Hoe voorkom ik burn-out klachten met thuiswerken?

Hoe moeilijk het ook is, je zult nog even moeten volhouden om je werk en privé in balans te houden. Niemand die het huis uit kan, het eindeloos videobellen en dan ook nog de 4 muren die op je af komen. Iedereen herkent het en het is aan jou om op tijd voor jezelf te kiezen en stress te voorkomen. Onthoud altijd één ding: “Je leeft niet om te werken, maar je werkt om te leven.” Zo voorkom je burn-out klachten.

Burn-out klachten voorkomen: zo doe je het

Mannen zijn vaak gevoelig voor hoge werkdruk, conflicten of onregelmatige werktijden. Gezonde stress is nodig om goed te functioneren. Maar neem niet te veel op je bordje. Ook extreem veel thuiswerken kan leiden tot burn-outklachten. Geen lichamelijke uitputting voor jou. Het wordt tijd om aan jezelf te denken!

Burn-out klachten 1
Foto: Sasha Freemind

Thuiswerken zonder stress

Of je nu gestructureerd werkt, of heel chaotisch bent, je zult je eigen manier moeten vinden om stressbestendig te werken. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Hieronder lees je een aantal tips hoe je het beste werk-privé in balans kunt houden.

Zeg op tijd nee

Wil jou baas dat je vier dossiers checkt i.p.v. de gebruikelijke twee op een dag? Normaliter zou je op de vloer ook geen vier dossiers nakijken. Dus doe je het thuis ook niet. Op z’n tijd afwijzen is geen probleem. Jouw eerlijkheid zal alleen maar gewaardeerd worden.

Clean desk, clean mind

Een opgeruimde omgeving zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren op je werk. De bierflessen van de vorige nacht, sokken die toebehoren tot de wasmand, en de tafel die nog gepoetst moet worden, kunnen ervoor zorgen dat je niet gefocust op je werk bent. Clean it.

To-do lijst

Heel cliché maar het helpt wel. Structuur, tijden, afspraken en meetings. Organiseer je werk met to-do lijsten zodat je overzicht hebt over je werkdag.

Water

Tik die 2000 ml achterover. Blijf gehydrateerd om effectiever te werken. Vooral met deze koude en droge winterdagen is het toch belangrijk om je lichaam op temperatuur te houden en genoeg te blijven drinken.

Be your biggest fan

Je mag trots zijn op jezelf. De zelfdiscipline die je (bijna) hebt gecreëerd, de lange dagen die je maakt. Het is niet niks. Beloon jezelf dan ook regelmatig na een lange werkdag. Borrel + goede film, the best combination.

Zo blijft thuiswerken nog leuk:

Kies voor de perfecte routine. Door een dagelijkse routine krijg je steeds meer motivatie in je werk. Een goed ontbijt, een kop koffie of een halfuur wandelen. Activiteiten waar je naar uitkijkt kunnen je motiveren om proactief te werken. Wellicht een goed idee om in een kamer te zitten met een goede view. Blijf in elk geval positief en voorkom die burn-out klachten.

Burn-out klachten 3
Foto: Francisco Gonzalez
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…