Rock en Seine: drie dagen losgaan in Parijs

Vorige week vond voor de vijftiende keer Rock en Seine plaats; hét festival van Parijs. Het meerdaagse muziekfestijn is erg geliefd onder les Français en trekt de laatste jaren ook steeds meer internationale bezoekers. Dit jaar gingen we zelf een kijkje nemen, want een festival dat wordt vergeleken met grote namen als Lowlands en Sziget, dat moésten we zelf een keer meemaken. We verklappen nu alvast; wij zijn fan geworden!

Oui oui Paris

Een bezoekje brengen aan één van de mooiste steden van Europa én losgaan bij de dikste artiesten? Als je een weekend uittrekt voor Rock en Seine kan het. Het festivalterrein ligt namelijk in Saint-Cloud; één van de rijkere delen van Parijs. Met het openbaar vervoer ben je binnen no time in het centrum, waardoor je Rock en Seine perfect kan combineren met een stedentripje. Overdag struinen door de straten van Parijs, ‘s avonds genieten van legendarische gigs. Ideaal!

rock-en-seine-review5

Line-up

Rock en Seine begon ooit als rockfestival, maar is inmiddels veel meer dan dat. Hoewel rock nog zeker aanwezig is – denk aan The Kills en The Jesus and Mary Chain – is er tegenwoordig ook ruimte voor hiphop, electro, indie en reggae. En dat is wat het Franse festival zo aantrekkelijk maakt. Overdag chill je in het gras met artiesten als George Ezra en Franz Ferdinand op de achtergrond, ’s avonds verlies je je vrienden, bier en schoenen in moshpits bij hiphop-bazen als Vince Staples en Denzel Curry. Tel daar nog hitmachines als  en Flume bij op, en het plaatje is ongeveer compleet. Kortom; er is echt voor ieder wat wils. 

De grote headliner en afsluiter dit jaar was The xx. De verwachtingen voor deze Engelse indieband lagen hoog, maar deze wisten ze dik waar te maken. Met hun live-optreden trokken ze alle andere podia vrijwel leeg en sloten ze het festival af zoals niemand anders dat had gekund. Kippenvel moment.

rock-en-seine-review3

Sfeer

Op het eerste gezicht lijkt de organisatie van Rock en Seine nog wel wat te kunnen leren als het op  aankleding aankomt. De podia zijn simpel en sober en het terrein is nauwelijks versiert. Een paar uur ronddwalen en proeven van alles wat het festival te bieden heeft, leert dat dit juist de charme is van Rock en Seine. Hier draait het écht om de muziek en zijn het de mensen die zorgen voor een fantastische sfeer. Wie altijd dacht dat de Fransen afstandelijk en uit de hoogte zijn, wordt hier het tegendeel bewezen. Iedereen is vriendelijk, in voor een praatje en gaat volledig uit zijn dak. Het publiek is gevarieerd maar heeft één ding gemeen; het zijn allemaal muziek liefhebbers. En dat is wat Rock en Seine zo tof maakt.

rock-en-seine-review2

Food & Drinks

Waar de organisatie, naast de line-up, nog meer veel aandacht aan geeft is het eten en drinken. Over het hele terrein staan tientallen kraampjes en foodtrucks met een enorm aanbod aan festival cuisine. Van een simpele hamburger tot gerechten uit de Mexicaanse, Surinaamse en Ethiopische keuken; alles is verkrijgbaar. Daarnaast is op iedere hoek wel een bar te vinden, dus dorst zal je niet snel hebben hier. Wel opvallend zijn de prijzen, die aan de hoge kant zijn. Voor een biertje betaal je minstens €6,50 (krijg je wel een glas van 45 cl.) en voor een maaltijd moet je toch zeker een tientje rekenen. Gierige Hollanders zouden protesteren, maar hé, je bent op een festival in Parijs, waarom zou je klagen?

Op het festival werd gewerkt met een cashless systeem. Via de website, app of op het terrein zelf kon je geld zetten op een polsband, waarmee je vervolgens overal kon betalen. Zo kon je precies zien hoeveel je uitgaf en stond je niet te kloten met van die ellendige muntjes. En misschien nog wel het grootste pluspunt; alles wat je met je er met je dronken kop op had gezet en vervolgens niet had uitgegeven, kon je achteraf terug laten storten op je rekening. Héél chill.

rock-en-seine-review6

Conclusie

Als je er dit jaar niet bij was; shame on you. Dit was er één die gegarandeerd in jouw top drie van dit festivalseizoen was beland. Het heerlijke weer, de gevarieerde muziek, het relaxte publiek en natuurlijk de stad en locatie, maakten het een meer dan geslaagde weekender. Volgend jaar sowieso weer!

https://www.instagram.com/p/BYXzqaolLnn/?taken-by=manifynl

Total
6
Share