Zo creeer je deze zomer een next-level tuin

Bryan Adams kan ons in één liedje laten verlangen naar de zomer van ’69. En als zelfs DJ Ötzi er jaren later een remix van maakt, dan kun je er niet omheen: de zomer is het favo seizoen. Dit jaar gaat het er toch wel wat anders uitzien dan voorgaande jaren. Als man kun je omgaan met tegenslagen, dus ook deze zomer ga je er alles uithalen.

Misschien gaat de tuin dit jaar wel jouw eindbestemming worden. Dan is het wel zo lekker om het een beetje op orde te hebben. Daarom kun je dit jaar zien als een kans om je tuin écht next-level te maken. Je kan al jouw maten samenbrengen voor een ideale zomeravond vol met Corona’s én een ouderwetse mannenbarbecue in stijl. Dit vijfstappenplan gaat je daarbij helpen.

Deze zomer fix je een next-level tuin

Een fris begin

Een goed begin is het halve werk. Je doet er goed aan om bij de basis te beginnen. Het zou raar zijn als je meteen begint met het ophangen van een tuinschilderij of een houten wereldkaart. Die persoonlijke details zijn een toegevoegde waarde voor je tuin, maar kun je beter in een later stadium toevoegen.

Het is beter om eerst tuingereedschap aan te schaffen waarmee je jouw tuin kan opruimen. Je gaat alle dode bladeren verwijderen, je ruimt ein-de-lijk de takken op en je haalt overal het onkruid weg. Tja, het moet even. Als je écht ben overal klaar mee bent dan leen je ergens een hogedrukreiniger. Pas wel op dat je niet te rigoureus aan de slag gaat, want sommige bomen of planten hoef je alleen maar een beetje te snoeien.

tuin zomerklaar maken, Zo creeer je deze zomer een next-level tuin
Foto: Sonnie Hiles

Gezond groen

Nadat je alles netjes hebt gemaakt is het moment daar om te gaan kijken welke planten en bomen je nog kan reanimeren. Sommigen zullen net wat extra aandacht nodig hebben en anderen kunnen gewoon rechtstreeks de container in. Je dient hier goed onderscheid in te maken. Dit geldt ook voor het snoeien van planten.

Je kan ervoor kiezen om je tuin in dezelfde stijl te houden als je interieur. Als je veel planten gebruikt in je interieur, vind je het vast ook geen probleem om er veel in je tuin te knallen. De tuin is juist daarvoor bedacht.

Mocht je het verschrikkelijk vinden om met je handen in de grond te wroeten, dan kun je kiezen voor planten niet veel onderhoud van je vragen. Daarbij kan je denken aan een taxushaag of lavendel. En kunstgras is helemaal ideaal voor de mensen onder ons die geen gezeik willen.

Check ook: 10x Planten die zelfs jij in leven kan houden.

tuin zomerklaar maken, Zo creeer je deze zomer een next-level tuin
Foto: Joshua Ness

Een vleugje sfeer

Een opgeruimde en gesnoeide tuin ziet er gelijk een stuk netter uit, het is dan nog maar een kwestie van sfeer toevoegen en onderhouden. Allereerst is het verstandig om te bedenken in wat voor soort stijl jouw tuin gerestyled moet worden. Ga je voor een klassieke tuin, een moderne tuin of juist een bohemian tuin?

Op basis van je stijl kan je gaan kijken naar een nieuwe inrichting, met bijvoorbeeld andere planten, bomen, meubels of verlichting. Aan verlichting zal je misschien niet gelijk denken, maar het kan juist heel goed helpen om sfeer te creëren.

tuin zomerklaar maken

Creëer een fijne plek

Wanneer jij de keuze voor een stijl hebt gemaakt kun je gaan beslissen of je jouw huidige indeling wil behouden. Je doet er verstandig aan om te checken waar je veel vitamine D kan binnenharken. Als je in jouw tuin zit wil je wel veel zon op je mik krijgen namelijk.

Heb je een liefde voor koken? Dan heb je weer een hele andere indeling nodig. In de late uurtjes kan je jezelf en vrienden verwennen met een goed stuk vlees van de barbecue. Maar vergeet niet dat een bbq veel ruimte in beslag neemt. Kijk dus goed naar de stijl, maar ook of je indeling moet veranderen. In dit artikel leggen we haarfijn uit hoe je een barbecue kiest die bij jou past.

Onderhouden is key

Vanwege de toenemende droogte in Nederland heb je te horen gekregen dat je iedereen zuiniger om moet gaan met water. Maar dat betekent niet dat jij de planten in je tuin moet laten verpieteren. Als je een beetje denkt aan het milieu kun je het water van heftige buien opvangen om er later je plantjes water mee te geven. Zo denk je toch nog een beetje aan ons mooie land.

Nog een aantal hacks:

  • Sproei je tuin niet midden op de dag. Het water verdampt dan zoals sneeuw voor de zon verdwijnt.
  • Zorg voor een levende bodem voordat je planten gaat plaatsen. Een goede bodem is de basis voor een geslaagde tuin.

Inspiratie