De wetenschap achter een goed uitgevoerde mannenknuffel

Het is soms een ongemakkelijk beeld: een knuffel tussen twee mannen. Want wanneer geef je nu een knuffel en wanneer laat je het alleen bij een stevige handdruk? Zo ging Mark Rutte voor een mannenknuffel als troost voor de net opgestapte collega Ard van der Steur. Ook in de sportwereld wordt er heel wat af geknuffeld. In die situatie vaak dan niet bedoeld als troostknuffel, maar om vreugde te delen. De mannenknuffel kan gebruikt worden voor tal van situaties en blijkt ook nog eens goed te zijn. Speel daarom niet altijd op safe met een handdruk, maar geef gewoon eens een stevige bro hug. Niets mis mee.

Bro hug: 
‘A manly and heterosexual hug between two bros. Works as a good a greeting, farewell, congratulations, etc. Outsiders may see it as gay, but to bros they know what it really means. It’s all about brotherly love.’ – Urban Dictionairy.

De wetenschap achter een goed uitgevoerde mannenknuffel

Drie-stappenplan

Het lijkt allemaal zo moeilijk en ongemakkelijk af en toe. Helemaal niet nodig. Een mannenknuffel kan prima in verschillende situaties. Zo kan je een knuffel geven aan je neef op een familiefeest, aan een oude schoolvriend die je tegenkomt in de kroeg of aan een vakantievriend waarvan je afscheid neemt. De één als begroeting, de ander als hereniging en weer een ander als afscheid. De wetenschap achter een goed uitgevoerde mannenknuffel zit dan ook niet zozeer in de situatie, maar in de uitvoering ervan. Door middel van het volgende drie-stappenplan en een scheutje inschattingsvermogen kom jij er gegarandeerd goed van af.

1. The Clasp: Steek altijd je rechterhand uit en laat hem niet tot boven je schouder uitkomen. Grijp de ander zijn hand en klap je eigen hand hierin.

2. The Hug: De stevige handdruk is gemaakt. Tijd om je rechterschouder naar de linkerschouder van de andere persoon te brengen. Doe dit enigszins met beleid, zodat je niet vol met je schouder in zijn gezicht beukt.

3. The Pat: Nu enkel nog een schouderklopje op de ander zijn schouder, en je hebt de mannenknuffel genaild. Lekker bezig!

mannenknuffel, De wetenschap achter een goed uitgevoerde mannenknuffel

Zoals eerder gezegd blijft de wetenschap achter een goed uitgevoerde mannenknuffel een combinatie van het drie-stappenplan en wat inschattingsvermogen. Ook al heb je de stappen helemaal onder controle, moet je nog wel kunnen inschatten wat de ander van jou verwacht. Niet iedereen gaat er namelijk vanuit dat je schouder in schouder eindigt afgerond met een schouderklopje. Daarom leren wij jou hieronder je inschattingsvermogen helemaal op peil te krijgen.

De 90 graden wet

Er komt een hand naar je toe. Steeds dichterbij. Jij steekt ook je hand uit. Blijft het bij een handdruk vraag jij je nu af of wordt het een mannenknuffel. Dilemma. Je schakelt in no time. Je brengt je andere arm omhoog naar de schouder van degene die tegenover je staat. Er komt echter geen arm naar jouw schouder. Te laat. Jouw hoofd ligt al op de schouder van de ander. Awkward.

Bovenstaande situatie wil je natuurlijk maar al te graag voorkomen. Ga daarom uit van de 90 graden wet. Als de arm van de ander in 90 graden staat gaat hij waarschijnlijk uit van enkel een handdruk. Geen geklungel dus met dilemma’s. Er is echter nog een manier om een juiste inschatting te maken. Als jullie beide je hand uitsteken en de andere arm naar ieder zijn schouder gaat, kan je gaan voor een mannenknuffel. Indien de ander enkel één hand uitsteekt en hij zijn tweede arm niet naar je schouder brengt, zal hij geen behoefte hebben aan een bro hug. Als jij wel al een arm naar zijn schouder hebt uitgestoken hoef je niet meteen een ongemakkelijke situatie te creëren. Een klopje op zijn schouder lost het allemaal op, en er is dan dus ook geen reden voor paniek.

mannenknuffel, De wetenschap achter een goed uitgevoerde mannenknuffel

The Wave

Nog een situatie. Je loopt over straat en iemand steekt zijn hand naar je op. Redelijk hoog, maar niet helemaal duidelijk wat hij verwacht. Is dit enkel een zwaai of verwacht hij een knuffelOf wordt het nu toch een high five. Alweer te veel keuzes. Je weet niet wat je moet doen. Ken je hem ook wel goed genoeg voor een mannenknuffel. Ja, dat moet wel  kunnen tussen jullie. Beslissing gemaakt. Je gooit ook je hand de lucht in, grijpt naar zijn hand en gooit je andere arm om hem heen. De ongemakkelijkheid verschijnt op de ander zijn gezicht. Het was toch gewoon een simpele wave. Ongemakkelijk.

Ook deze situatie wil je maar al te graag voorkomen. Verwacht daarom nooit een mannenknuffel als de ander zijn hand boven zijn schouder heeft. Het is enkel een groet. Jij hoeft daarom ook alleen een hand de lucht in te gooien en er zijn geen ongemakkelijke aanrakingen nodig. Vaak kan the wave wel eindigen in een arm die omlaag gaat en zo in 90 graden komt. Dan is natuurlijk weer de 90 graden wet van sprake en ga je waarschijnlijk over in een stevige handdruk.

mannenknuffel, De wetenschap achter een goed uitgevoerde mannenknuffel

Voordelen

Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat een goed uitgevoerde mannenknuffel best wel wat voordelen heeft. Zo kan het angst, stress, pijn en agressie verminderen. Verder maak je bij een omhelzing ‘oxytocine’ aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat jij je meer gaat hechten aan mensen en dus een nog sterkere vriendschap krijgt. Het blijkt ook dat een mannenknuffel een positief effect kan hebben op de werkverhoudingen. Nu is het dan natuurlijk niet de bedoeling dat je iedere collega in zijn armen springt. Met wederzijdse toestemming en met een juiste uitvoering kan het een gevoel van kameraadschap en saamhorigheid opleveren. Dus, drie-stappenplan? Check. Inschattingsvermogen? Check. Good luck with to brug hug! 

mannenknuffel, De wetenschap achter een goed uitgevoerde mannenknuffel