7 redenen waarom motorrijden een must is voor iedere man

Als er iets is waar wij mannen blij van worden dan is het van motorrijden. Mocht God écht invloed hebben gehad op de wereld van nu, dan heeft hij er voor gezorgd dat er motoren in ons leven zijn. Want er is geen mooiere manier om van A naar B te cruisen dan rijdend op een motor.

Elke guy die je op een motor spot heeft plezier. Zeg eerlijk; als jij in een file staat met een dichte Twingo, dan ben je toch ook jaloers op de man die op een Harley langs komt scheuren?

Zeven redenen waarom motorrijden het tofste is om te doen

Voordat je zonder nadenken op de motor van een maat springt, is het verstandig om je rijbewijs binnen te koppen. Er zijn gekkies op deze wereld die zonder papiertje de weg onveilig maken, maar dat gaan wij niet toejuichen.

Om legaal de weg op te vlammen moet je eerst een aantal examens behalen. Zo moet je – naast een gezondheidsverklaring – een theorie-examen, een praktijkexamen voertuigbeheersing en een praktijkexamen verkeersdeelneming behalen. Waar een wil is, is een weg. Dus als je de wereld van motorrijden wil ontdekken dan nail jij die examens als een baas. Als je eenmaal dat papiertje onder je neus hebt kun je op twee wielen in plaats van vier gaan genieten. Dat staat voorop amigo, genieten. En wel hierom:

Vrijheid

We gaven het al aan; op een motor voel je jezelf zoveel meer vrij dan in een auto. Elke keer als je op een motor stapt ga je een avontuur tegemoet. Je kan even alle gedachten op nul zetten. Daarvoor is een motor gebouwd. Kijk, in een auto kun je alleen gaan zitten, maar die is eigenlijk gebouwd voor twee, vier, zes of zelfs twaalf passagiers. Een motor is ontworpen om jezelf – of met iemand die je liefhebt – af te sluiten van de wereld.

Plus: je staat nooit meer in de file. Hier komen we later ook nog op terug.

Op een motor ben je één met de weg. Je bent wendbaarder en als motorrijder heb je meer overzicht dan in een auto. Het is echt even jij, je motor en de unieke binnenweg waar je bent uitgekomen.

motorrijden, 7 redenen waarom motorrijden een must is voor iedere man

Het sociale aspect

Mocht je het nog niet doorhebben: motorrijders zijn ontzettend sociaal en zelfs lief naar elkaar toe. Je sluit jezelf aan bij een community. Als je cruist over een weg zijn er altijd andere rijders die een keer naar je zwaaien. Ze vinden het tof dat jij ook een passie hebt voor een hobby. Je zal dus geen last meer hebben van een asociale BMW-rijders die jouw kentekenplaat een kusje wil geven. En mocht hij dat proberen bij de kentekenplaat van je motor moet hij naar een gesticht.

De groet die motorrijders naar elkaar maken heeft iets magisch. Je bent een van hen. Ze zullen dan ook altijd voor je klaarstaan en je in een rotsituatie willen helpen.

Unieke plekken

Op de motor heb je het privilege om makkelijker op unieke plekken te komen. Als je in een auto rijdt zijn alle wegen voor je voorgekauwd. Op een motor kun je nog net even een tikje verdergaan. Je bent namelijk een stuk flexibeler dan in een koekjestrommel.

Ook wij zijn op unieke plekken uitgekomen. Motorroutes worden door liefhebbers geadoreerd. Deze zijn er niet voor niks. Ze zijn zorgvuldig samengesteld en zo’n route tilt jouw rit naar een hoger level. Check het artikel: Dit zijn de 10 mooiste motorroutes van Europa.

motorrijden, 7 redenen waarom motorrijden een must is voor iedere man

Adrenaline-kick

Waar de één pas een adrenaline-kick krijgt als hij de Kilimanjaro beklimt, krijgt de ander een kick als hij op een motor springt. Motorrijden is toch een andere manier van jezelf vervoeren. Je bent iets kwetsbaarder. Dat maakt in het sommige gevallen juist een heel mooi iets.

Het gevoel van adrenaline komt naar bovendrijven als je met een hoge snelheid over de weg vlamt. En geloof ons: er zijn echt leipe motoren te vinden waardoor je hart sneller gaat kloppen.

Check ook: Let’s get ready to rumble: Ducati Streetfighter V4S.

Vrienden maken alles beter

Alleen in één ruk naar Portugal cruisen is lekker, maar die route met je beste maten afleggen is heerlijk. Samen met je vrienden de weg – veilig – onveilig maken: er bestaat geen beter gevoel. De mooie gesprekken die jullie hebben bij een tussentijdse stop en de trots op het gezicht van een maat als hij op zijn motor stapt. Motorrijden is iets groots, maar het zit ‘m ook in de kleine dingen.

motorrijden
Foto: Dane Deaner

Zeer praktisch

Als motorrijder hoef je nooit meer in de file te staan. WAT een heerlijk gevoel. Een file helemaal mijden kan helaas niet, maar je bent in ieder geval altijd in beweging. En 100% zeker sneller dan die vervelende auto’s die er sowieso al voor hebben gezorgd dat de file is ontstaan. Een autobestuurder moet om de haverklap gas geven en weer afremmen, als motorrijder kun je meer een constante snelheid aanhouden. We like it.

Parkeren met een auto is een hel. Parkeren met een motorfiets is de hemel. Negen van de tien keer is er een plaatsje voor je vrijgehouden. Want zoals je nu inmiddels wel weet zijn motorrijders sociaal. Dus ook dat fixen ze voor je.

De dames gaan er goed op

Dit zou nooit de hoofdreden moeten zijn om te gaan motorrijden. Uit ervaring weten we dat dit gelukkig ook niet zo is. Toch is het een hele fijne bijkomstigheid. Als je zegt dat je er niet gevoelig voor bent, dan moeten we je helaas toch teleurstellen: we geloven je niet. Iedere man vindt het lekker om een beetje aandacht de krijgen van de dames. En een motor zal je daarbij helpen. Mooi meegenomen, toch?

motorrijden, 7 redenen waarom motorrijden een must is voor iedere man

Motoren voor beginners

Je hebt de knoop eindelijk doorgehakt: je gaat je motorrijbewijs halen. Je geeft toe aan de lifestyle die staat voor adrenaline en vrijheid. Maar met welke motor moet je beginnen? Dat weten wij je haarfijn uit te vertellen:

  • Suzuki SV (Scrambler) | 650cc
  • Honda Rebel | 471cc
  • Ducati Scrambler Sixty2 | 399cc
  • Kawasaki Z125 | 125cc
  • Harley-Davidson Iron 883 | 883cc
  • Kawasaki Ninja 300 | 269cc
  • Suzuki V-Strom | 650cc

In het artikel De beste motoren om mee te beginnen gaan we verder in op de details.

We hopen je geïnspireerd te hebben om te overwegen om ook te gaan motorrijden. Voor velen is het namelijk een droom die uitgekomen is. Mocht je nog een reden missen om op een motor te stappen: be my guest en laat het weten!

motorrijden, 7 redenen waarom motorrijden een must is voor iedere man
Foto: Pete Johnson