Dit zijn de voordelen van stappen zonder alcohol

CREDITS: Danny howe

Het is er bij onze generatie een beetje ingeslopen dat een avondje stappen alleen maar leuk kan zijn met – veel – alcohol in je gezicht. Nu levert dit vaak ook wel geniale momenten op maar de dag erna ben je er meestal een stuk minder blij mee. Je bent heel wat euro’s lichter, voelt je lichamelijk fucked up en je hebt jezelf weer eens flink voor lul gezet. Het klinkt vast als onmogelijk, maar probeer eens een avond de stad in te gaan zonder naar de fles te grijpen en doe er je voordeel mee.

De voordelen van een avondje nuchter stappen

Voordelig voor je bankrekening

Laten we eerlijk zijn, een avondje stappen gaat je financieel gezien niet in de koude kleren zitten. Je neemt je voor om maximaal een paar tientjes uit te geven maar nadat je een aantal glazen naar binnen hebt gegoten sta je maar wat graag met je bankpas te zwaaien. Met de huidige betaalmethode van contactloos betalen is het al helemaal appeltje-eitje. Waar je voorheen in een stomdronken bui je pincode nog weleens kon vergeten – top zelfbescherming – druk jij je pas nu enthousiast rondje na rondje op de pinmachine. ‘s Ochtends wanneer je wakker wordt durf je eigenlijk niet op je rekening te kijken en wanneer je de moed eindelijk verzamelt hebt schrik je je een bult. Dat wordt de rest van de maand op water en brood.

Jij kunt een ander uitlachen in plaats van andersom

Niet alleen krijg je een beroerte van het aanschouwen van je bankrekening de volgende ochtend, de manier waarop je je gisteravond hebt gedragen is ook niet om over naar huis te schrijven. Je had nog zo met jezelf afgesproken je deze keer fatsoenlijk te gedragen maar toch hing je aan het einde van de avond weer – letterlijk – in de lampen, voelde je je met je belachelijke moves de koning van de dansvloer, heb je jezelf flink voor lul gezet tegenover de heetste chick van de club, heb je een flinke berg kots over je eigen t-shirt gespoten en hebben de bewakers je weer naar buiten moeten dragen. Nog niet gesproken over hoe je vervolgens op de stoep lag tollen en je vrienden je de taxi in hebben moeten tillen.

Foto: Danny Howe

Betere nachtrust

Deze is bewezen: zonder alcohol op slaap je een stuk beter. Geen nachtzweten, geen rare dromen en geen achtendertig keer wakker worden tijdens je slaap. Je valt inderdaad sneller in slaap met een glaasje achter de kiezen maar voor je slaap zelf is het niet bevorderlijk.

Even een korte uitleg: je kunt je nachtrust opdelen in twee delen. Je hebt de NREM-slaap waarin je voornamelijk diep slaapt en de REM-slaap, oftewel droomslaap. Wanneer je slaapt doorloop je een aantal keer deze cyclus waarbij je begint met de NREM-slaap. In dit eerste deel van je nachtrust slaap je met alcohol op nog dieper, waardoor de slaapproblemen die bij een diepe slaap horen heftiger zijn. Je hebt dus een grotere kans op slaapwandelen en snurken.

De effecten van alcohol op het tweede deel van je slaap, de REM-slaap, is erg afhankelijk van de hoeveelheid alcohol die je op hebt. Hoe meer alcohol je op hebt, hoe meer effect het heeft. Vandaar dus al die wazige dromen na een avond tanken. Omdat je tijdens je REM-slaap ook indrukken verwerkt, en dit met alcohol in je lijf niet zo goed gaat, lijden mensen die langdurig veel drinken aan geheugenverlies.

Geen kater

Er is niks, maar dan ook niks chillers dan wakker worden na een avond stappen zonder kater. Geen grafbek, geen koppijn, geen gekots of zuur geschijt. Je kunt met een beetje pech tijdens een kater zelfs last krijgen van spierpijn, opgefokte organen en compleet uitgedroogd raken. Maar niet voor jou vandaag! Gewoon lekker op tijd je nest uit, even douchen en je bent ready steady voor de nieuwe dag. En vanavond ben je uiteraard topfit voor een nieuw feestje. Terwijl al je vrienden in bed liggen te vechten en strugglen loop jij fluitend het gras te maaien, ga je een rondje hardlopen, maak je je vrouw blij met een middagje shoppen en zit je glashelder op het terras aan een biertje. Want die heb je nu wel verdient.

Je kunt trots op jezelf zijn

Je hebt het gewoon gedaan pik! Een hele avond stappen zonder alcohol. Of het net zo leuk was als een avond stappen met alcohol moet je zelf maar invullen maar de voordelen die je er de dag erna aan hebt ondervonden hebben je gegarandeerd een blij mens gemaakt. Je moeder, je vrienden, je vriendin, ze zullen stuk voor stuk trots op je zijn en dat mag je zelf ook zijn. Chapeau!

Foto: SHTTEFAN
Total
1
Share