CrossFit | Manify Interests #36

CREDITS: Victor Freitas
[a>powerkit_alert type=white] Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt. Deze keer in Manify Interests: CrossFit.

Vorige keer: Motorcross[/powerkit_alert]

We hebben er weer een paar warme maar onstuimige dagen opzitten. De zomer komt stiekem dichterbij dan je denkt, maar je hebt nog geen summer body. No worries, wij gaan je helpen! In deze editie van Manify Interests gaan we aandacht besteden aan CrossFit. Een ontzettend toffe sport waar we nog te weinig over weten.

De geschiedenis van CrossFit

Deze relatief nieuwe sport is uitgevonden door de voormalig gymnasten Greg en Lauren Glassman. Wanneer de sport precies is uitgevonden is niet helemaal duidelijk. Wat we wel weten is dat de eerste sportschool speciaal voor CrossFit zijn deuren in 1996 heeft geopend in Santa Cruz (Verenigde Staten). De sport heeft zich daarna als een lopend vuurtje verspreid. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 14.000 CrossFit boxen en het aantal blijft groeien!

crossfit, CrossFit | Manify Interests #36
Foto: Scott Webb

Wat is CrossFit?

CrossFit is een sport waarbij je eigenlijk meerdere sporten combineert. Onder andere onderdelen van gewichtheffen, atletiek en gymnastiek komen terug bij CrossFit. Bij CrossFit oefen je functionele bewegingen op een hoog tempo. Iedere dag van de week heeft een eigen work-out, ook wel WOD (work-out of the day) genoemd.

CrossFit is ideaal om je complete lichaam te trainen. Je zal dan ook nooit de aller beste atleet in een bepaald onderdeel worden, maar overall kneitertje sterk. CrossFit heeft als focus alle spieren in je lichaam te trainen door alledaagse oefeningen te combineren. Denk hierbij aan gooien, klimmen, springen en tillen. In principe train je jouw lichaam om dagelijkse taken makkelijker en sneller uit te voeren.

Verschillende onderdelen in een work-out

In principe is iedere work-out opgedeeld in drie onderdelen. Elke les begint met een warming-up. Deze warming up is net als de WOD elke dag anders. Hij is gefinetuned voor de oefeningen die gaan komen. Het is dus geen algemene warm-up.

Na de warming up komen de skills en strength trainingen. Hierbij train je jouw motoriek of kracht. Bij een training voor de motoriek doe je oefeningen als eenbenige squats, touwtje springen of muscle ups. Een muscle up is een combinatie van een pull up en een dip. Check het korte filmpje hier onder!

Nadat de motoriek of kracht aan de beurt is geweest ga je door naar de work-out of the day. Bij de WOD doe je verschillende oefeningen verschillende keren met als doel dit zo snel mogelijk te doen. Klinkt makkelijk, maar geloof ons, je gaat er aan onderdoor.
Het is daarom heel belangrijk om CrossFit niet te onderschatten, je kan zelfs even een bezoekje aan de huisarts brengen om te checken of jouw lichaam er klaar voor is.

Verschillende soorten WOD’s

Glassman heeft WOD’s bedacht en genaamd naar vrouwen. Vrouwen horen we je denken, hoezo dat dan? Hij heeft daar een hele goede reden voor:

“Deze work-outs zijn net zo verwoestend als orkanen met vrouwennamen” – Greg Glassman

Dus heb je zin om te sporten? Laat Cindy, Helen of Karen je even lekker aanpakken. Overigens had meneer Glassman wel wat aantrekkelijkere namen kunnen kiezen, toch Karen?

Daarnaast zijn er Hero’s. Dit zijn WOD’s die de namen hebben van gesneuvelde soldaten met een speciale achterliggende gedachte. Het zijn oefeningen met een enorm hoge intensiteit. Hierbij herdenk je de gevallen soldaten zodat jij in alle vrijheid kan sporten.

Vaak bedenken sportscholen ook eigen WOD’s, deze zijn afgeleid van de bestaande WOD’s van Glassman.

crossfit, CrossFit | Manify Interests #36
Foto: Arthur Edelman

Materiaal

In principe heb je maar heel weinig nodig voor CrossFit. Een flinke tractorband, een moker, een kettlebell en dik lang touw en je kan jezelf helemaal de vernieling in helpen. Vaak zijn dit ook de materialen waar je mee werkt als je in een box aan het trainen bent.

Wil je graag een keertje gaan crossfitten? Er zijn flink wat CrossFit boxen in Nederland te vinden. Nagenoeg elke stad of flink dorp heeft er ondertussen wel eentje. Zoek je er eentje bij jou in de buurt? Check dit kaartje, er is er geheid eentje dichtbij!

Wedstrijden

Natuurlijk wordt er ook CrossFit gedaan in wedstrijdverband. De aller grootste kleerkasten komen hier samen om te laten zien hoe sterk ze zijn. Een van de meest bekende wedstrijden is de CrossFit Games. Deze wedstrijd wordt ieder jaar in de Verenigde Staten gehouden. Iedereen kan zich hier voor kwalificeren via een wereldwijde wedstrijd. Daarnaast heb je het in Nederland georganiseerde Lowlands Throwdown. Tijdens dit event kan je jezelf ook kwalificeren voor de CrossFit Games.

Zelf een keertje meedoen aan een wedstrijd? De Dutch Throwdown zit er aan te komen! Check alle info hier!

crossfit, CrossFit | Manify Interests #36
Foto: Victor Freitas

 

LEES OOK
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…