Met deze tips maak je de ultieme mancave

CREDITS: Terje Sollie

Het is de droom van iedere man: het hebben van de ultieme mancave. Het is de plek waar je je terug kunt trekken met de maten, waar levensverhalen gedeeld worden en heel wat drankjes de huig passeren. Om deze legendarische ruimte naar een nieuw niveau te tillen geven wij je tips.

Met deze tips maak je de ultieme mancave

Een mancave hoort naast de praktische redenen, ook stijlvol te zijn. Het oog wil ook wat. Maar omdat we niet allemaal aangeboren interieurdesigners denken wij graag met je mee en geven wij aan aantal tips. Zo maak je de ultieme mancave.

Mancave
Foto: Nick Rickert

Research voor de mancave

Voordat je gaat beginnen met het inrichten van de mancave is het goed om van tevoren even research te doen. Iconische bars en clubs zijn niet voor niets bij veel mensen bekend, dus ben ook zeker niet bang om een paar toffe ideeën te stelen. Of het nu de kleurencombinaties, de soorten meubels of een grote poster van Koning Willem-Alexander is, je kunt niet de plank misslaan als je de professionals volgt. Er zijn natuurlijk veel vragen. Ga je hardhout kopen, ga je gebruikmaken van koper of gaat beton een prominente rol spelen in je mancave? Research is key, en Pinterest (één keer niet Google) is je beste vriend.

Een thema is niet nodig

Ingelijste foto’s van grote sporthelden zijn leuk, maar als dit eigenlijk niet bij je past kun je het beter laten. Je mancave hoeft geen thema te hebben als het eigenlijk niet bij je past. Als je gewoon graag een paar drankjes achterover tikt en een beetje televisie kijkt, is het prima om het simpel te houden. Je kunt dan een paar touches van jezelf toevoegen in de decoratie en klaar ben je. Het hoeft geen hogere wiskunde te zijn.

mancave
Foto: Target Shot

Balance is key

Veel mannen zijn geneigd hun mancave in te richten rondom een centraal punt. Vaak is dit bijvoorbeeld een voetbaltafel, air hockeytafel of TV. Dit is een goed startpunt, maar het kan ook overweldigend zijn. Balans is daarom belangrijk, een mancave is immers een kamer met verschillende activiteiten. Zorg daarom dat de hele ruimte niet om één ding draait en voeg bijvoorbeeld een goed geluidssysteem, een bar of mooie drankkast toe voor meer multifunctionaliteit.

Blijf bij je stijl

Desondanks je verschillende elementen in je mancave wil, is het belangrijk om alles wel in één stijl te houden. Het moet een geheel worden en een licht eiken houten tafel gaat niet passen bij je mahonie kast. Even op elkaar afstemmen dus.

Televisie in de mancave

Zoals we al zeiden wil je je mancave multifunctioneel houden. Mocht je dus besluiten om het ook als mini bioscoop te laten functioneren, zorg dan dat dat niet het middelpunt wordt. Denk bijvoorbeeld aan oplossingen hoe je de TV kunt verbergen, zoals door ‘m te installeren in een grote wandkast of kies voor een beamer. Hierdoor blijft de ruimte multifunctioneel.

Neon is acceptabel

Vaak zijn neon lights een no go. Van bonte 80s cocktailclubs tot twijfelachtige op-de-tafel-dans-bars, vaak zijn de eerder fout dan stijlvol. Maar om wat voor reden dan ook zijn mancaves hier de uitzondering voor. Ophangen dus!

mancave
Foto: Ellie Burgin

Liefde voor sport

Je liefde voor je favoriete sportteam is niet iets dat je normaal gesproken duidelijk in je interieur naar voren laat komen. Voetbalsjaaltjes en teamfoto’s aan de muur kun je beter bij je tienerjaren laten. Voor je mancave daarentegen, is het wel weer geoorloofd. Maar let op, doe het wel met stijl. Ingelijste vintage foto’s of mooie gesigneerde items zijn stijlvollere opties.

Fantasie in de vrije loop

Een full-size Pac-Man machine of grote flipperkast zet je normaal gesproken niet zomaar in de woonkamer. Maar, in je mancave kan alles. Wil je een VR golf simulator die net zo groot is als de hele muur in de ruimte zetten? Then go for it. Doe vooral waar jij blij van wordt.