Drones | Manify Interests #33

CREDITS: David Henrichs
[a>powerkit_alert type=white] Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt. Deze keer in Manify Interests: Drones vliegen

Vorige keer: Monogamie[/powerkit_alert]

Drones hebben de wereld in rap tempo overgenomen. Eigenlijk vindt iedereen die dingen tof. Drones kunnen voor verschillende doeleinden heel geschikt zijn. Naast de bekendere zaken als filmen en fotograferen zijn verschillende militaire instanties over heel de wereld er mee aan het testen of gebruiken ze al drones.

Drones: het begin

Laten we voorop stellen dat een drone niet per se een voertuig is met propellers en een afstandbediening. Een drone is over het algemeen alles wat onbemand en zelfstandig kan vliegen of zweven.

Als we de bovenstaande definitie als leidraad nemen voor een drone zien we de eerste versies al verschijnen in 1839. Oostenrijkse soldaten vielen Venetië toen aan met onbemande ballonnen waar explosieven aan hingen. Enorm hightech voor die tijd! We kunnen wel stellen dat deze aanval niet helemaal soepel is verlopen. Een aantal van die ballonnen trof het doel. Echter draaide de wind en dreven er ook een paar terug naar de Oostenrijkers waardoor ze zichzelf bombardeerden.

Soorten en toepassingen

Militaire drones

Drones worden op enorm veel vlakken gebruikt en zijn enorm functioneel. Het leger gebruikt al langer drones dan je zou denken. De UAV’s ofwel ‘Unmanned Areal Vehicle’ worden al langere tijd gebruikt door het leger voor verkenningen, observaties en luchtaanvallen.

De drones van het leger zien er een beetje uit als een vliegtuig zonder cockpit. Ze worden bestuurd vanuit cabines waar piloten met behulp van speciale controllers commando’s door kunnen geven aan de drone. De militaire drones zijn een enorme vooruitgang, het risico op menselijke slachtoffers is op deze manier enorm verkleint.

Drones voor recreatief gebruik

Naast de militaire drones hebben we natuurlijk ook de drones voor recreatief gebruik. Dit zijn de apparaten die je vaak met een cameraatje en propellers ziet. Onder andere DJI is een van de grotere en bekendere ontwikkelaars van de apparaten.

De recreatieve drones zijn de laatste jaren erg populair geworden. Ze worden gebruikt voor het maken van allerlei soorten filmpjes, van promoties tot aan bruiloften.

Racedrones

Naast het schieten van foto’s en filmpjes word er ook geracet met racedrones. Deze drones zijn relatief klein en worden bestuurd door middel van een controller en een virtual reality bril. Door deze bril zien de piloten alles in FPV, oftewel First Person View. In een race strijden vier tot zes piloten om de eerste plaats. Het is verassend spectaculair omdat de drones met hoge snelheden tegelijkertijd door de gates vliegen. Crashes zien er spectaculair uit en het klinkt ook erg tof als de drones voorbij komen vliegen.

De drones die gebruikt worden bij het racen zijn voornamelijk quadcopters. Dat zijn drones met vier armen en vier propellers zoals het woord ‘quad’ al aangeeft. Ze hebben vaak een afmeting tussen 18 en 22 centimeter.

Benieuwd naar het racen met drones? Check het filmpje hier onder!

De toekomst van de UAV

We hebben allemaal de reclames gezien waar drones in voorkomen. Deze reclames zijn realistischer dan je zou verwachten. Amazon Prime Air is een van de concepten die de wereld van de pakketdiensten volledig op zijn kop kan gaan zetten. Er word veelvuldig getest met het bezorgen van pakketen door middel van drones. Gezien de ontwikkelingen van de drones komt deze technologie relatief snel onze kant op!

De eerste testvlucht van de pakketdienst vond al in 2016 plaats. Hiermee bewijst dus ook Amazon te geloven in de toepassingen van onbemande luchtvaartuigen. The future is now!

