Hoogleraar: “Proost liever met een pilletje, dan met een glas champagne”

Een avondje drinken is leuk, maar de volgende dag ben je naar de klote, de kans bestaat dat je ruzie hebt lopen maken en je favoriete schoenen zijn rijp voor de prullenbak. Hoe dat gekomen is? Geen idee, want alles dat ná 1 uur gebeurt is ben je kwijt. Oh en heb je je portemonnee nog? “Fuck, heb ik nou met de buurvrouw gezoend?”

Blijkbaar vinden we het waard. Maar alcohol is niet het enige dat een avond zeer kan verreiken. Uit onderzoek blijkt dat we vandaag de dag, meer dan ooit, met z’n allen aan de ‘harddrugs‘ zitten. En dan het liefst XTC of 4-FA. Maar zaten we dat niet al veel langer? Want alcohol is absoluut ook een harddrug, het is alleen al lang geaccepteerd door de samenleving. “Als alcohol nu ontdekt zou worden, zouden we het benaderen als GHB en verbieden”, aldus hoogleraar David Nutt, verbonden aan het Imperial College London en voorzitter van een stichting die objectieve informatie over drugs wil verspreiden.

Pills And Capsules

MDMA

Tot 2009 was Nutt hoofd van het wetenschappelijke adviesbureau van de Britse, dat onderzoek doet naar de gevaren van drugs. Maar in dat jaar werd hij door de voormalige premier van het V.K., Gordon Brown, ontslagen. Zijn adviezen werden niet heel positief opgepakt. Zo luidde: “Laat MDMA (hoofdbestanddeel van XTC) liever met rust en focus je op alcohol.”

In een interview met Brandpunt zegt Nutt: “De gevaren van XTC zijn overzichtelijk. Paardrijden is gevaarlijker. Elk weekend sterven er drie Britten aan alcoholvergiftiging. Daar hebben we het niet over en de media negeren het doorgaans.” Vooral in Nederland, waar we drugs kunnen testen, is het goed te overzien. Als je er goed mee omgaat, hoeft het dus helemaal niet gevaarlijk te zijn. Dat is dan ook wel gelijk de side note: ga er verstandig mee om. Je moet dus sterk in je schoenen staan en maat weten te houden, want het is natuurlijk makkelijk om steeds wat te pakken als je je even wat minder blij voelt. Maar dat geldt natuurlijk ook met alcohol. Be smart, be a gentleman.

“Wat heb je liever? Dronken mensen die elkaar en de hele tent verbouwen of gasten die een pilletje nemen en lief zijn voor elkaar? Elk verstandig mens zou voor dat laatste kiezen, maar overheden vertikken het.”

Proosten met een pil i.p.v. champagne

Je kan hier voor kiezen, maar het is natuurlijk een stuk minder gezellig. In ieder geval het eerste half uur tot een uur. Drinken is gewoon heel leuk. Maar als je naar je gezondheid kijkt, is het minder verstandig, mogen we de hoogleraar geloven. Hij voer een grootschalig onderzoek in Groot-Brittanië uit naar de gevaren van drugs. En later ook nog eens in heel Europa, gesponsord door de EU. Uit beide onderzoeken kwamen dezelfde resultaten: XTC en MDMA zijn een stuk minder gevaarlijk dan alcohol.

Drugs gevaarlijk

Maar je drinkt toch ook veel vaker alcohol dan dat je en een pil zou nemen?

In beide onderzoeken hebben ze twee dingen gemeten: schade voor de gebruiker en schade voor de samenleving. Op beide punten scoort alcohol een stuk hoger. Nutt: Of pillen niet ook slecht voor onze gezondheid zijn? Zelfs water kan gevaarlijk zijn als je er te veel van drinkt. Nogmaals: jullie kunnen je pillen laten testen, er hóeft niets fout te gaan. Stel je zelf eens de vraag waar een overheid zich mee bezig moet houden: de gezondheid van de bevolking, of streng overkomen?”

Vrijbrief

Is dit een vrijbrief om te stoppen met alcohol en volop aan de pillen te gaan? Absoluut niet. Het ligt in je eigen hand, maar het is belangrijk dat je weet dat alcohol helemaal niet zo onschuldig is als dat je denkt. In tegenstelling tot wat dit artikel beweert. Puntje bij het paaltje is dat je gewoon maat moet houden en dat niet altijd moeten vasthouden aan wat ‘normaal’ is (lees: overmatig drankgebruik). Al is het natuurlijk ook niet normaal dat jij 10 seconden eerder binnen komt dan je kaak.  Komt het niet zo ver? Dan komt alles vast goed en word je waarschijnlijk 85. En mocht je dat dan halen, dan maak je ook nog eens grote kans om ‘gezonde alcohol’ mee te maken. Gezonde alcohol?

Jup. Gezonde alcohol.

Hoogleraar Nutt is in z’n vrije tijd vaak in laboratoria te vinden (Nutty Professor?) en is bezig met een bijzonder project: gezonde alcohol. Door middel van neurowetenschappen is het mogelijk om substanties te ontdekken die hetzelfde effect als alcohol hebben, maar onschuldiger zijn. “Daarvan heb ik er zelf al een aantal gevonden. Ik moet natuurlijk nog veel onderzoek doen, maar de voortekenen zijn heel goed. Ik heb er zelfs feestjes op gehad en het was geweldig. De vervelende zaken die vaak nou eenmaal bij alcohol horen, zoals omvallen, agressiviteit, braken en de onvermijdbare kater, ontbraken.” Alcohol zonder kater? Deze man heeft goud in zijn handen!

Maar tot die tijd… Neem alles lekker met een korreltje zout (of MDMA) en geniet van je jaarwisseling! Cheers!

 

Total
0
Share