Levenslessen van Oscarwinnaar en hoogleraar Matthew McConaughey

CREDITS: Screenshot The Gentlemen | MiraMax Films

Wat hebben Dallas Buyers Club, The Wolf of Wall Street, Mud, Magic Mike, Fool’s gold en Interstellar gemeen? Je voelt de bui al hangen. De films zijn allemaal een stukje beter geworden door het toetreden van Matthew McConaughey. De Oscarwinnaar is een natuurtalent van de bovenste plank. Heb je nog noggy geen idee wie deze man is? Dan is het tijd om onder je steen weg te kruipen.

Dit kun je leren van Matthew McConaughey

McConaughey is dé man van de rom-coms. Een acteur met humor, maar daarnaast ook schrijver, veelgevraagd toneelacteur en tegenwoordig professor. Ja, ook zij laatste beroep lees je goed. Matthew is professor op de University of Texas. Daar is de basis voor zijn carrière gelegen: “Ik vind het mooi om iets terug te kunnen doen voor de school die zoveel voor mij heeft betekend.”

We kunnen nog veel leren van deze koning. Dit zijn zeven wijze levenslessen van Matthew McConaughey.

The Gentlemen
Foto: Screenshot The Gentlemen | MiraMax

“I don’t want to revolve, I want to evolve”

Voor de één is een dikke auto, dure vakanties en een supermodel aan je zijde het ultieme. Maar volgens McConaughey moet je jezelf iets afvragen: ‘Zal het mijn ziel op een negatieve manier beïnvloeden?’

Voor hem is succes vaderschap, een goede echtgenoot zijn, gezondheid, carrière en vriendschappen. Dit is voor hem het belangrijkst in zijn leven. Hij checkt dagelijks of hij dit op orde heeft. En als dat niet zo is dan besteed hij daar wat meer aandacht aan. 

Omarm risico’s

Toen Matthew McConaughey eenmaal naam gemaakt had in Hollywood, besloot hij te stoppen. Hij besloot zichzelf meer te focussen op zijn innerlijke groei. Dit bereikte hij door veel te reizen en te genieten van muziek. Hij gooide het roer om. McConaughey wilde gaan schrijven in plaats van op het witte doek verschijnen. And the rest is history. Dit was een groot risico, maar hij heeft er geen moment spijt van gehad.

Obstakels? Gebruik ze

De acteur laat zichzelf één keer per dag schrikken. Zo houdt hij zichzelf scherp. Bovendien probeert hij zo vaak mogelijk iets te doen waar hij bang of zenuwachtig voor is. McConaughey gelooft er heilig in dat je obstakels in het leven moet hebben om te bereiken wat je wil.

Matthew McConaughey-3
Foto: Screenshot Dallas Buyers Club | Focus Features

Op avontuur, ten koste van alles

Na de middelbare school besloot McConaughey een jaar down under te gaan in Australië. Daar is hij zichzelf tegengekomen. Hij werd elke ochtend wakker in the middle of nowhere. En hield zichzelf bezig door voor meerdere baantjes te zwoegen.

Ondanks zijn drukke agenda had McConaughey heimwee. Hij schreef brieven naar huis met de vraag of hij eindelijk al terug mocht komen. Maar hij had zichzelf en het thuisfront beloofd het minstens een jaar uit te houden. En dat deed hij. He came, he saw and he conquered.

Relativeer

De acteur probeert dagelijks stil te staan bij zaken waar je wel of geen invloed op hebt. Verder zegt hij elke dag tegen zichzelf dat hij goed bezig is. Ook al heeft hij op dat moment problemen, er zijn altijd mensen met nóg grotere struggles. Je hebt nu eenmaal geen invloed op alle aspecten in je leven. Wel kan je invloed hebben op hoe je reageert op situaties. Touché.

Je ouders zijn ook maar mensen

McConaughey heeft het niet altijd makkelijk gehad. Zijn ouders waren geen rolmodellen toen hij opgroeide. Daarnaast groeide hij ook op zonder zijn échte vader, die geen interesse in hem had. In zijn boek beschrijft McConaughey zijn relatie met zijn ouders met “ups and downs“.

Naarmate hij ouder werd merkte hij dat zijn vader beter zijn best deed. Ondanks de afwezigheid van zijn vader, heeft McConaughey altijd respect gehad voor zijn ouders.

Matthew McConaughey - 2
Foto: Screenshot Interstellar | Paramount Pictures

Don’t hold grudges

Matthew McConaughey leerde al vroeg dat hij geen wrokken moest koesteren. Conflicten met zakenpartners, familie, vrienden en je echtgenote moet je aangaan. Op deze manier loop je het wrok voor, in plaats van de negativiteit vast te houden. 

Oké, van de bovenstaande levenslessen kun je veel leren. Máár zijn ‘You Jerk Off?’ scène in The Wolf is toch wel levensles numero uno: