Ook wij doen het hoor, regelmatig zelfs. Het fenomeen dat binnen in ons zegt – of juist je opdringerige vrienden: ‘nog ééntje dan’. Net nog even dat laatste biertje, maar helaas dit was niet je laatste biertje. Op een gegeven moment ben je toch zo dronken als een tor geworden en zit je de volgende dag weer met een hoofd dat bijna uit elkaar spat. Gelukkig is daar de technologie: er is een app ontwikkeld die je gaat helpen om ervoor te zorgen dat jij op tijd stopt met drinken.
Mobile Intervention for Drinking in Young People (MIDY) is de naam en het gaat jou in te toekomst behoeden voor wéér avondje helemaal naar ‘de klote’.
App die je beschermd tegen teveel drinken
Onderzoekers aan de University of Victoria in Australië en dan voornamelijk de welbekende Dr. Megan Lim, hebben deze app ontwikkeld. De innovatie was voornamelijk ontworpen voor studenten die misbruik maken van drank, maar het kan voor ons ook handig zijn.
Voordat je begint aan je avondje uit, krijg je aantal vragen over je drinkgewoonten en belangrijkste zaken in je leven. Bij sommige mannen zal dit hun banksaldo zijn, bij jou is het misschien wel jouw sportieve levensstijl, je gezin of je baan. Vanaf dat moment krijg je gepersonaliseerde sms’jes die je helpt herinneren wat er fout kan gaan als je doorgaat met drinken.
Voorbeelden van sms’jes die je kan krijgen:
- “Had je niks beters kunnen doen met die €150”
- “Hoe ga jij je voelen, als je wekker over 3 uurtjes gaat?”
- “Morgen ruzie met de liefde van je leven? Ga zo door jongen”
- “Sport je 4 x per week, verpest je het op zo’n avond.”
Testen
De app MIDY wordt op dit moment nog getest, door zo’n 300 jongeren uit Victoria. Uit dit onderzoek willen de mensen achter dit project de conclusie trekken of zo’n app daadwerkelijk effect heeft op hun drinkgedrag. De onderzoekers hopen dat deze app ervoor gaat zorgen dat het letsels, comazuipen en zelfs dodelijke ongevallen gaat voorkomen. Vooral als je een lange nacht gaat stappen, willen de makers van MIDY ervoor zorgen dat je bij een aantal drankjes houdt, en niet de hele nacht door drinkt.
Wij zijn benieuwd of zo’n app daadwerkelijk effect gaat hebben op het drankgedrag van mensen. Wij denken dat we misschien wel even twee keer na gaan denken als we zo’n berichtje binnen krijgen. Maar dat kan alleen helpen als we onze telefoon niet kwijt zijn, hij niet leeg is of niet kapot gevallen is.
Nogmaals: we zijn benieuwd.