Eindelijk: onderzoekers ontwikkelen wonderdrankje tegen de kater

CREDITS: Unsplash | Erik Mclean

Zo nu en dan een alcoholische versnapering nuttigen is een van onze favoriete bezigheden. Een speciaalbiertje op het terras, een eigen cocktail maken of champagne poppen op maandagavond. We zijn er zeker niet vies van. Toch is het altijd erg jammer wanneer je er net één of twee drankjes teveel drinkt. Een ochtend op de wc doorbrengen met een hangover is geen pretje.

Zeg gedag tegen je kater met dit wonderdrankje

Een remedie tegen een kater klinkt als muziek in de oren. In de afgelopen jaren zijn er al een aantal voorbij gekomen. Van een oplosbaar poedertje tot een katerpil. Iedereen heeft zo zijn eigen manieren om een kater tegen te gaan. Maar werkt het nu wel allemaal echt of zit het gewoon tussen onze oren?

Nieuwe onderzoeken uit Duitsland zeggen dat ze een andere oplossing hebben gevonden tegen hoofdpijn en misselijkheid na een avond zuipen. Een kater zou ontstaan door een gebrek aan elektrolyten in ons lichaam. Dit zijn mineralen die ervoor zorgen dat de zuurtegraad in ons lichaam in balans blijft.

Kater, Eindelijk: onderzoekers ontwikkelen wonderdrankje tegen de kater
Foto: Joyce Romero

Duits goud

Vandaar dat de Duitse onderzoekers een wonderdrankje hebben gecreëerd van water met daarin een opgelost supplement. In het supplement zit gemberwortel, vijfcactus, acerola, ginkgo biloba, magnesium, wilg, potassium, zink, natriumwaterstofcarbonaat, foliumzuur, riboflavine en thiamine. Veel ingrediënten en we moesten ze even opzoeken, maar het werkte blijkbaar wel.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder twee groepen. Een groep bestond uit 69 mensen met een leeftijd tussen de 18 en 65 mensen waarvan een derde een placebo kreeg. De tweede groep bestond uit 76 mensen die allemaal hetzelfde supplement kregen, maar dan zonder plantenextracten.

Plantbased werkt echt

Iedereen kreeg het drankje drie kwartier voordat ze alcohol gingen drinken en direct wanneer ze stopte met drinken. Proefpersonen die dit drankje, met oplosbare plantenextracten, dronken hadden minder last van een kater dan de proefpersonen die alleen mineralen binnen kregen.

De hoofdpijn was 34 procent minder erg en de misselijkheid was 42 procent minder erg dan bij de groep die een placebo hadden gekregen. Het wonder zit ‘m volgens de wetenschappers in de voedingsstoffen die in de planten zitten. Die stoffen zorgen er namelijk voor dat de impact van alcohol minder groot is.

Nog even wachten

Wanneer dit wonderdrankje op de markt komt is nog niet bekend. De onderzoekers zijn er namelijk nog niet achter waarom dit zo werkt en willen dus meer onderzoek doen. Voor nu betekent dat dus wanneer je geen kater wil hebben je niet zoveel alcohol moet drinken. Wil je geen partypooper zijn? Neem dan voordat je gaat slapen een paracetamol en een ibuprofen in, dat wil namelijk ook nog wel eens werken!

Kater, Eindelijk: onderzoekers ontwikkelen wonderdrankje tegen de kater

LEES OOK
Campari Spritz: La Dolce Vita in een glas
Sommige drankjes dragen een onzichtbaar label. Wanneer er drie weissbier, twee blondjes en een dubbel worden besteld sta je eigenlijk al schaakmat. Eigenlijk had jij gewoon zin…
De ‘Socktails’ van Burlington en Lavish
Het afgelopen jaar hebben we heel wat eigenaardige samenwerkingen voorbij zien komen. Maar een sokkenmerk als Burlington dat samenwerkt met een pre-mix cocktailmerk als Lavish? Ja, wij…
Fotoserie: BMW R 18 The Crown
Custom motoren. Wiens hart gaat er niet sneller van kloppen? Maar na het zien van dit kroonjuweel, genaamd The Crown, is het kloppen voorbij, en gaat het…