Waarom afvallen niet de oplossing is om zelfverzekerd voor de dag te komen

CREDITS: Unsplash | Asaf R

De laatste jaren zien we steeds meer een verandering in het ideaalbeeld dat wordt geschetst voor een man. Geen veel te strakke sixpacks meer of een v-line waar je U tegen zegt. Maar heb je dit eigenlijk wel door?

We vergelijken ons zelf vaak met anderen, bijvoorbeeld op social media of in je vriendengroep. Je zelfvertrouwen wordt hier niet echt bepaald beter van. Het is daarom tijd om tevreden te zijn met hoe je eruit ziet en wat je hebt. My friend, ga jezelf goed voelen in je eigen lichaam. En dat zonder dat je extreem veel gaat afvallen.

Verandering in het ideaalbeeld voor mannen

De verandering van het lichaam en gewicht wordt vaak alleen voor vrouwen besproken. Zo zijn woorden als body positivity en lichaamsacceptatie de laatste jaren onder de aandacht gekomen. Maar hoe zit dit eigenlijk met bij mannen? Voor ons heren is er zeker nog een inhaalslag te maken. Bijvoorbeeld bij advertenties en modellen voor grote merken.

Deze inhaalslag kan alleen gemaakt worden als je er opent voor durft te staan. Het is belangrijk dat je gaat praten over je lichaam en gewicht. En nee, niet met de barman na een paar biertjes. Maar met iemand die je vertrouwt en dit ook serieus neemt. Wanneer je bespreekbaar maakt waar jij mee worstelt, dan is de kans groot dat jij je fijner gaat voelen. Samen staan we sterk mannen.

afvallen, Waarom afvallen niet de oplossing is om zelfverzekerd voor de dag te komen
Foto: Yuvraj Singh

Vier factoren die je onzeker kunnen maken

Er zijn vier ‘hoofdfactoren’ waardoor onzekerheid bij mannen opspeelt: vrienden, social media, advertenties en celebrities.

Je vrienden bedoelen het negen van de tien keer onschuldig, maar toch kan een sneer hard aankomen. Een opmerking onder douche na de training of een zucht als iemand een frietje snaait na het stappen is snel gemaakt. Maar je weet vaak nooit wat voor effect het heeft op het zelfvertrouwen van die persoon.

De andere drie factoren zijn: social media, advertenties en celebrities. Wanneer je door Instagram of Facebook scrollt is er bijna geen ontkomen meer aan. De ene na de andere guy ziet er beter uit op Insta en celebs zien er altijd goed uit, maar dat heeft een reden.

Tevreden zijn met wat je hebt

Het idee om te gaan afvallen gaat vaak door je hoofd, maar of dat dit je gelukkiger gaat maken is nog maar de vraag. Uren pompen in de sportschool of diëten tot je er scheel van ziet kan een manier zijn, maar dat is zeker niet voor iedereen weggelegd. Als jij bijvoorbeeld gelukkiger  wordt van een avondje met je vrienden dan moet je dat niet verloochenen.

Wat beter kan werken is dat je tevreden gaat zijn met je lichaam en gewicht.  Dit betekent niet dat je nooit meer hoeft te sporten of elke dag maccie kan bestellen. Nee, sporten en gezonde voeding zorgt er juist ook voor dat jij je ook mentaal top gaat voelen. Zolang het maar in jouw schema past en dicht bij je persoonlijkheid blijft.

Om je beter te gaan voelen in je eigen lichaam hebben wij een paar tips voor je op een rijtje gezet:

  • Stop met het volgen van influencers en celebrities die zich compleet anders voordoen dan dat ze zijn. Je pikt ze er zo uit als je goed kijkt. Je kan beter mensen volgen die zichtbaar leuke en persoonlijke content delen en dat als inspiratie zien;
  • Vind een hobby waar jij jezelf helemaal in kunt verliezen. Op een positieve manier natuurlijk. Hierdoor ben je minder vaak bezig met je lichaam en afvallen;
  • Praat erover praten met je maten en vrienden.
afvallen
Foto: Jesper Aggergaard
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…