Een wagenparkupgrade: 8 dingen om rekening mee te houden

Iedereen heeft er weleens last van… De FOMO kikt in als er nieuwe bolide aan de wereld wordt voorgesteld. Ach, af en toe is het gewoon nodig om je wagenpark te upgraden, toch?

Juist. Al gaat de aankoop van een nieuwe auto gaat gepaard met veel keuzes en overwegingen. Door op de juiste zaken te letten maak je voortaan altijd de beste keuze.

Upgrade je wagenpark

Er zijn tal van redenen te bedenken waarom een je een nieuwe auto op de stoep wil hebben. Gezinsuitbreiding, meer bagageruimte, meer comfort of je bent gewoon toe aan een nieuw speeltje. Eén ding is zeker: een auto is een prijzig grapje en die koop je niet dagelijks. Ook autoverkopers hebben tal van sluwe manieren om je in het ootje te nemen. Redenen genoeg dus om een aantal zaken op een rij te zetten om rekening mee te houden bij de aankoop van je nieuwe wagen.

1. Proefrit met de bolide

Wie wil nou niet gratis een rondje rijden met wellicht je toekomstige auto? Naast dat een proefrit natuurlijk tof is, bestaat de optie niet voor niets.

Waar een wagen het op vers asfalt prima lijkt te doen, kan dat zomaar anders zijn op onontgonnen terrein. Rijd tijdens een testrit daarom over diverse soorten harde- en onverharde wegen om geen mankementen bij je aankoop mee te krijgen. Check ook de specs van de auto, bijvoorbeeld de bagageruimte. Het is wel zo handig om bijvoorbeeld te weten hoeveel je écht kwijt kunt.

wagen, <strong>Een wagenparkupgrade:</strong> 8 dingen om rekening mee te houden
Foto: J-RO Media

2. Zoektocht naar je ideale wagen

De beste deals liggen niet voor het oprapen. Ongeacht je zoektocht – een ritje naar de dealer of online álles afspeuren – is goed onderzoek doen altijd aan de orde. Houd bijvoorbeeld rekening met de bijbehorende service en voorwaarden. De kleine lettertjes lezen en een beetje zekerheid met je deal is altijd top. Dankzij internet is het makkelijker dan ooit een paar reviews te checken. Met goede detectiveskills scoor je zomaar een flinke korting en sla je de deal van de eeuw.

3. All about the money

Gezegdes over de ouderwetse onderhandelingstechnieken van autoverkopers zijn er niet. Wat er wél is: zekerheid dat verkopers precies weten wat ze doen.

Ook de manier van betalen komt aan bod. Zo kan bijvoorbeeld private lease een mooie oplossing zijn, zolang je maar geen dief van je eigen portemonnee wordt. Ook het kiezen van allerlei extra’s en technische snufjes zorgt ervoor dat je zomaar de rekening flink op kan zien lopen. Voordat je de beslissende handdruk geeft is het goed om de cijfers onderaan het bonnetje te checken.

4. Garantie

Koop je een auto online via Marktplaats, kun je haast wel fluiten naar enige zekerheid. Gelukkig heeft elke nieuw gekochte wagen een minimale garantie van twee jaar, maar een blik op de kleine letters is niet misplaatst. Veel bedrijven verstrekken namelijk ook garanties die extra jaren als back-up met je meerijden. In sommige gevallen moet je als koper extra bijbetalen voor een garantie. Goed om te weten, dus.

wagen, <strong>Een wagenparkupgrade:</strong> 8 dingen om rekening mee te houden
Foto: J-RO Media

5. Zuinig? Of vijand van je bankrekening?

Waar je vroeger mensen in supercars nog vrolijk zag lachen, weten ze vandaag dondersgoed dat na één keer optrekken de euro’s uit de handen glijden. Maar goed, of ze daar van wakker liggen is het tweede. Het kiezen van een zuinige auto is daarom geen onverstandige keuze. Zo zorg je er voor dat je ook lange tijd na je aankoop nog van je aankoop kunt genieten. En uiteindelijk is dat waar het om draait toch?

6. Verzekering

Het is natuurlijk geen geheim dat een auto verplicht is minimaal een WA-verzekering te hebben. Iedereen gebruikt zijn wagen voor andere doeleinden, waardoor het kritisch overwegen en vergelijken van diverse verzekeringen je later goed van pas kan komen.

7. Onderhoud van je wagen

Zijn er recente mankementen, onderdelen vervangen of gaat de bolide al een aantal jaar mee? Dan is het geen hogere wiskunde dat een regelmatig bezoek aan de garage benodigd zal zijn. Check daarom bij je aankoop goed welke service en onderdelen bij de aankoop zijn inbegrepen. Voor een online aankoop zal dit niet het geval zijn, maar een nieuwe bolide kent vaak een dergelijke afspraak in de overeenkomst. Spreek bijvoorbeeld ook een vast bedrag af voor een losse onderhoudsbeurt bij de garage om altijd ergens aan te kunnen kloppen. Een nieuwe wagen zal minder mankementen hebben, maar toch handig om niet voor torenhoge kosten te komen staan. Vandaar blijft betrouwbare auto kopen de slimste zet, al kunnen verassingen je altijd de das om doen.

8. Levering

Na de roerige tijden weten we hoe het is om zonder onderdelen te zitten. Wanneer je een nieuwe bolide in de showroom bestelt, kan het voorkomen dat het héél lang duurt voordat je jouw auto hebt. Men zegt niet voor niets dat je alles zwart op wit moet krijgen. Het kan zomaar zijn dat je niet normaal lang moet wachten op je aankoop.

wagen, <strong>Een wagenparkupgrade:</strong> 8 dingen om rekening mee te houden
Foto: Soner Kul
LEES OOK
Weekend Desires #343
Kom maaaaaar door! Het is weekend, en dat willen we weten ook. Geniet van je vrije dagen met de รกllermooiste dames van het moment: View this post…
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…