Deze Polar Porsche 356 maakt zelfs Antarctica onveilig

CREDITS: Valkyrie Racing

We hebben een stoere chick ontdekt: Renee Brinkerhoff, eentje in de categorie ‘droomvrouw-alert’. Het is haar namelijk gelukt haar ultieme doel te bereiken. Met haar zwaar getunede Porsche 356A reed ze 570 kilometer over het koudste continent ter wereld: Antarctica. Wij zijn onder de indruk, maar haar avontuur begon al jaren geleden.

Op naar de Zuidpool met de Polar Porsche 356

Renee Brinkerhoff? Nee, wij kenden haar tot voor kort ook nog niet. Maar inmiddels heeft deze 64-jarige powervrouw een legendary status bereikt in de rally-wereld. Met haar rally’s voert ze de strijd tegen kinderprostitutie. Zij en haar Porsche 359 reden al rally’s in Europa, Azië, Oceanië, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika. Nu heeft ze het laatste en koudste continent afgevinkt. Check.

Polar Porsche - MANIFY
Foto: Valkyrie Racing

Een klassieke Porsche in zijn natuurlijk habitat

De Porsche 356A is de vaste partner van Renee Brinkerhoff, logisch dat de wagen ook mee zou gaan naar Antarctica. De Porsche moest hiervoor wel wat modificaties ondergaan om in het extreme klimaat betrouwbaar te zijn. Er werd twee jaar uitgetrokken om de Polar Porsche om te bouwen met haar team Valkyrie Racing. Met hulp van Kieron Bradley, die chassisingenieur is bij Lotus, is de Polar Porsche geboren. De auto werd voorzien van ski’s aan de voorkant en de achterwielen werden vervangen door rupsbanden. Deze banden zorgen niet alleen voor meer grip, maar zijn ook minder schadelijk voor het oppervlak.

Meer vermogen voor de Polar Porsche

Het werd al snel duidelijk dat de originele motor met 60 pk niet voldoende vermogen kon leveren om door de sneeuw te ploegen. Deze werd daarom geswapped voor een 150pk sterke motor uit de Porsche 914. Hiermee was de adviessnelheid van 60 km/h op Antarctica goed te halen. De auto is zo gemodificeerd dat hij temperaturen tussen de -50 en de +55 graden Celsius aan kan. De grote tong aan de voorkant is aangebracht om sneeuwhappen te voorkomen. Het was tijd om gas te gaan geven.

Polar Porsche - MANIFY (5)
Foto: Valkyrie Racing

356 miles om het doel te halen

Met een Russisch vrachtvliegtuig vanuit Chili werd de Polar Porsche inclusief team gedropt op Antarctica. Vanaf Union Glacier Camp – de enige particuliere camping op het continent – begon de tocht naar de zuidpool. Twee keer een enkele reis maakte de afstand van 570 kilometer compleet.

Tijdens de reis was de gemiddelde temperatuur -17 graden Celsius, met windstoten tot 140 km/u. En dan te bedenken dat het zomer was op het continent. Niet bepaald het klimaat voor een zonvakantie, maar het doel is behaald.

Het hoger gelegen doel

Het is Renee natuurlijk om het racen te doen, maar het hogere doel is het uitbannen van kinderprostitutie uit de wereld. Haar doel met deze rally was het inzamelen van een miljoen dollar voor de steun tegen de barbaarse kinderhandel. Via hun Facebook-pagina vind je meer informatie en kun je doneren om het doel te bereiken.

Polar Porsche, Deze Polar Porsche 356 maakt zelfs Antarctica onveilig
Foto: Valkyrie Racing
LEES OOK
De grondleggers van het nieuwe CUPRA-tijdperk
Er zijn maar weinig types waar wij niet mee door één deur kunnen. Maar ja-knikkers, routinejunkies, comfortzeilers en lijntjeslopers staan wél op dat lijstje. Sorry, not sorry.…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…