Panama: van een betonnen naar een groene jungle in minder dan een uur

Panama is wellicht het meest veelzijdige land van Midden Amerika. Of je nu gaat hiken in de jungle van Boquete, ontspant pop de prachtige stranden van Bocas del Toro, terug de tijd in gaat bij een van de inheemse stammen of gaat shoppen in de metropool Panama Stad. Panama heeft ontzettend veel te bieden. Na ons verblijf in de Dominicaanse Republiek, vervolgen we onze reis naar dit veelzijdige land. In slechts 4 dagen krijgen we een intense maar goede blik op het land. Maar Panama verdient meer dan 4 dagen van je tijd en dit is waarom!

Panama Stad

Tenzij je via het land Panama binnenkomt, zal je reis hoogstwaarschijnlijk beginnen in de hoofdstad: Panama Stad. De stad verrast vanuit de lucht al met een imposante skyline aan de kustlijn. Dat is nog maar het begin. Van swingende, kleurige wijken tot luxe rooftopbars met infinitypools. En met welk budget je ook op pad gaat, er is overal fantastisch eten te vinden. Is je avond iets verder uit de hand gelopen dan dat je had gehoopt? Dan kun je in ieder geval je kater begroeten met de beste koffie ter wereld die op elke hoek van de straat te vinden is.

Panama Stad is omringt met regenwoud, zee en natuurlijk het wereld beroemde Panamakanaal. Het museum van het Panamakanaal vertelt de bijzondere geschiedenis van dit technische wonder is absoluut een bezoekje waard. En nu je toch in de museum-mood bent, is het een aanrader om ook een bezoekje te brengen aan het Museum of Biodiversity, aan de zuidingang van het Panamakanaal. Dit museum is een prachtige ervaring van zowel de buiten- als de binnenkant. Het vertelt het verhaal over de geschiedenis en de flora en fauna van Panama in een dynamische, multimedia ervaring.

De Jungle van Panama

In een klein uurtje vliegen we van Panama City naar David, de hoofdstad van de provincie Chiriquí, om vervlolgens in dezelfde tijd naar Boquete te rijden. Hier rijd je een oase van rust binnen. Een groot gedeelte van de bewoners zijn gepensioneerde Amerikanen die genieten van deze rust. We verblijven hier in een een villa, onderdeel van Los Molinos, waar veel van deze pensionado’s wonen. En dat snappen we wel.

Aan de voet van een prachtige canyon en met uitzicht op Barú vulkaan met het bijbehorende nationaal park en watervallen is het hier een paradijs op aarde. En niet alleen vanuit een natuurlijk oogpunt is het een paradijs op aarde. In Panama heffen ze op vele produten geen BTW en op een aantal slechts 7%. Daarnaast hebben ze een speciaal Pensionado Program, wat je oude dag in Panama besteden nog aantrekellijker maakt.

– het artikel gaat verder na deze afbeeldingen – 

Gelukkig zijn wij nog niet toe aan ons pensioen. We rijden dan ook meteen richting de top van de vulkaan voor een avontuurlijk begin van de dag met een Tree Trek Canopy tour. Van de betonnen jungle vol wolkenkrabbers in Panama Stad vlieg je 3 uurtjes later tussen de groene boomtoppen die minstens zo hoog zijn. Over rivieren en watervallen en met een fantastisch uitzicht over het dal. Voor $65 (Amerikaanse dollar is hier de gangbare valuta) is dit een uitstekende manier om je Panamese jungle-ervaring te starten. Tip: zorg voor een tour in de ochtend, dan is de natuur op zijn mooist!

, Panama: van een betonnen naar een groene jungle in minder dan een uur

Om de ervaring van de jungle in Panama compleet te maken is een bezoek aan Finca Ceriana een bezoekje waard. Dit beschermde natuurgebied op een steenworp afstand van de grens van Costa Rica is het perfecte begin van een actieve dag. Met een gids maak je een hike door het makkelijk te bewandelen gebied. Met een ongelofelijke verscheidenheid aan vogels, vlinders en de mooiste bloemen heeft de gids genoeg te vertellen. Maar als hij dat eventjes niet doet, merk je pas echt hoe vol dit gebied met leven zit. Met een beetje geluk pik je nog een glimp op van de vele kolibri’s. Mocht je het geluk niet hebben, dan tref je waarschijnlijk wel één van de maar liefst 183 vogelsoorten die er in dit gebied leven.

