Zo leef je gezond zonder gekke dieten en overuren in de gym

CREDITS: Screenshot Pulp Fiction | Miramax Films

We leven in een wereld waar de voedingsschema’s, work-out routines en mindfulness tips om onze oren vliegen. Iedereen wil het perfecte leventje leiden waarbij je er goed uitziet. We denken vaak dat iemand met een goed lichaam, ook automatisch een gezond leven heeft. Fabeltjes noemen we dat. Het is tijd om de overdreven regels wat betreft eten en bewegen af te zwakken.

Gezond leven eist niet extreem veel van je

Het moet natuurlijk wel allemaal leuk blijven. Een dag in het weekend lui op de bank hangen, kijken naar een slechte serie met chips of een pizza als avondeten moet gewoon kunnen. Het is niet voor iedereen nodig om crash diëten te volgen en abnormaal veel te sporten. Als het niet bij je persoonlijkheid past dan gaat het alleen maar tegen je werken. Eigenlijk moet je zo denken: je hoeft jezelf aan niemand te bewijzen. Behalve aan jezelf.

Moet je dan ongezond gaan leven? Nope. Je moet doen wat bij je past. Als je een échte V-shape wil dan moet je daarvoor gaan. Wanneer je denkt dat de tijd rijp is om van je buikvet af te komen. Be my guest.

Mocht je nou gewoon van het leven willen genieten zonder al te gek te doen, dan hebben we een andere oplossing voor je. Je hoeft jezelf namelijk niet uit te sloven om toch een beetje op de kilootjes te letten. Vaak zoek je de oplossing op de verkeerde plek. Een gezond leven creëer je namelijk door te letten op de kleine dingen.

Gezond leven, Zo leef je gezond zonder gekke dieten en overuren in de gym
Foto: Jacob Rank

Comfort food, maar dan gezond

De naam comfort food spreekt al voor zich. Het brengt je comfort in tijden dat je het nodig hebt. Voedsel is sneller binnen handbereik dan een therapiesessie van een uurtje, maar kan hetzelfde effect hebben. Wij weten wel waar onze voorkeur dan naar uit gaat.

Wil je het een stapje maken richting een gezonde levensstijl zonder gek te doen, kies dan voor gezonde varianten van comfort food. Een gezonde kapsalon met kip, knal airfryer aan i.p.v. de frietpan of gooi je pasta vol met extra groenten. Een goede portie comfort food moet zo nu en dan gewoon kunnen. Veel beter dan drie shakes en vier stukjes komkommer per dag, niet?

Een (algemeen) dieet volgen is overrated

Wanneer je jezelf slecht voelt en weer controle wil over je lichaam neig je snel naar een nieuw dieet toe. Je hebt het gevoel dat je goed bezig bent en dat je naar een doel werkt. Daardoor voel je jezelf even goed, maar in veel gevallen zal een dieet alleen maar backfiren.

Als je een dieet of persoonlijk voedingsschema volgt in samenwerking met een personal coach, is er niks aan de hand. Maar ga je blindelings een dieet volgen dat in het algemeen geschreven is dan zal het acht van de tien keer niet werken. Wanneer je eenmaal klaar bent met je dieet val je snel weer in je oude eetpatroon. Daardoor stijgt je lichaamsgewicht weer net zo snel als een Maserati die van 0 naar 100 km/h vlamt.

Het gaat ons niet om de kilo’s, maar om de obsessie eromheen. We worden veel te veel beïnvloed door anderen en dat is nergens voor nodig. Eigenlijk zouden we geen calorieën moeten verbranden, maar de hele dieetcultuur. Het heeft een slechte invloed op onze mentale gesteldheid als we continu een obsessie hebben met ons lichaam.

Ga dus gewoon voor een gezond eetpatroon dat bij jou past en mik er soms een vette hap in. Dit werkt veel beter dan een crash dieet.

Gezond leven, Zo leef je gezond zonder gekke dieten en overuren in de gym
Foto: Oliver Sjöström

Blijf jezelf, ook qua sporten

We kunnen niet om het feit heen dat bewegen een bijdrage levert aan een gezond leven. Daar draaien we ook niet omheen en we raden je aan om veel te sporten als het mogelijk is. Het geeft je niet alleen een betere conditie, maar zorgt er ook voor dat je mentaal beter in je vel zit. Dit betekent echter niet dat iedereen een kast hoeft te zijn. Elke dag drie uur in de gym je biceps pompen is niet voor iedereen weggelegd. Blijf gewoon lekker jezelf.

Ren nu niet gelijk naar de sportschool om je abbo op te zeggen. Je beweging kan je ook pakken in de sportschool en mocht je behoefte hebben aan de breedste schouders, doe die oefeningen dan ook. Maar alleen als je het nodig vindt.

Het is goed om elke dag 30 minuten te bewegen. Hoe je die 30 minuten invult ligt aan jou. Je kan wandelen, klussen, je vrienden aanpakken, koorddansen of een fort bouwen. Het maakt ons niet uit, als je maar beweegt. Denk dus niet te moeilijk, want gezond zijn kan ook op vele leuke manieren.

Luister naar je buikgevoel

Het gaat er uiteindelijk om dat als jij je goed wilt voelen in je eigen lichaam. Dus gentleman: luister letterlijk naar je buikgevoel. Knort je buik? Tijd voor eten. Simple as f*ck. Wel een gezonde maaltijd dan hé.

We vertrouwen erop dat je een gezond verstand hebt. Dat betekent dus voor ons dat je in kan schatten dat een banaan gezonder is dan een Big Mac. Het heeft geen zin om elke maaltijd door te spitten en de calorieën te gaan tellen. Daar word je niet vrolijk van. Je maakt jezelf alleen maar gek en je krijgt meer stress.

Daarbij wil je niet zo’n guy zijn die nog erger is dan de Kardashians. Eet gewoon wat je wil, sport wanneer het uitkomt en bepaal je eigen ritme. Er is maar een regel die je hoeft te volgen: alles met mate. Dat is the key tot een gezond leven.

Gezond leven, Zo leef je gezond zonder gekke dieten en overuren in de gym
Foto: James Barr
LEES OOK
Campari Spritz: La Dolce Vita in een glas
Sommige drankjes dragen een onzichtbaar label. Wanneer er drie weissbier, twee blondjes en een dubbel worden besteld sta je eigenlijk al schaakmat. Eigenlijk had jij gewoon zin…
Weekend Desires #343
Kom maaaaaar door! Het is weekend, en dat willen we weten ook. Geniet van je vrije dagen met de állermooiste dames van het moment: View this post…
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…