Tafelmanieren: zo gedraag je jezelf als een gentleman

CREDITS: Screenshot Wolf of Wall Street | Paramount Pictures

Je kent het wel: het is tijd voor een diner. De speciale gelegenheden vliegen je om in de oren in deze tijd van het jaar. Er is opeens paniek in de bovenkamer. Je hebt zelf geen idee welke regels of tafelmanieren belangrijk zijn bij zo’n diner.

Begin je met het bestek aan de binnenkant of aan de buitenkant? Waar plaats je in godsnaam je servet tijdens het eten? Dit soort vragen (en antwoorden) hebben we netjes voor je op een rijtje gezet. Wij willen dat je als een echte gentleman op een diner kan verschijnen.

De meest stijlvolle tafelmanieren voor de echte gentleman

Etiquette zijn essentieel vanwege twee duidelijke redenen. Nummer één is dat jij in staat om te   allen tijde jezelf netjes te gedragen. Tijdens het diner over andermans eten heen kuchen is niet netjes.

Reden nummer twee is om jezelf niet voor lul te zetten. Je wil jezelf niet in verlegenheid brengen bij een formeel diner. Het zijn vaak basisregels die je helpen. Zo dien je bijvoorbeeld te weten dat je waterglas aan de rechterkant van het bord staat. Het is niet chill om te moeten zeggen: ”Oh sorry, is dit uw water?”

Gentleman
Foto: Dollar Gill

Je zal altijd zelfverzekerd moeten zijn tijdens het diner. Voor een diner bij de koning of iemand van adel, maar ook bij het verjaardagsdiner van je schoonmoeder. Je kunt jouw zelfvertrouwen opkrikken door een beetje kennis en ervaring. Dit zijn dan ook de punten waar je op moet letten bij een diner:

Voorafgaand aan het diner

Bij het ontvangen van een uitnodiging zijn er een paar dingen belangrijk. R.S.V.P. staat voor Répondez s’il vous plaît oftewel reageer alsjeblieft. Laat dus altijd binnen 24 uur weten of je komt. Beantwoord het met een ja of een nee. Een antwoord ‘misschien’ komt niet ter sprake, want er wordt transparantie verwacht. Geef altijd voorafgaand aan of je ergens allergisch voor bent.

Cadeau geven

Als dank voor de uitnodiging neem je altijd een cadeau mee. Dit hoeft niet iets groots te zijn. Denk aan een fles wijn, een boeket of iets persoonlijks: er zijn genoeg leuke cadeaus in omloop. Het cadeau hoeft zéker niet direct gebruikt te worden bij het diner.

Juiste outfit

Voor elk event is er een bepaalde dresscode. Dit wordt niet altijd aangegeven, maar je kan het wel inschatten. Als man kan je dat doen door te kijken naar de locatie. Daarnaast kan je ook altijd andere uitgenodigden contacteren. Hou dus je smoking, pak of overhemd gereed voor elk diner.

Gentleman
Foto: Pedram Normohamadian

Blijf van je telefoon af

Een diner wordt expliciet georganiseerd voor het sociale aspect. Natuurlijk is eten de primaire reden. Maar gebruik zulke diners als perfecte gelegenheden om te netwerken. Zet je telefoon dus uit of op vliegtuigstand en zet de social mode aan.

Stijlvolle tafelmanieren

Het is vanzelfsprekend belangrijk om met je mond dicht te eten. Een gentleman praat nooit met zijn mondvol. Dit doe je hopelijk thuis ook niet. Begin met het bestek van de buitenkant naar de binnenkant. Op die volgorde worden de maaltijden ook geleverd. Stuur aan het einde van het diner een handgeschreven thank you note.

Een zitplek uitkiezen

Hou altijd in de gaten of er naamkaartjes aan de eettafels gekoppeld zijn. Op die manier kom je erachter of je een aangewezen plek hebt. Is dit niet het geval schuif dan gerust ergens aan tafel aan. Kleine tip: meestal zit de host of hostess aan het hoofd van de tafel dus blijf daar vandaan.

Gentleman

Foto: Febrian Zakaria

Wanneer beginnen met eten?

Begin nooit zomaar met het etensmaal. Je wilt natuurlijk niet de helft van je soep op hebben terwijl de host/hostess opeens ‘Bon appetit’ zegt. Nog erger zou zijn dat de host/hostess nog een speech wil geven voor het eten. Zorg er dus voor dat je alle geduld van de wereld hebt. Je hoeft het maar één avond vol te houden.

De juiste porties

Voorafgaand aan het diner is het altijd handig om je niet vol te proppen. Eet dus in een rustig tempo. Schep je eten subtiel naar binnen in de juiste porties.

Einde van het eetmaal

Ben je klaar met eten? Leg dan te allen tijde je bestek rond 4 en 5 uur neer. Zo laat je weten dat je uitgegeten bent. Nu kan het bord netjes voor je neus worden weggehaald. Als een echte king.

Bedank de host/hostess altijd

Is het diner ten einde gelopen? Sta rustig op als er meerdere mensen van tafel zijn. Ga je naar huis, geef de host/hostess altijd netjes een handdruk als een echte gentleman. Puur om je dank te laten zien en aan te geven dat je hebt genoten. Het perfecte einde van een avondje goede tafelmanieren.

Gentleman
Foto: Scienceinhd