De beste Scandinavische Netflix-films en series

CREDITS: Screenshot Sommeren '92 | SF Film

Vandaag even geen zin in een standaard Engels of Nederlandse film of serie? Ga voor een Scandinavische! Netflix staat vol goede Scandinavische films en series waar je je uren mee kunt vermaken en die je misschien wel niet zo snel aanklikt. Zonde! Daarom speciaal voor die dagen, de beste Scandinavische films en series op netflix.

De beste Scandinavische Netflix-films en series

Scandinavische films en series op Netflix dus. Er staan er een hele hoop op en vandaag pikken we de parels ertussenuit. Deze mag je niet missen.

Springvloed/Springfloden

De eerste serie van deze lijst. Het verhaal volgt politierekruut Olivia Rönning die zich na 25 jaar opnieuw verdiept in een cold case van een sadistische moord op een zwangere vrouw. Om de zaak op te kunnen lossen gaat ze naar de hoofdcommissaris van de politie, Tom Stilton, die destijds betrokken was bij het onderzoek. Hij is inmiddels zwerver en denkt niet graag terug aan zijn vorige leven. Toch lukt het Oliva om met de hulp van Tom langzaam steeds dichter bij de oplossing te komen.

De scenarioschrijvers van deze thriller behoren tot de meest gevierde van Zweden en daarnaast scoort de serie een keurige 7,5 op IMDb. Zeker het kijken waard dus.

 

Midsommar

Voor de liefhebbers staat er ook een horrorfilm in het lijstje. In het verhaal gaat een vrouw samen met haar vriend en zijn collega’s naar een klein Zweeds dorpje. Dit blijkt echter geen gebruikelijk dorpje, maar een commune die tijdens het midzomerfeest zich overgeeft aan allerlei paganistische rituelen. De idyllische plek blijkt nu niet meer zo gezellig te zijn en laat langzaam zijn duistere kanten zien.

 

Kriger

Het verhaal gaat over hoofdrolspeler CC (Dar Salim, echte fans van Game of Thrones zullen hem herkennen). Tijdens zijn missie in Afghanistan verliest hij zijn beste vriend door een instattingsfout. Na het ongeluk wordt de militaire eenheid van CC teruggezonden naar Denemarken. Hier krijgt hij een nieuwe klus om te inflitreren in een bende motorrijders. CC moet de leden van de bende zien te overtuigen dat hij een van hen is. Maar of dat gaat lukken en hoe hij er uiteindelijk weer uitkomt blijft de vraag. Met deze serie kun je maar beter vroeg op de avond beginnen want je wil hem sowieso in één keer afkijken. De spanning zit tot in de laatste minuut.

Sommeren ’92

Een voetbalfilm over het EK voetbal in 1992. Hierin wist het Deense elftal zich niet te kwalificeren voor het EK in zweden. Wanneer alle spelers al lang op vakantie zijn worden ze gebeld op hun vakantieadres. Joegoslavië werd gediskwalificeerd vanwege de oorlog en de Denen mochten hen vervangen. Het Deense elftal verraste iedereen door de finale te halen en moeten nu de regerend Europees kampioen zien te verslaan. Een lekkere wegkijkfilm waar je een goed glas bier bij wil drinken.

The Bridge

Grote kans dat je al wel ooit van deze misdaadserie hebt gehoord. Hij is in Nederland namelijk ook heel populair. Mocht je het verhaal niet kennen dan leggen we het nog even kort uit. Het begint allemaal met de Sontburg. Deze lange brug verbindt de landen Denemarken en Zweden aan elkaar. Wanneer er op een dag midden op de brug een lijk gevonden wordt, moeten de rechercheteams van beide landen samenwerken. Het lijkt ligt namelijk voor de helft in Zweden en half in Denemarken. Ondanks dat beide teams totaal van elkaar verschillen zullen ze moeten samenwerken omdat de moorden elkaar blijven opvolgen. Ook op IMDb scoort de film trouwens goed, hij krijgt namelijk maar liefst een 8,6. Zeker even checken dus.

 

Lykke-Per

In dit filmverhaal beslist Per om zijn zoektocht naar geluk te starten en verlaat daarmee zijn religieuze familie. Hij vertrekt richting Kopenhagen en hoopt daar ingenieur te worden. Naast zijn studie werkt Per aan een visionair energieproject op basis van wind- en golfenergie. Dit project is echter zo ver in tijd vooruit, dat professoren hem voor gek verklaren. Zin in niet zo’n moeilijke film, dan ben je met Lykke-Per aan het juiste adres. Deze is uit dit lijstje van beste Scandinavische Netflix films dan zeker een goede. 

 

Sorjonen

We eindigen met de serie Sorjonen. In deze serie speelt inspecteur Kari Sorjonen van de Finse Nationale Opsporingsbrigade de hoofdrol. Hij is samen met zijn gezin net verhuisd naar het Finse platteland. Wanneer hij kort na de verhuizing geconfronteerd wordt met een reeks moorden, lijken ze allemaal met elkaar verbonden te zijn. Maar naast dat er meer doden vallen, krijgt Sorjonen ook te maken met drugshandel en ontvoering.

 

LEES OOK
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…
Weekend Desires #343
Kom maaaaaar door! Het is weekend, en dat willen we weten ook. Geniet van je vrije dagen met de รกllermooiste dames van het moment: View this post…
Pusha T schuift aan de tafel van Louis Vuitton
Pharrell heeft als creatief directeur van Louis Vuitton ondertussen zijn hele entourage meegenomen naar het iconische modehuis. In zijn eerste campagne schitterde Rihanna in de spotlights, Jay-Z…