Waar moet je op letten als je een horloge koopt

Wie durft te zeggen dat een horloge een accessoire is dat vooral functioneel is, zullen wij voor gek verklaren. Een horloge is sinds jaar en dag één pronkstuk om de pols van de man. Of het nu gaat om een hele formele outfit, een casual outfit of een sportieve outfit: een horloge kan de outfit maken of juist breken. Een horloge koop je dan ook niet zomaar, het is een wel overwogen keuze. En die keuze is verre van makkelijk, omdat een horloge aanschaffen anders is dan het aanschaffen van een T-shirt. De waarde van zo’n horloge kan met een beetje passen en meten nog wel eens oplopen. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we een aantal punten opgesteld over de dingen waar je op moeten letten als je een horloge koopt.

Horloge kopen

Je staat misschien wel op het punt om een horloge te kopen die je later aan je kleinzoon wil geven. Zo’s beslissing maak je niet zomaar even en dan moet je wel weten waar je aan begint. Vandaar dat we beginnen bij het begin:

Stap 1: bedenk wanneer je het horloge gaat dragen

Bepaal eerst voor jezelf in wat voor situaties jij je het horloge wil dragen. Want een horloge die bij vrije-tijd outfit past, past niet meteen bij je formele outfit die je naar het werk draagt. Je zult latere keuzes beter kunnen maken als je de basis voor jezelf hebt gelegd. Hierdoor baken je alvast een gebied af waarin je gaat zoeken, want er worden héél wat horloges aangeboden.

Stap 2: weet wat je koopt

Er zijn twee belangrijke stromingen binnen de horlogebranche die ervoor zorgen dat de tijd die wordt weergegeven klopt: mechanisch en quartz. Het verschil tussen deze zit hem in de hersenen van het horloge en hoe de secondewijzer wordt verplaatst.

Mechanische horloges zijn een micromachine met een hart, je kan hem voelen. Deze horloges bevatten tal van ingewikkelde componenten die op en neer bewegen om het uurwerk aan te drijven. Zo’n mechanisch uurwerk is met veel liefde met de hand gemaakt en zorgvuldig opgebouwd. Zo’n horloge vergt wel redelijk wat onderhoud, je zult hem één keer in de aantal jaar naar de juwelier moeten brengen voor een APK. Je zult hier uit opmaken dat deze stroming ook wat hoger qua prijs is.

horloge kopen Quartz horloges zijn iets minder traditioneel maar wel nauwkeurig qua tijd. Dit komt doordat deze horloges op batterijen lopen. Deze batterijen zijn relatief simpel en goedkoop te vervangen. Horloges met een quartz uurwerk zijn dus voor de mannen onder ons die zich niet druk willen makken over het resetten van een horloge. Deze stroming is geïntroduceerd als een iets goedkoper alternatief en heeft in veel segmenten een plaats weten te bemachtigen.

Twee relatief nieuwe stromingen binnen de horlogebranche zijn de digitale klokken en de smartwatches. Bij een digitale klok kun je de klassieke wijzers vergeten en krijg je de tijd numeriek te zien. Deze digitale horloges zijn naar onze mening niet zo héél stijlvol en zeker niet voor elke gelegenheid passend. Wil je voor zo’n digitale klok gaan, zorg er dan voor dat de horloge een zeer strak design heeft. De smartwatches zijn meer een uitbreiding van de smartphone, want op deze horloge kun je bijvoorbeeld apps openen vanaf je pols. Een smartwatch is dan vaak ook meer een hebbedingetje dan een échte essential. Dit is het tegenovergestelde van een klassiek mechanisch horloge.

Als je weet wat je wil qua uurwerk betreft, kun je weer wat punten van je lijstje afstrepen.

Stap 3: uiterlijk horloge

Nu we het binnenste deel van de horloge in een notendop hebben besproken. Geloof me: je kan dagen praten over wat er allemaal gebeurt daar binnen in die klok. Gaan we het hebben over het uiterlijk, minstens net zó belangrijk of course. Vooral bij het kiezen van het uiterlijk is het verstandig om terug te kijken naar stap 1: wanneer wil ik hem dragen.