Naast de pakketdienst kijken ook veel andere dienstverleners naar de mogelijkheden met drones. Ehang is een van de bedrijven die al redelijk ver is met het ontwikkelingen van deze grotere drones. De drones van Ehang zijn gemaakt voor personenvervoer. Ze kunnen dus op termijn voor grote logistieke veranderingen zorgen!

Hier moet je rekening mee houden!

De aanschaf

Bij het kopen van een drone zijn er een aantal zaken belangrijk. Ga je fotograferen of filmen met je drone? Kies dan voor een drone met een gimbal. Dit is een stabilisator voor de camera van je drone. Het zijn vaak de duurdere drones die dit hebben maar geloof ons, je hebt dit nodig.
Daarnaast raden we je aan te kiezen voor een drone met de FPV-feauture. Dit is de First Person View zoals we al vertelden. Zo kan je precies zien wat je filmt of fotografeert en is het geen giswerk!

Let goed op hoe lang de accu van je drone meegaat! De gemiddelde accu gaat 10 tot 31 minuten mee. Wil je langer vliegen? Schaf dan een paar reserveaccu’s aan zodat je tussentijds even kan wisselen.

Daarnaast is het handig om even bij jouw verzekeraar te checken hoe je de drone moet verzekeren. Bij sommige verzekeraars valt een drone onder de cameraverzekering, en bij andere verzekeraars is dit weer anders geregeld. Check dit dus goed voor je jouw drone in de zee crasht!

Enthousiast geworden over drones en wil je er eentje aanschaffen? Snappen we! Speciaal voor jou hebben we een paar drones geselecteerd die gegarandeerd in de smaak gaan vallen.

 • DJI Mavic 2 Pro – €1.264,-
  Dit is het paradepaartje van DJI. Het nieuwste model komt met krachtige 1-inch CMOS sensor Haselblad 20mp camera met een diafragma van f/2.8 tot f/11. Er is geen drone met een betere prijs-kwaliteitverhouding.
 • DJI Mavic Air – €729,-
  Deze drone past perfect in het middensegment van DJI. Deze drone is uitstekend voor piloten van alle niveaus. De Mavic Air houdt zich uitstekend in de harde wind en is super stabiel. Het voordeel is het prijskaartje en dat hij zo in je handbagage overal mee naartoe gaat.
 • DJI Spark – €569,-
  Een compacte drone met gimbal, ideaal is voor de beginnende piloot. Laat je niet afleiden door de bovenstaande drones, dit is een super chille drone die aan de meeste wensen zal voldoen. Wel moeten we zeggen dat deze drone wat minder goed presteert in de wind en levert het wat minder mooie beelden op. Maar je hebt wel een super handzaam ding voor een hele zachte prijs!

Het vliegen

Je kan je voorstellen dat er na de introductie van de drone heel wat mensen zenuwachtig op hun stoel hebben gezeten. Er zijn binnen no-time regels opgesteld voor het vliegen met de onbemande apparaten. Je riskeert een stevige boete als je deze regels aan je laars lapt, daarom zetten we de belangrijkste even op een rijtje!

 • Een particuliere drone mag niet zwaarder zijn dan 25 kilo.
 • Er mag niet boven een mensenmenigte, vliegvelden en andere no-fly zones gevlogen worden. Je riskeert dan dat jouw drone uit de lucht wordt geschoten en een hele grove boete of zelfs gevangenisstraf.
 • Het apparaat moet altijd zichtbaar zijn.
 • Er mag niet hoger dan 120 meter boven land of water worden gevlogen.
 • Je mag niet in het donker vliegen.
 • Helikopters en vliegtuigen hebben voorrang! Sterker nog, je mag er niet in de buurt komen. Verkeersregels 2.0.
 • Foto’s en video’s mogen worden opgenomen met je drone, houdt wel rekening met de privacyrechten van je buren! Wel zo handig.
drones, Drones | Manify Interests #33
Foto: Alexej Braitmayer