3 dingen die je moet weten voor je een Rolex koopt

CREDITS: Anastasia Dulgier

Voor menig horlogeliefhebber zal de naam Rolex vertrouwd in de oren klinken. Dit vertrouwen is overigens niet zomaar komen aanwaaien voor de luxueuze horlogegigant. Rolex heeft namelijk in zijn geschiedenis de horlogewereld revolutionair weten te veranderen. Zo introduceerde zij in 1926 het allereerste luxueuze waterdichte horloges. Hierdoor kon er onder andere geen damp meer ontstaan achter het horlogeglas.

De echte doorbraak voor de ‘Zwitserse’ horlogemaker kwam in 1931 met het Perpetual uurwerk, een zelf opwindende horloge. En daar blijft het niet bij, want in 1945 hadden zij het eerste luxueuze horloge met een zelf veranderende datum. Met deze reputatie betaal je dan ook de hoofdprijs voor een simpel instapmodelletje.

Met dat gezegd hebbende zijn er een aantal dingen die je zullen verbazen over deze legendarische horlogemaker. Horloge specialist Watchfinder & Co heeft namelijk drie dingen onthuld die je moet weten voordat je minimaal het dubbele van een maandsalaris inlevert. Ben je aan het overwegen om een Rolex te kopen, dan zijn deze drie dingen essentieel om te weten.

3 dingen die je moet weten voor je een Rolex koopt

Innovaties

Om te beginnen weten velen niet dat de eerder genoemde innovaties van Rolex eigenlijk geen nieuwe uitvindingen waren. Met andere woorden hebben zij gebruik gemaakt van technieken die simpelweg al bestonden. Toch was het nog niemand gelukt om dit te vertalen in een luxueus horloge. Het blijft daarom een hele prestatie dat het uiteindelijk Rolex wel is gelukt. Hierdoor dwongen zij andere horlogemerken om dit voorbeeld op te volgen.

Horlogebouw

Je zou denken dat een merk als Rolex alles volledig in eigen handen heeft om zo exclusief mogelijk te bijven. Opvallend is dat de horlogebouw pas in 2004 volledig intern in gebruik werd genomen. Gedurende 99 jaar werden onderdelen uitbesteed en zelfs vandaag de dag worden enkele componenten, zoals de wijzers, elders gemaakt. Dit neemt niet weg dat elke Rolex bestaat uit pure vakmanschap en aandacht voor detail.

Afkomst

Volgens Watchfinder & Co was Rolex-oprichter Hans Wilsdorf geen Zwitser. Daarnaast is het merk niet in Zwitserland opgericht en de eerste horloges werden ook niet in Zwitserland gemaakt. De Duitse ondernemer had namelijk een voorliefde voor Engeland, waar hij toentertijd ook woonde. Door de stagnerende horlogemarkt van Engeland kreeg Hans een gouden kans. De horloges konden hierdoor tegen lage productiekosten in Londen geproduceerd worden. Zo waren alleen de klokbewegingen afkomstig van Zwitserse bodem en de rest bestond uit Engelse onderdelen.

Vanwege de toenemende invoerrechten duurde dit succes niet lang. Daarnaast werkte de Duitse achtergrond van Hans in die tijd ook niet echt mee in het anti-Duitse Londen. Hierdoor was hij genoodzaakt om te verhuizen naar Zwitserland. Uiteindelijk is dit een goede zet geweest, want tot op de dag van vandaag is Rolex succesvoller dan ooit.

Wil je het volledige verhaal weten, bekijk dan de video hieronder:

 

LEES OOK
Pinterest Drop #57: vintage watches
Pinterest Drop #57: vintage watches
Pinterest is een onderschat fenomeen. Deze inspiratiesite heeft alles om jou te inspireren voor een onderdeel van leven: van mode tot interieur en van lifestyle-tips tot reiscontent.…
Pinterest Drop #72: cars in the snow
Pinterest Drop #72: cars in the snow
Pinterest is een onderschat fenomeen. Deze inspiratiesite heeft alles om jou te inspireren voor een onderdeel van leven: van mode tot interieur en van lifestyle-tips tot reiscontent.…