Iconische Lamborghini Countach is terug als moderne hypercar

CREDITS: Lamborghini

Het lijkt een trend die niet meer stopt: klassiekers uit de jaren ’70, ’80 of ’90 in een modern jasje steken. Succes gegarandeerd. Ergens ook logisch, want nostalgische gevoelens blijven het lekkerst. Als we dan ook nog eens moderne snufjes krijgen voorgeschoteld, zijn we er helemaal bij. Lamborghini biedt ons nu de kans: de legendarische Countach komt namelijk terug. En hoe…

Hier is de nieuwe Lamborghini Countach

Tussen 1974 en 1990 rolden er zo’n 2000 Countachs van de band. De supercar werd ongekend populair door de vlijmscherpe wigvorm. Daarnaast werden na dit ontwerp steeds vaker zitplaatsen naar voren gehaald om meer ruimte te maken voor een grotere motor.

Lambo Countach
Foto: Lamborghini

Wolf of Wall Street

De Countach is in de loop der jaren een icoon geworden. Mede door zijn verschijningen op het witte doek. Als supercar speelde de auto een belangrijke rol in The Cannonball Run 1, 2 en 3. Alleen waarschijnlijk staat de scène van Leonardo DiCaprio in The Wolf of Wall Street beter op je netvlies. Onder invloed van drugs valt, strompelt en kruipt hij in zijn Countach, om vervolgens compleet van de wereld naar huis te rijden.

Historisch kunststuk met een modern sausje

Tijdens de autosalon van Genève in ’71 werd het prototype voorgesteld: de LP 500 Countach. Nu is het tijd voor een nieuw tijdperk. Er komen 112 nieuwe Countachs onder de naam Countach LPI 800-4, maar die zijn ook allemaal al weer uitverkocht. Logisch, want hoe dik is deze bak…

Met het design brengt Lambo een ode aan de voorvader van de Aventador: de allereerste Countach. Dat zie je terug in bijvoorbeeld de koplampen en de openingen achter de portieren.

De strakke lijnen, de achterste longitudinale positie van de V12-motor en de iconische schaardeuren maken de Countach weer herkenbaar, maar tegelijkertijd ook revolutionair. Door de brute V12-motor heeft de nieuwe Lambo 780 pk in de gelederen. Alleen het kan nog een stapje verder gaan. Door een electroboost, die we eerder in de Sian zagen, krijgt de Countach 820 pk. Bi-zar. Dit is ook terug te zien in de cijfers. De topsnelheid is namelijk 355 km/h en binnen 2,8 seconden zit-ie aan de 100 km/h.

Het exterieur en interieur loopt naadloos op Italiaanse wijze in elkaar over. Overal is aan gedacht en je ziet de scherpe lijnen tot in de puntjes terug. Je ziet de klassieke vormen van de jaren ’70, maar dan met de meest vooruitstrevende technologische hoogstandjes. Alles draait om de esthetische principes van het iconische V12-model te weerspiegelen. En dat is gelukt:

Foto’s: Lamborghini