Eindbazenmerk Brabus gaat nu ook motoren tunen

CREDITS: Brabus

Brabus bestaat sinds 1977 en heeft al heel wat snelle bolides afgeleverd in bijna 45 jaar. Zo laat een Brabus die voorbij komt menig autohartje sneller kloppen, maar als we de geruchten mogen geloven zit er ook voor motorliefhebbers iets in de pijplijn van de Duitse tuner. De KTM Brabus 1300 R.

Brabus gaat zijn vingers branden aan motoren

Op dit moment is er zowel door Brabus als KTM geen officieel woord naar buiten gebracht dat het daadwerkelijk gaat om een door Brabus getunede KTM motor. Brabus heeft echter een versnelde merknaam aanvraag gedaan voor de Brabus 1300 R in de Europese Unie met betrekking tot tweewielige motorvoertuigen. We kunnen dus wel stellen dat er meer is dan een gerucht.

Brabus Motoren
Foto: Brabus

KTM 1290 Super Duke RR als basis

De KTM 1290 Super Duke RR is het schoolvoorbeeld van ready to race. De ontwerpafdeling van KTM kreeg de volledige vrijheid om het vlaggenschip van de motorbouwer naar een volgende level te tillen. Daarbij is de 1290 Super Duke R doorontwikkeld en is er 9 kilo van afgesnoept en is het frame stijver en nog wendbaarder geworden. Voldoende om het predicaat RR te mogen dragen.

KTM Brabus 1300 R
Foto: KTM

In de map van de merkaanvraag zit ook het typegoedkeuringsdocument van de KTM 1290 Super Duke RR om aan alle structurele en emissie eisen te voldoen. Uit dit papierwerk blijkt dat de motor van Brabus voldoende componenten zal delen met de KTM Duke 1290 Super Duke RR, om mee te kunnen liften op de reeds bestaande keuring.

Iets minder dan we gewend zijn?

Je zou verwachten dat wanneer Brabus zich gaat wagen aan motoren dat ze dan ook all out gaan met de specs. Niets is echter minder waar. De Brabus 1300 R deelt exact dezelfde motor en uitlaat als de standaard KTM 1290 Super Duke RR. Het piekvermogen blijft daarmee op 180 pk, met een koppel van 141 Nm. Het lijkt erop dat Brabus vooral het uiterlijk vertoon en de ophanging van de motorfiets gaat aanpakken. We mogen de Brabus 1300 R volgens experts verwachten in het voorjaar van 2022.

KTM Brabus 1300 R - MANIFY
Foto: KTM
LEES OOK
10 legendarische filmmotoren
Motoren en goede actiefilms zijn gemaakt voor elkaar. Een bekend motorgezegde is: ‘Draai nooit aan het gas met je ego!’ Dit is echter nooit het geval bij…
De meest iconische campagnes van Kith
Bij elke seizoenswisseling zitten wij vol ongeduld de insta-pagina van Kith te herladen. Sinds de eerste campagne van de streetweargiganten toveren ze alle Hollywood sterren namelijk om…
Inspiratieguide voor de grandpa core-stijl
Ontwerpers die de verstofte schoenenkast van je opa als inspiratiebron gebruiken voor nieuwe sneakers en een overvloed aan cardigans op straat. Grandpa core is in volle motie.…