– het artikel gaat verder na deze afbeeldingen – 

De Duurste Koffie ter Wereld

De bijzondere flora en fauna in Panama is er met een reden. Pas 3 miljoen jaar geleden vormde het land pas iets wat op het huidige Panama lijkt en konden dieren tussen het noordelijke en het zuidelijke Amerikaanse continent bewegen. Het smalle Panama, met aan beide kanten oceanen en een constante toevoer van vochtige lucht in combinatie met een bergketen en recentelijk actieve vulkanen, geeft een zeer bijzonder klimaat met een buitengewone samenstelling van vruchtbare grond. Deze twee eigenschappen zorgen voor unieke omstandigheden die voor één plant wel heel goed uitpakt.

Geisha Koffie
Geisha, of Gesha koffie is een koffiesoort die bijna vergeten was van wegen (in)efficitentie. Het duurt 8 jaar voordat een Geisha koffieplant geoogst kan worden en zelfs dan is de oogst magertjes. Bij andere koffiesoorten zoals de veel bekendere Arabica is de tijd tot oogsten ongeveer 6-8 maanden met een veel hogere koffieopbrengst.

Wilford Lamastus van Lamastus Family Estate is een van de Panamese koffieboeren die het anders wilde doen. Kwaliteit in plaats van kwantiteit. En daar bleek de Geisha koffieplant extreem in uit te blinken. In combinatie met de eerder genoemde fysiologische omstandigheden en de liefde en aandacht van de passievolle koffieboren groeit er een koffie van wereldformaat.

De Geisha koffie van Lamastus bracht afgelopen jaar dan ook maar liefst $1029,- voor een pond op, wat een absoluut record is. Wil je zelf een kijkje nemen in de koffiewereld? Dan is een bezoek aan de farm van Lamastus een must. Vanaf $45,- per persoon krijg je een kijkje in de keuken bij ’s werelds beste koffieproducenten. Inclusief tasting! Ben je in de buurt van Boquete? Dan is dit absoluut iets dat op je todo lijstje moet staan.

 

Emberá tribe

Panama heeft volgens een telling uit 2010, 418.000 inwoners die tot een van de 8 verschillende inheemse stammen behoren. Op een totaal van 3,4 miljoen inwoners is dat met 12,3% een flink percentage van alle inwoners. De Emberá stam is een van deze 8 stammen. Verschillende Emberá dorpjes bieden je een kijkje aan in hun unieke levensstijl. Een uurtje rijden van Panama stad word je opgepikt door kleine kanootjes die je naar het Emberá dorp brengen.

De Emberá indianen staan bekend om hun tattoos op hun lichaam. Of eigenlijk zijn het schilderingen gemaakt met het sap van de jagua. Een vrucht die niet eetbaar is, maar waarvan het sap wel een kleine 2 weken op je huid blijft zitten. De patronen die op het lichaam getekend worden hebben elk een speciale betekenis en zijn gekoppeld aan de leeftijd van het beschilderde Emberá lid.

Een rondleiding door een Emberá dorp is een rondleiding in een andere wereld en zou niet mogen ontbreken tijdens je reis door Panama. Hoewel veel Emberá zelfvoorzienend zijn en leven van hun eigen oogst en handwerk, hebben zij het toerisme nodig om hun manier van leven in stand te houden. De regering heeft hun leefgebied en de wetgeving omtrent landbouw en jacht zo beperkt, dat ze met de inkomsten uit toerisme ervoor kunnen zorgen dat de manier van leven bewaard blijft.   embera indianen embera indianen embera kinderen met voetbal embera kind

Moet jij naar Panama?

Goede vraag! Wat ons betreft wel. In de krappe 4 dagen dat wij er waren zijn we van de betonnen jungle naar de tropische hooglanden van Midden Amerika gegaan. De diversiteit van het land heeft ons nieuwsgierig gemaakt naar de rest. Voor avontuur, cultuur, natuur maar ook voor je welverdiende rust. Voor al je vakantiewensen is er wat te vinden. Je vliegt vanaf Amsterdam vanaf €399,- naar Panama Stad en weer terug. Panama is goed te combineren met Costa Rica of de Dominicaanse Republiek bijvoorbeeld, maar eigenlijk verdient het land meer dan een flitsbezoek.