te sporten. Je zult d’r nooit achterkomen als je het niet probeert, dus daarom: experimenteer en kijk welke tijd voor jou het beste werkt.

sporten in routine
Foto: Gabe Pierce

3. Plan je sportmomenten

Voor veel mensen die geen gewoonte van sporten kunnen maken gaat het vaak fout bij de planning. Voor hen is sporten iets dat ze doen als er tijd voor is, maar uiteindelijk komt er dan altijd wel iets tussen.

Dus, vanaf nu geen smoesjes meer. Als je tijd wil hebben om sporten, moet je ook tijd maken en de beste manier om dit te doen is door het in te plannen in je agenda. Ga er mee om alsof het doktersafspraken zijn en zeg tegen mensen dat je geen tijd hebt wanneer ze op dat moment willen afspreken.

4. Workout outfit

Het is voor veel mensen lastig om te beginnen aan een workout. Daarom is het handig om een speciale workout outfit te hebben die je alleen draagt tijdens het sporten. Wanneer je deze aantrekt ‘begin’ je in je hoofd dus eigenlijk al een beetje met sporten en is het makkelijker om uiteindelijk ook echt te gaan bewegen.

5. Pre-workout checklist

Nog een manier om van tevoren al in de juiste mindset te komen, is door het hebben van een pre-workout checklist. Op deze lijst staan dingen zoals het opladen van je telefoon, deze op vliegtuigstand zetten waardoor je tijdens het sporten niet afgeleid raakt, het vullen van je bidon, je sportkleding aantrekken, etc. Met deze lijst begin je dus van tevoren al met de sport-mindset en heb je minder kans dat je het sporten nog zult uitstellen of skippen.

6. Sportplan

Voordat je de gym betreedt moet je een plan hebben. Afwachten waar de gymgoden je naartoe zullen leiden zorgt alleen maar voor onzekerheid. Een aantal bicep-oefeningen hier en aantal keer zwaaien met een kettlebell daar. Na een half uur lang door de gym heen gezworven te hebben ben je er dan weer klaar mee. Een paar weken met zulke onproductieve workouts later kom je er wonder boven wonder achter dat je weinig tot geen resultaat hebt geboekt. Resultaat: je stopt met sporten want het ‘heeft toch geen zin’.

Niet de bedoeling dus. Daarom moet je van tevoren goed weten wat je wil doen om zo gericht te kunnen vlammen in de gym. Hierdoor ga je resultaten zien.

sporten in routine
Foto: William Choquette

7. Sporten als je geen zin hebt

Het is zó verleidelijk om in je bed te blijven liggen als je vandaag geen zin hebt om te sporten. Die workout kan morgen ook. Nee, nee en nog eens nee. Probeer een deal met jezelf te maken. Spreek bijvoorbeeld af dat wanneer je na tien minuten in de gym écht niet meer wil, dat je dan naar huis mag. Grote kans dat als je eenmaal bezig bent het helemaal niet zo erg is en je gewoon doorgaat.

8. Consistency is key

Je zult van het sporten eerder een gewoonte kunnen maken wanneer je consistent bent met het naar de gym gaan. Het hoeven niet altijd workouts te zijn van een 10+ in kwaliteit. Zoals we al zeiden, het is beter om iets te doen, dan niets. Een all-or-nothing approach gaat je dus waarschijnlijk niet motiveren.

gewoonte maken
Foto: Kate Trysh

9. Heb een duidelijk doel

Onderzoek naar motivatie laat zien dat de kans dat je iets doet, veel groter is wanneer je een duidelijk en goed doel hebt. Wat je doel ook is, schrijf het op en kijk er iedere dag naar. Zo onthoud je waar je het voor doet.

10. Verantwoording

Voor veel mensen kan het helpen om iemand te hebben waar ze verantwoording aan moeten afleggen. Op deze manier kunnen zij makkelijker van sporten een gewoonte maken. Denk bijvoorbeeld het hebben van een eigen trainer. Deze betaal je waarschijnlijk iedere maand en het zou zonde zijn als je er dan niets mee doet. Daarnaast kan ook een workout-buddy helpen. Deze manier van verantwoording zorgt ervoor dat je vol blijft houden.

gewoonte maken
Foto: Anastase Maragos