Podcasts | Manify Interests #20

CREDITS: Jan Strecha

De één zweert erbij en gaat tegenwoordig luisterend het leven door, de ander heeft er niet veel mee. Podcasts zijn een opkomende trend in de samenleving en een interessante vorm van entertainment. Ze geven ons de mogelijkheid om, terwijl we met andere dingen bezig zijn, te luisteren naar iets anders dan alleen muziek. Veel mensen zijn overigens nog niet bekend met het fenomeen, dus besloten wij vandaag een duikje te nemen in de inmiddels érg brede wereld van de podcast.

De podcast guide

De geschiedenis

De podcast is een ouder fenomeen dan je wellicht zou denken. Hij dateert namelijk terug naar 1980. De oudste vorm die we kennen van de podcast is natuurlijk gewoon letterlijk de radio. Echter staat het woord ‘podcast’ nu vooral voor audiobloggen. Er zijn meer dan 115.000 Engelstalige podcasts beschikbaar op internet. Dankzij de relatief goedkope technologie is het vandaag de dag een stuk gemakkelijker om ze te luisteren. Op platforms als Spotify vind je bijvoorbeeld al heel veel podcasts die gewoon gratis te beluisteren zijn.

Dankzij de doorbraak van breedbandverbindingen, de komst van de draagbare mp3 spelers en de mobiele telefoon is de podcast razend populair geworden. De term podcasten dook voor het eerst op in 2004 toen journalist Ben Hammersley deze nieuwe uitzendtechniek beschreef. In Nederland is de podcast nog niet zo populair als in Amerika, waar deze bij menig smartphone gebruiker een prominent plekje gevonden heeft. Een van de eerste en tevens populairste Nederlandse podcasts is de Koelcast van Domien Verschuuren.

podcast, Podcasts | Manify Interests #20

Het maken van een podcast

Er is een stuk meer mogelijk op het gebied van geluid dan de meesten wellicht denken. Een groot deel van onze waarnemingen komen binnen via ons gehoor. We hebben in de loop van ons leven al een behoorlijke geluidsdatabase opgebouwd. Stemmen en klanken halen dan ook bepaalde gevoelens of associaties bij ons naar boven. Als podcast kun je hier enorm leuk op inspelen. Het spelen met geluid en de luisteraar is een erg interessante manier van communiceren.

In principe is het maken van je eigen podcast voor iedereen mogelijk. Natuurlijk kan je beter worden naar mate je de juiste apparatuur en programma’s gebruikt, maar iedereen begint klein. De beste tip die we je kunnen geven is dus om gewoon te beginnen. Als jij iets interessants te vermelden hebt of een tof idee hebt is het een kwestie van tijd voor je podcast aanslaat!

Podcast bucketlist

Natuurlijk is het lastig om uit het niets te weten welke podcasts nu wel interessant zijn en welke niet. Er zijn er enorm veel, wij hebben het daarom op ons genomen om jullie in ieder geval een aantal toffe te laten horen. Podcasts kunnen in principe overal over gaan. Van een complete serie aan podcastafleveringen over de kleur geel tot leerzame podcasts over de zakenwereld. Eigenlijk is de podcast gewoon de Youtube van de radio: het is een manier waarop individuen de luisteraar kunnen meenemen in hun eigen versie van een radiostation. En waar het dankzij internet relatief makkelijk is om je eigen podcast te maken, is veel aanbod. Van complete luisterdocumentaires tot informatievere afleveringen; wij hebben een aantal vette voor je op een rijtje gezet.

Toffe Nederlandse podcasts:

