Dodge pompt allersnelste muscle car ooit uit de fabriek

CREDITS: Dodge / Stellantis

De Dodge Challenger is al een hele tijd lang gekroond tot dé muscle car der muscle cars. De concurrentie lijkt nét niet te kunnen tippen aan de magie van het Amerikaanse automerk. De enige die Dodge kan overtreffen, is Dodge zelf.

Dodge Challenger SRT Demon 170 is snelste productieklare muscle car

Dat doen ze dan ook in de vorm van de Dodge Challenger SRT Demon. Tot nu toe was de Dodge Challenger Demon dé Hellcat om te kloppen, en dat heeft de Dodge Challenger SRT Demon ‘170’-versie dus gedaan. De 170 in de titel verwijst naar het C170-crate engine dat de basis van deze héérlijke wagen vormt. Daar waar de eerdere Demon ook een hele krachtige versie had met 818 paarden aan draagkracht, heeft de Demon 170 maar liefst 1.025 pk. Ter vergelijking: de gemiddelde Formula-1 auto heeft circa 1.000 pk.

Legaal scheuren op de weg

En dan te bedenken dat deze auto gewoon legaal op de weg mag. Over de A2 heen scheuren klonk nog nooit zo verleidelijk. Oké, oke, grapje natuurlijk. Maar toch, met zoveel pk’s, 1.281 Nm en 96 k/m per uur in 1,66 seconden kan je het eigenlijk niet rustig aan doen in deze Dodge Challenger. Bovendien haalt hij een kwart mijl, oftewel 402 meter, in minder dan 9 seconden. Deze prestaties worden niet alleen neergezet met de nieuwe crate engine, maar Dodge heeft daarnaast ook de componenten in het chassis, ophanging en carrosserie een upgrade gegeven. Zoals je bij een verbeterde auto mag verwachten, is de 170-versie ook lichter dan zijn voorganger. En om je ervaring helemaal naar het volgende niveau te tillen, komt elke ‘170’ met een ‘decanteer set’.

Tja, als alles zo goed klinkt, dan zal het ook best wat kosten. Dat klopt, want in totaal tik je zo’n 90.000 euro neer voor de ‘170’. Een hele smak geld, maar hé, dan heb je ook wat. Deze wagen kom je namelijk niet heel snel tegen op de provinciale weg: in totaal worden er maar 3.330 exemplaren geleverd.

Foto’s: Dodge / Stellantis