De voor- en nadelen als je een lange tijd geen seks hebt

CREDITS: Unsplash | Eduard Delputte

Als man denk je dat er alleen maar nadelen zitten aan een lange tijd geen seks. Toch heeft het ook zeker zijn voordelen. Dus als je al even droog staat: geen paniek. Er zitten zowel voordelen als nadelen aan verbonden.  Of je libido nou even in een dipje zit of als je partner niet in de mood is; we vertellen graag wat er kan gebeuren als je al eventjes jouw jongeheer niet hebt gebruikt.

Dit gebeurt er met je lichaam na een lange tijd geen seks

Geen seks heeft effect op je lichaam. Misschien zal je dit niet gelijk de eerste week merken, maar op lange termijn ga je het toch wel voelen. Bij deze raden we dus aan om zoveel mogelijks seks te hebben. Mocht het toch niet meezitten, dit zijn de voor- en nadelen:

Nadeel: stress neemt toe

Heb je het gevoel dat je na een goede beurt al je zorgen bent vergeten? Dat kan kloppen. Tijdens de seks maak je het gelukshormoon endorphine aan. Daardoor vergeet je jouw pijn en word je geluksgevoel geboost. Je lichaam ontspant ook tijdens de seks, waardoor je bloeddruk omlaag gaat. Dus mocht je in een stressvolle periode zitten; bel je scharrel op.

Voordeel: minder soa’s

Het ligt misschien voor de hand, maar het risico dat jij een seksueel overdraagbare aandoening oploopt is heel klein. Toch kun je ook een aantal soorten soa’s oplopen zonder dat je seks hebt, zoals herpes. Herpes komt op verschillende manieren voor en heel veel mensen hebben het zonder dat ze het weten. Zo is bijvoorbeeld een koortslip ook een soort herpes.

lange tijd geen seks
Foto: Maddi Bazzocco

Nadeel: je libido gaat veranderen

Je zou zeggen dat je libido omhoog gaat als je een tijd geen seks hebt. Vaak werkt het namelijk zo dat als je iets niet hebt, je er juist meer van wilt. Maar bij seks hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Als je minder seks hebt, heb je uiteindelijk ook minder zin in seks. Dit komt omdat je lichaam minder geslachtshormonen aanmaakt als je seksleven even op pauze staat. Toch moet je de hoop niet helemaal opgeven, want als je eenmaal weer mag dan is de seks fenomenaal.

Nadeel: moeite met slapen

Seks heeft invloed op je nachtrust. Wanneer jij voor het slapen seks hebt zul je minder snel gaan malen over andere dingen en heerlijk in slaap vallen. Hierbij is het wel noodzakelijk dat jullie allebei klaarkomen anders heeft seks geen invloed op je slaap. Als jullie beide klaar zijn gekomen voel je je namelijk gelukkiger. Daardoor is er minder plaats voor negatieve gedachtes in je drukke hoofd. Na de beste seks ooit krijg jij de beste nachtrust ooit.

Voordeel: tijd voor jezelf

Seks is niet zomaar een fysieke activiteit, het is ook nog eens emotioneel en mentaal spelletje. Als je niet goed in je vel zit zal je dit ook merken aan je prestaties. Een break kan op dit gebied soms niet verkeerd zijn. Als je bijvoorbeeld uit een relatie komt, waar de seks de laatste maanden nogal stroef verliep, kan het werken om eens tijd voor jezelf te nemen. Denk na over waarom het voor jou niet werkte en wat je de volgende keer anders wilt doen.

Nadeel: je immuunsysteem verzwakt

Seks versterkt je immuunsysteem. Je maakt namelijk tijdens de seks antilichaampjes aan die bacteriën en infecties buiten de deur houden. Als jij lange tijd niet van bil kan wordt dit proces gestopt en gaat je immuunsysteem omlaag. In deze periode kan het dus slim zijn om je levensstijl aan te passen. Bijvoorbeeld door gezonder te gaan eten.

Benieuwd naar hoe lang een man zonder seks kan, klik dan hier.

lange tijd geen seks
Foto: Joel Overbeck
LEES OOK
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet รกlles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…