De frame/kast is een van de onderdelen waardoor we beslissen of een horloge juist mooi is of niet. Een klassieke horloge is over het algemeen rond, dus met deze optie zit je meestal wel goed. Alleen kan er ook wel eens afgeweken worden van de gebaande baden. Zo zijn er ook horloges die vierkant, rechthoekig of zelfs meerhoekig zijn. Nadat je weet welke vorm je toekomstige frame gaat hebben, kom je voor de keuze te staan of je een opvallende verschijning om je pols wilt hebben. Je kan namelijk kiezen voor een glimmende uitvoering, een matte afwerking, met een patroon of zowaar met kristallen en edelstenen erin verwerkt. Pas hier wel mee op: dit kan nog wel eens als haantjesgedrag overkomen.

Het materiaal is ook een dingentje op zich. De formele horloges zijn negen van de tien gemaakt van staal, titanium, goud, zilver of platinum. Hierbij komt vaak het kostenplaatje boven drijven, want horloges van waardevolle metalen zijn meestal een waardevolle onderneming. Gelukkig wordt er vaak een mix gemaakt van materialen, zodat het aanschaffen nog enigszins binnen de beperken blijft. Het aantal karaat geeft aan in hoeverre je klok uit waardevolle materialen bestaat. Zo bestaat een horloge van 18k voor 75% uit waardevolle materialen en een horloge van 14k verwijst naar 58% aan waardevolle materialen. Maak voor jezelf uit hoeveel waarde je hieraan hecht.

De horlogeband wordt vaak van dezelfde materialen gemaakt als de rest van het horloge of juist van volledig andere materialen, zoals leer. Naast dat er veel horloges met leren banden op de markt zijn, komen banden van metaal of stof ook regelmatig voor. Het voordeel van een leren horlogeband is dat, mits het gemaakt is van echt leer, de band mooier wordt terwijl die gedragen wordt. Een metalen band zorgt juist weer voor een klassieke uitstraling en daardoor wordt een model met een metalen band al snel in de categorie ’tijdloos’ geplaatst. Een stoffen band is juist weer makkelijk te vervangen en redelijk goedkoop. Alleen deze optie komt het uiterlijk van het horloge niet ten goede. Laat jezelf goed voorlichten over wat voor soort horlogeband goed bij je horlogekast past.

Het glas van een horloge is het laatste onderdeel waar jij je druk over wil maken. Het is belangrijk dat het glas tegen een stootje kan en dat er niet snel krassen op komen. Sterk plexiglas is enorm weerbarstig alleen daar komen snel krassen op. Traditioneel glas breekt weer sneller dan plexiglas, maar krast minder snel. Synthetisch saffierglas is kristalhelder en als enigste glassoort bestemd tegen krassen. Dit glas is extreem hard, waardoor het ook nog eens tegen een stootje kan. Saffier glas is, zoals je verwacht, de duurste glassoort en komt vooral voor bij luxe exemplaren.

horloge kopen, Waar moet je op letten als je een horloge koopt

Stap 4: de strijd tussen merken

Je hebt voor jezelf uitgemaakt wat je precies zoekt en dan nog lijkt de keuze oneindig. Er zijn talloze merken die beweren dat hun horloges gemaakt worden door een oude Zwitserse man. Deze man werkt niet in zijn stal net buiten een afgelegen dorpje aan elk detail wat belangrijk is voor het horloge, helaas. Ook de horloges van Rolex worden in de fabriek gemaakt.

Wij Nederlanders kennen in principe maar een klein scala aan gevestigde merken. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Merken als Hublot, Rolex, Omega, Cartier en Breitling. Deze namen kunnen we allemaal zonder nadenken opnoemen, maar er zijn zóveel meer merken waar je terecht kunt. Ga op onderzoek uit naar merken die bij jou passen, zoek ook op plekken waar je eigenlijk niet snel zou gaan kijken. Bepaal voor jezelf of je voor een gevestigd Zwitser merk wil gaan zoals Tissot of dat jij liever het risico neemt om je geld te investeren bij een Nederlandse start-up.

