Aznavour, le regard de Charles: een visueel dagboek van de legendarische zanger

CREDITS: Anna Sanders Films Artisan | Filmdepot

Légendaire. Magnifique. Maestro. Zomaar een aantal woorden die op Charles Aznavour van toepassing zijn. De legendarische Fransman heeft een plekje als één van de beste zangers ooit veroverd. Als je op 93-jarige leeftijd nog een concert geeft in een uitverkocht AFAS Live, dan ben je een grote. Een hele grote.

Een visueel dagboek van de beste zanger ooit

Chahnour Varinag Aznavourian. Met deze officiële naam is de Fransman met Armeense roots geboren. Zijn ouders waren eigenlijk op doorreis naar de VS, maar de magische stad Parijs werd het eindstation. De vader van Charles trad op als zanger en opende later zelf een restaurant.

Op 9-jarige leeftijd begon Charles Aznavour met zingen. Het werd al snel duidelijk dat de wereld te maken had met een groot talent. In de jaren ’40 vormde hij nog een duo, maar al snel werd zijn solocarrière ook een succes. De ‘Frank Sinatra van Frankrijk’ speelde in films, gaf honderden concerten en hij verkocht meer dan 180 miljoen platen.

Charles Aznavour
Foto: Anna Sanders Films Artisan | Filmdepot

Aznavour, le regard de Charles

De grote Aznavour is ontdekt door de – ook al – legendarische Edith Piaf. In 1948 kreeg hij een filmcamera van zijn meesteres. Het was zijn eerste camera en sindsdien had Charles die altijd bij zich. Tot 1982 schiet hij vele rollen vol. Het filmmateriaal is zijn persoonlijke dagboek.

Nu, de releasedatum staat gepland op 15-07-2021, brengt hij zijn ‘eigen film’ uit. Een visueel dagboek van zijn leven. Een leven als een film. Snap je? Je zag de wereldster namelijk altijd van veraf op het podium of van dichtbij op foto’s. Deze beelden leken zijn leven te schetsen. Alleen er zit véél meer achter natuurlijk. Dat heeft hij vastgelegd: overal waar hij was, was zijn camera ook. Hij filmde alles. Zijn reizen, zijn vrienden, zijn geliefdes, maar ook zijn misère.

In de trailer geeft de zanger aan dat hij de beelden nooit heeft teruggezien, maar dat hij wel zeker wist dat wij ze ooit zouden zien. 1 oktober 2018 overleed Charles Aznavour op 94-jarige leeftijd, en nu krijgen we een inkijkje in zijn leven. Een paar maanden voor zijn dood bekeek hij het materiaal met Marc di Domenico. Hij besloot er een film van te maken: