De voor-en nadelen van verschillende vervoersmiddelen

CREDITS: Soner Kul

De één wil in stijl van A naar B, terwijl de ander blij is als ‘ie op plaats van bestemming is aangekomen. Over het aantal beschikbare vervoersmiddelen hoef je in ieder geval niet te klagen. Hoe je jezelf transporteert kan op ontelbaar veel verschillende manieren. Als het moeilijk is om met de auto ergens te komen, dan kun je de fiets pakken. En als je vertraging hebt met de trein rijden er noodbussen. Er is áltijd wel een oplossing.

Wij hebben de voor-en nadelen van verschillende vervoersmiddelen op een rijtje gezet. Daarbij hebben we ook gedacht aan voertuigen waar jij op dit moment nog niet aan denkt.

De voor-en nadelen van verschillende vervoersmiddelen

Auto

Ieder jaar mogen we tientallen dikke vierwielers testen. Hoe sneller, hoe beter. We krijgen de glimlach van een kind in de snoepwinkel als er een RS6 voorbij komt met de heupen van Beyoncé. Een auto kent dan ook talloze voordelen. Zo vertelt een auto iets over jouw persoonlijkheid, kun je ’s ochtends zonder zorgen instappen en kun je jezelf van deur tot deur vervoeren. Je bent dus niet afhankelijk van iemand.

Maaaaaar… Een auto is ook duur. Aanschaf, belasting, verzekering, brandstof (of je gaat voor elektrisch, scheelt een slok op de borrel), keuring: noem het allemaal maar op. Plus, ze maken het vandaag de dag moeilijk om te parkeren, je staat veel in de file – nou ja, met corona even niet – en je produceert relatief veel luchtvervuiling. Tenminste dat laatste geldt als je niet elektrisch rijdt.

Er zitten dus ook zeker wat nadeeltjes aan karren in een auto.

vervoersmiddelen, De voor-en nadelen van verschillende vervoersmiddelen

Motor

Als er iets is waar wij mannen blij van worden dan is het van motorrijden. Er is geen mooiere manier om van A naar B te cruisen dan rijdend op een motor. Motorrijden is dus eigenlijk één groot voordeel. Moeten we je overtuigen? Hier lees je 7 redenen waarom motorrijden een must is voor iedere man.

Oké, motorrijden is wel een dure hobby. Net zoals bij een auto moet je jouw vervoersmiddel aanschaffen, onderhouden, verzekeren en belasting betalen. Daarnaast ben je als motorrijder een stukje kwetsbaarder op de snelweg dan in een auto. Als je geschept wordt dan is de kans op ernstige verwondingen groot. Goed uitkijken dus!

vervoersmiddelen, De voor-en nadelen van verschillende vervoersmiddelen

Fiets

Nederland is een fietsland. Dat gegeven zal nooit meer veranderen. De tweewielers domineren al sinds jaar en dag het straatbeeld in ons kikkerlandje. Het grote voordeel van fietsen is dat je flexibel bent en dat je jouw vervoersmiddel overal voor de deur kan parkeren. Daarnaast is het goed voor je gezondheid, kan je genieten van je omgeving én is het tof om samen met vrienden te doen.

Er zitten eigenlijk niet zoveel nadelen aan fietsen. Ja, het kán meer tijd kosten dan jezelf vervoeren met de auto. Maar dat is in de meeste steden ook niet meer het geval. Alleen als je een belangrijke afspraak hebt – en je snel zweet – dan is misschien een fiets iets minder handig. Helemaal nat van ’t zweet aankomen op bestemming is niet chill. Toch heb je daar ook oplossingen voor: e-bike-alert. Check deze elektrische fietsen die niet geschikt zijn voor je moeder voor meer inspiratie.

De wereld van fietsen is wel aan ’t veranderen. Zo is de tijd dat bijvoorbeeld een e-bike alleen voor tante Ans is voorbij. Terwijl er ook elk jaar nieuwe mountainbike-routes worden gemaakt en je meer en meer wielrenners ziet. We vragen als consumenten steeds meer van onze fietsen, want goed is niet goed genoeg meer. Anno nu willen we carbon wielen van RITM in plaats van gewone wielen, eindeloos elektrisch kunnen fietsen en sneller gaan dan het licht.

vervoersmiddelen, De voor-en nadelen van verschillende vervoersmiddelen

OV

Als je veel met het openbaar vervoert reist dan heb je tijdens het reizen tijd om andere dingen te doen. Je kan relaxed gaan zitten, terwijl de conducteur het werk voor je doet. Voor een ritje met de trein, bus, metro of tram hoef je ook geen aanschafkosten te betalen.

Daarentegen moet je welke keer dat je reist betalen voor je afgelegde meters. Een groot nadeel van een ritje maken met het ov is dat het vervoersmiddel te laat kan zijn. Je hebt het zelf niet helemaal in de hand. Héél vervelend als je een belangrijke afspraak hebt.

Uiteindelijk ben je wel goed bezig voor het milieu en kun je jezelf als reiziger relatief snel verplaatsen tussen steden. Je hebt namelijk geen last van files. Voor veel mensen dé reden om zichzelf zo te transporteren.

Scooter

Op een scooter kun je jezelf makkelijk verplaatsen en kun je nog even genieten van je omgeving in de vroege moren. Twee grote voordelen natuurlijk. Maar het vooroordeel dat je een bad boy bent óf de associatie met Willem Holleeder ligt op de loer. Even checken welke scooter je precies aanschaft.

Brommer

Lekker old skool. Niks meer aan doen. Nou ja, we stellen het wel op prijs als je jouw CO2-uitstoot gaat compenseren. Dat is namelijk wel een nadeeltje.

Helikopter

Met je gloednieuwe helikopter arriveren bij je vrienden, daar maak je indruk mee. Dat is nog eens iets anders dan aan komen rijden in je bescheiden Renaultje. Het grote voordeel van een helikopter is het gevoel van vrijheid in de lucht. Toch zitten er ook veel nadelen aan, helaas. Of ja, eigenlijk een moddervet nadeel: de kosten.

Wij hebben uitgezocht wat het kost om een helikopter in bezit te hebben. Meer daarover vind je in dit artikel. 

helikopter
Foto: Travis Colbert

Segway

Dit vervoersmiddel was even leuk, totdat ook Frans en Jeanette op een Segway Benidorm gingen verkennen. Dat gegeven is een té groot nadeel. Nu is het mooi geweest.

Taxi

Een chauffeur die jou overal naartoe rijdt is wel luxe hoor. Jij kan gewoon achterin je ding doen, terwijl iemand jou voor de deur afzet. Dat is het grote voordeel: jij kan je eigen ding blijven doen. Je hoeft namelijk niet op het verkeer te letten. Of je kan stomdronken achterin stappen. Ook wel een voordeel hoor, want don’t drink and drive.

Eigenlijk is het grote nadeel van een taxi – net zoals bij een aantal andere vervoermiddelen – de prijs. Als je een kort ritje van 15 minuten maakt in de stad ben je al een paar tientjes kwijt. Het is niet vol te houden voor de meeste mensen om iedere dag een taxietje te pakken.

Superjacht

Met een superjacht wil je natuurlijk maar één ding: pronken. Pronken met een sigaar in je linkerhand en een glas whiskey in de rechter. Je hoeft maar met je net gemasseerde voeten in je pantoffeltjes te schuiven, en er komt al een bediende aan om te vragen of ze iets voor u kan doen. Heerlijk. Een onbezorgd leventje, waar iedereen alles voor jou en je gasten doet. Leven als een koning. Dat wil iedereen natuurlijk. Eigenlijk zijn er geen grote nadelen aan een superjacht….

Of toch wel: money, money, money. Een superjacht is namelijk één van de duurste én meest luxueuze vervoersmiddelen van allemaal.

Check ook: Dit kost het écht om een superjacht te bezitten

Jachthaven
Foto: Bigstock
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…