Geschiedenis speelt een belangrijke rol bij het onderscheiden van merken. Het aantal jaar dat een bedrijf al meegaat in de horlogebranche is voor het bedrijf zelf veelzeggend, maar is dat ook van belang voor jou? Het mooie van een gevestigd merk is dat je een horloge draagt met een verhaal, want het bedrijf gaat al een tijdje mee. Het enige waar je voor moet waken, is dat inspelen op de geschiedenis natuurlijk ook gebruikt wordt als onderdeel van de marketing. Een handige tool om uit te vinden of een merk historisch gezien sterk is, doe je door oude modellen van dit merk met elkaar te vergelijken op basis van de waarde. Als tweedehands horloges van een bepaald merk veel waard zijn, dan is de kans groter dat de jarenlange ervaring van de horlogemakers haar vruchten heeft afgeworpen.

De prijs van een horloge zegt verrassend genoeg niet veel. Want de prijs van een horloge wordt voornamelijk bepaald op basis van een reputatie dat een merk heeft. Daarom is een Rolex duurder dan bijna ieder ander willekeurig merk. De prijs wordt daarnaast ook vaak bepaald door de afkomst: een exemplaar uit Zwitserland is vanwege de arbeidskosten duurder dan een identiek exemplaar die wordt geproduceerd in China. Als laatste wordt de prijs ook zo gehanteerd dat de horloge zijn exclusiviteit behoud, waardoor de prijs van sommige merken erg hoog ligt.

Het probleem is dat een Patek Philippe – uit de lucht gegrepen – niet aantoonbaar beter is als een Jaeger-LeCoultre. Dus het is moeilijk om te zeggen wanneer een horloge nu écht zijn geld waard is. Het belangrijkste is dat jij voor jezelf bepaald wat je belangrijk vindt: een vintage horloge, een horloge als statussymbool of juist een voor alledaags gebruik? Daar zal veelal de prijs van afhangen, en vanuit daar kan jij je budget gaan vaststellen. We kunnen niet in je portemonnee kijken. En dat willen we ook niet.

Jouw grootste vriend tijdens deze zoektocht is de juwelier, probeer er een te vinden die je goed ligt en koop niet meteen een horloge bij de eerste de beste. Tenzij deze juist wel de beste man voor je is. Een juwelier is de man die jou alles weet te vertellen over de binnen- en buitenkant van zo’n horloge. Online kopen raden wij niet af, vooral niet als het om een goedkoop horloge gaat. Maar een horloge waar je hard voor hebt gespaard is een bezoekje aan een aantal speciaalzaken zeker waard. Een horloge is namelijk iets tastbaars, dat moet je even gevoeld hebben. Daarnaast heb je bij een juwelier iets meer zekerheid qua garantie, hij heeft er verstand van en je kunt proberen af te dingen.

Tijdens het schrijven hiervan komen we erachter dat wij erg vaak benadrukken: “Bepaal voor jezelf dat…”
Maar goed, dat is ook niet gek. Een horloge is een product wat heel persoonlijk is, wat precies bij jou moet passen en wat alleen jij kan beoordelen als mooi of juist niet mooi. En ja, dat moet je voor jezelf bepalen.

horloge kopen, Waar moet je op letten als je een horloge koopt

LEES OOK
Home-upgrades waar je u tegen zegt
Home-upgrades waar je u tegen zegt
Stilstaand water gaat stinken. Als je lang in jouw appartement, huis of penthouse bivakkeert, ben je soms toe aan vernieuwing. Verhuizen kan dan een oplossing zijn, maar…
Pinterest Drop #72: cars in the snow
Pinterest Drop #72: cars in the snow
Pinterest is een onderschat fenomeen. Deze inspiratiesite heeft alles om jou te inspireren voor een onderdeel van leven: van mode tot interieur en van lifestyle-tips tot reiscontent.…