  1. Wilde Haren, met Vincent Patty (Jiggy Djé). Bij Wilde Haren komen elke aflevering nieuwe gasten aan de tafel die iets te vertellen hebben over wat ze doen. Vaak hebben deze mensen een maatschappelijk interessant onderwerp in het gemeen. Van activisten, atleten en ondernemers tot artiesten.
    Luister op Spotify of iTunes. Of kijk op YouTube,
  2. Man man man, met Bas Louissen, Chris Bergtröm en Domien Verschuuren. Bij deze podcast komen drie mannelijke vrienden samen om (met een dikke knipoog) over hun mannelijkheid te praten. De serie is gericht op wat mannelijkheid nog betekent anno 2018, met flink wat humor erbij.
    Luister op iTunes of Spotify.
  3. Universiteit van Nederland. Op de Universiteit van Nederland worden de antwoorden veelgestelde vragen uitgelicht. Iedere aflevering staat in het teken van een nieuwe vraag. Wetenschappers bespreken hier dan in 15 minuutjes bijvoorbeeld of de holocaust een vooropgezet plan was, of wanneer je tevreden kunt zijn met je uiterlijk. Altijd leuk om je feitjes weer te kennen voor de volgende vrijdagmiddagborrel.
    Luister op iTunes of Spotify. Of kijk op YouTube.
  4. Yous & Yay, met Youssef Gnaoui (Sef) en Pepijn (Faberyayo). Een podcast waarin de rappers in gesprek gaan met schijnbaar random mensen. Van experts tot zakenlui en BN’ers. Ze beginnen elke aflevering met de vraag ‘Wat doe jij eigenlijk op een dag?’ en laten vervolgens het gesprek op de vrije loop. Hierbij gaan ze net zo lang door, tot ze merken dat er niks meer te zeggen is.
    Luister op iTunes.
  5. Waarom niet? In ‘Waarom niet? de Podcast’ bespreekt Thomas De Vries met experts, ondernemers en creatieven hoe wij als mens meer kunnen halen uit onze tijd op deze aarde. Dit gebeurt in de vorm van gesprekken met een goede dosis humor.
    Luister op iTunes of Soundcloud.
  6. De Dag, met Jurgen van den Berg en Lara Rense van NPO 1. In deze podcast wordt dagelijks in ongeveer 20 minuutjes het complete nieuws van de dag besproken. Ideaal wanneer je snel bij wilt zijn zonder alle sites in de gaten te moeten houden. Het is dan ook aan te raden om deze onderweg naar huis erbij te pakken.
    Luister op iTunes.
  7. De Rudi & Freddie Show, met Rutger Bregman en Jesse Frederik. Dit is een zakelijke podcast van de Correspondent waarin uiteenlopende onderwerpen besproken worden. Van politiek en vriendschappen tot goede boeken. Wekelijks komen hier hele interessante gasten aan het woord die hun inspirerende verhaal vertellen.
    Luister op iTunes of Soundcloud.
podcast, Podcasts | Manify Interests #20
Foto: Burst

Internationale podcasts

  1. Serial. Een podcasts die verschillende enorm interessante, waargebeurde criminele zaken voorbij laat komen. Iedere aflevering komt er hier een andere misdaden naar voren, van misdaden die al enige tijd geleden gebeurt zijn tot nog lopende zaken. Deze zaken worden vervolgens tot in de puntjes uitgeplust en onderzocht. Een wat diepgaandere podcast dus.
    Luister op iTunes.
  2. Slow Burn. Dit is een podcast van het Amerikaanse magazine Slate. Hierbij worden verschillende grote Amerikaanse gebeurtenissen besproken. Klinkt misschien voor sommigen behoorlijk lame, maar de onderwerpen die besproken worden zijn wel degelijk interessant om te horen. Er worden verschillende interessante zaken besproken, bijvoorbeeld de FBI onderzoeken naar Donald Trump.
    Luister op iTunes.
  3. On Drugs – CBC. Een interessante podcast die wat dieper ingaat op de wereld van narcotics. Want in een maatschappij waar yogasnuiver in de running voor woord van het jaar was, kan het geen kwaad om je wat meer in deze wereld te verdiepen. Elke week komt de Canadese radiozender CBC met een audio-documentaire over drugs, in de breedste zin van het woord. Ze onderzoeken de invloed van drugs op de wereld.
    Luister op iTunes.
  4. Without Fail.  Een interviewpodcast waarin de host Alex Blumberg succesvolle mensen uit de zakenwereld, de sportwereld en cultuur interviewt. Hij vraagt ze wanneer ze gefaald hebben en wat ze daarvan geleerd hebben. Van andermans fouten kun jij namelijk ook leren!
    Luister op iTunes.
  5. Hey, Cool Job! We kennen ze allemaal: mensen met unieke, toffe banen. Het soort baan waarvan je zegt: hey, toffe baan man. De podcast Hey, Cool Job! gaat wat dieper in op deze mensen. Wekelijks wordt er contact gezocht met mensen die unieke banen hebben en vervolgens worden deze banen uitgelicht. Dit gaat van oorlogsverslaggevers, regisseurs van pornofilms tot goudzoekers.
    Luister op iTunes.
  6. Internet History Podcast. Een podcast waarbij vragen beantwoord worden als: ‘Wat stond er in het eerste sms’je?’ Tijdens deze serie wordt een duikje genomen in de historie van de internet en worden verschillende vragen grondig uitgelicht. Dit gebeurt in de vorm van interviews, maar ook door sprekers die de complete geschiedenis toelichten om uit te leggen hoe het kan dat internet vandaag de dag zo’n grote rol speelt in ons leven.
    Luister op iTunes.
  7. How I Built This. Een podcast die naar de meest succesvolle bedrijven en hun oprichter kijkt. Startups als Airbnb en Instagram zijn voorbeelden van deze bedrijven. Er wordt dieper ingegaan op hoe zij op het idee voor hun bedrijf gekomen zijn en hoe het bedrijf groter is geworden. Een hele goede podcast voor als je inspiratie zoekt voor je eigen bedrijf.
    Luister op iTunes.
podcast, Podcasts | Manify Interests #20
Foto: Juja Han