Zo werkt een unieke F1-veiling, en jij kan meebieden

CREDITS: Catawiki / AlphaTauri

History is made. Een panklare zin die sportcommentatoren kunnen gebruiken na legendarische momenten. Bijvoorbeeld als een bepaalde coureur – ahem – zelf bepaalt dat het tóch goed is om de snelste ronde te pakken. Terwijl dat een risico is op een (bijna) 100% zekere overwinning.

AlphaTauri x Catawiki: F1-items kunnen van jou zijn

Als er één sport rijk is aan historie, dan is het wel de koningsklasse van de autosport. En deze historie wordt nu tastbaar voor fans. Althans, een stukje (of een héél stuk) geschiedenis van Scuderia AlphaTauri kan nu van jou zijn, en je hebt meer dan 300 kansen. Op de toonaangevende online marktplaats Catawiki komen namelijk ruim 300 collectors items uit de afgelopen en huidige seizoenen van het F1-team. Dat betekent dat je zowel items van Scuderia Toro Rosso als de Scuderia AlphaTauri  tegenkomt. Items die nog unieker kunnen worden nu Helmut Marko heeft aangekondigd dat het team een andere naam gaat krijgen.

Met als klap op de vuurpijl: de STR11 uit 2016. Zeven jaar geleden reed het team 63 punten bij elkaar met Max Verstappen, Carlos Sainz en Daniil Kvyat achter het stuur. Expert Marc Jans schat dat de opbrengst tussen de €500.000 en €750.000 gaat zijn. De veiling is nu een week live en dat is een mooie tijd voor een check. Op het moment van schrijven staat de teller op 455K.

AlphaTauri, Zo werkt een <strong>unieke F1-veiling,</strong> en jij kan meebieden
Foto: Catawiki / AlphaTauri

Real life-veiling in Italië

Maar er is meer. Véél meer. Zo worden er in alle soorten en maten worden auto-onderdelen van de F1-auto’s geveild: van wielmoeren tot front wings. Het Nederlandse Catawiki nam ons mee naar Italië om kennis te maken met de items in real life. Driver kits van Max Verstappen, Daniel Ricciardo, Sebastian Vettel, Pierre Gasly en Carlos Sainz komen voorbij. Soms compleet met helm en de schoenen die werden gedragen. Tijdens de preview lopen we uitgebreid langs alle items. De collectie ademt het race-dna van het team en laat een racehart sneller kloppen. Hier kunnen jij en je racehart meebieden op alle items.

Topjournalisten van onder andere La Gazetta Dello Sport voelen aan de spullen die nu voor de fans óók tastbaar zijn. Dat beaamt Franz Tost, de Team Principal van AlphaTauri, die ook even langskwam om zijn zegje te doen. ‘Het lijkt me heel bijzonder dat er straks een object van Toro Rosso of Scuderia AlphaTauri te zien is in de huiskamers van onze fans, of dat zelfs een van onze raceauto’s in hun garage staat.’

Tekst gaat verder onder foto’s.

Foto: Catawiki / AlphaTauri

Nyck en Yuki aan het woord

Het racehart gaat nóg sneller kloppen als niemand minder dan Nyck de Vries en Yuki Tsunoda aan het woord komen over de veiling. De Vries komt net uit de gym, maar zit er supernetjes bij en antwoord gedisciplineerd. Yuki komt net uit de simulator, ziet er verwilderd uit, heeft een hoodie over zijn kapsel getrokken en vergeet de vraag als hij antwoord geeft. Het is tekenend.

Voor beide coureurs zijn de items die worden geveild speciaal. Nycks drivers kit is zijn pak waarmee hij voor het eerst in een AlphaTauri reed. Dat was in Abu Dhabi. Op de persconferentie vertelt hij: ‘Dat was een hele speciale dag voor mij. De start van een nieuwe reis, een nieuw hoofdstuk. Elke keer als je in een keer kan testen in de auto is heel waardevol, dus die dag was heel belangrijk voor mij’

En die van Yuki komt uit 2021: zijn eerste seizoen in de F1. ‘In dat jaar ik héél veel geleerd voor mijn racecarrière. Het was mijn stap naar de F1 en alles was nieuw, omgeving, druk etc. Ik had veel ups & downs, maar uiteindelijk kreeg in dat jaar meer zelfvertrouwen.’ En op de vraag of de coureurs zelf gaan shoppen, hebben ze ook gevatte antwoorden. Zo schetst Yuki: ‘Op dit moment probeer ik helemaal geen geld uit te geven. Toen ik de F1 kwam kreeg ik meer geld en toen ging ook meer uitgeven, maar eigenlijk niet op die manier zoals ik wil. Ik kocht bijvoorbeeld een paar sokken van Balenciaga.’  Nyck weet op zijn beurt wel raad met de veiling: ‘Ik ga vaker naar veilingen toe, zeker als het aankomt op horloges. Maar over het algemeen houd ik ervan als mijn huis clean is. Al zou ik ooit wel het chassis willen van mijn auto waar ik de F2 mee heb gewonnen.’

Tekst gaat verder onder foto’s.

AlphaTauri-fabriek

Naast dat we aan de veiling hebben mogen proeven, nam het F1-team ons mee naar de fabriek in Faenze. Iets wat dus écht uniek en next-level is. Er mag niet worden gefotografeerd en gefilmd, compleet logisch, natuurlijk. Maar geloof ons, met de hoeveelheid (Italiaanse) passie hier gewerkt wordt, is serieus. Meer dan 600 mensen werken hier dagelijks aan het verfijnen van de fijnste details. Er zijn speciale ruimtes waar niemand zónder pak mag komen omdat daar het carbon wordt gemaakt. Eén vuiltje in de ruimte kun je al voelen in de auto. En dat kost tijd. In de fabriek en daarmee ook direct op de baan.

De twee F1-auto’s waar het weekend erop mee werd geracet, werden voor ons neus klaargemaakt. Dan zie je pas écht waar iedereen zo hard aan werkt.

Catawiki in het F1-circus

Formule 1 is hot. Dat is nu wel duidelijk. De sport trekt meer en meer kijkers en daar speelt Catawiki dus goed op in. De veilingsite richt ze al vaker op legendarische sportitems, maar nu wordt dat naar een nieuw niveau gebracht. In het verleden zijn al Nomex handschoenen uit 1994 van Ayrton Senna verkocht voor €16.600 en een helm van Max Verstappen uit 2018 voor €24.500. Eens kijken wat deze samenwerking de komende tijd gaat opleveren. De eerste batch loopt nog een week, later dit jaar volgen nog meer auctions. Zin in.

LEES OOK
De grondleggers van het nieuwe CUPRA-tijdperk
Er zijn maar weinig types waar wij niet mee door één deur kunnen. Maar ja-knikkers, routinejunkies, comfortzeilers en lijntjeslopers staan wél op dat lijstje. Sorry, not sorry.…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…