Samenwonen op de planning? 7 dingen om rekening mee te houden

CREDITS: Unsplash | Claudia van Zyl

Ooit kom je op een punt dat je jouw zorgeloze leventje achter je moet laten en de volgende stap in zicht is. Deze zin gaat natuurlijk over samenwonen, dat kon niet anders. We kunnen je alvast vertellen dat met zijn tweeën in een huis leven niet zo makkelijk is. Nu kun je gelijk denken aan stelletjes die borden naar elkaar smijten, maar dat is misschien wat overdreven.

Toch zal er wel een storm van emoties op je afkomen en je leven gaat anders worden. Daarbij moeten we wel zeggen dat ook weer niet het einde van de wereld is. Als het puntje bij paaltje komt ga je er van genieten, maar je moet er wel even voor werken.

Plannen om samen te wonen? Met deze 7 dingen moet je rekening houden

Je leven en een huis met iemand delen kan stress opleveren. Jullie zijn allebei gewend aan eigen routines en zijn waarschijnlijk te koppig om die gewoontes aan te passen. Maar het woord samenwonen zegt het al: je gaat SAMEN wonen. Wat van jou is, is van haar en idem dito.

Om dit proces wat soepeler te laten verlopen hebben we wat puntjes voor je geselecteerd die je in jouw achterhoofd kan prenten. Zo hoef je niet vanaf de eerste nacht samen op de bank te slapen.

Blijf jezelf

Het is belangrijk om jezelf goed te kennen voordat je de beslissing maakt om je leven met iemand te gaan delen. Als je weet wat voor jou belangrijk is – en je maakt het ook kenbaar – dan kan zij er rekening mee houden. Eén ding is zeker: als je jezelf alleen maar gaat aanpassen gaat het niet werken. Mocht je de behoefte hebben om af en toe te knallen tijdens een potje COD moet je dat zeker blijven doen.

samenwonen, Samenwonen op de planning? 7 dingen om rekening mee te houden
Foto: Candice Picard

Spullen doe je samen sorteren

Als blijkt op de dag dat jullie aankomen dat er twee kingsize bedden zijn, drie tafels, tien stoelen en twintig pannen dan gaat er iets mis. Dit zal niet gaan passen of jullie hebben wel een heel dik mansion op de kop getikt.

Jullie doen er dus verstandig aan als je van tevoren bespreekt welke spullen van je oude stekkie meegaan. Welk bed gaat mee, welke tafel is mooier en welke stoelen kunnen nog een aantal jaartjes mee? Je gaat jezelf waarschijnlijk verbazen omdat je haar smaak qua interieur nog niet kent. En wat denken van de raamdecoratie? Kiezen jullie voor een jaloezie van hout of tóch voor velvet gordijnen? Keuzes, keuzes, keuzes…

Als je jullie financiën het toelaten kun je ook voor een volledig nieuw interieur gaan. Misschien is het wel in een keer veel gevraagd van jullie portemonnee, maar het kan een frisse start zijn. Daarmee hebben jullie, als het goed is, wel meteen een interieur naar smaak.

Financiën moeten geen verrassing zijn

Geld is vaak een lastig onderwerp om te bespreken. Toch moet je ruim van tevoren het belangrijke gesprek voeren. Het zou zonde zijn als je een week samenwoont en erachter komt dat je vriendin elke maand €400 uitgeeft aan een rare hobby. Beetje een dealbreaker niet?

Daarbij is het goed om te weten hoe de verdeling er in de toekomst uitziet. Gaan jullie voor een 50/50 regeling of moet jij misschien wat meer inleggen? Wanneer er duidelijke regels en afspraken zijn over geld krijgen jullie minder gezeik in de toekomst.

Je seksleven gaat ook op z’n kop

Weet je nog die tijd? Toen jullie een standaard vier keer in de week seks hadden? Nou beste meneer, dat zal toch wel anders worden als jullie samenwonen. We zeggen niet dat jullie helemaal geen seks meer gaan hebben, maar het leven gaat er gewoon net wat anders uit zien.

Je gaat elkaar elke dag zien dus waarschijnlijk ben je haar soms ook wel beu. Vooral als je een stressvolle dag op kantoor hebt gehad. Om te voorkomen dat jullie een snel een saai stel worden moet je leren om je mindset positief te laten blijven. Zet je issues even aan de kant en maak tijd voor elkaar.

Als je merkt dat je relatie op seksueel gebied een beetje doodloopt dan zal je toch aan de bel moeten trekken. Wellicht dat je met een paar kleine aanpassingen in jullie schema’s en mindset al snel weer op het goede pad komt. En in het goede bed.

samenwonen, Samenwonen op de planning? 7 dingen om rekening mee te houden
Foto: NeONBRAND

Ook jij moet de vaatwasser inruimen

Huishoudelijke taken kunnen voor ons mannen nog wel eens een dingetje zijn. Toch zul je eraan moeten geloven. In een vies huis kan niemand leven dus je gaat het samen met haar oplossen. Het is niet de bedoeling dat de een de ander helpt in het huishouden. Nee, jullie hebben allebei taken die gedaan moeten worden. Het is een two-man job.

Zoals je een to-do list maakt op je merk kun je dat ook doen in het huishouden. Jullie kunnen een schema maken, kijk wat voor taken jullie moeten gaan doen en zet ook een deadline. Zo komen de taken ook in je ritme terecht.

Accepteer dat jullie het soms oneens zijn

Dat frustraties en irritaties voor gaan komen staat vast. Die heb je ook al als je niet samenwoont. Je blijft gewoon jezelf en je hebt af en toe een andere mening. Niks mis mee, daarmee blijf de boel levend en ontstaat er een beetje spanning. Als jullie er allebei geen groot ding van maken dan kun je ieder in zijn waarde laten. Soms ben je het gewoon niet eens met iemand. Move on.

Er is altijd een reden om iets te vieren

Na al dat verhuizen, sjouwen, beunen en inrichten is het tijd voor een feestje. Als jullie eenmaal gesetteld zijn is het belangrijk, en vooral leuk, dat jullie het vieren. Organiseer een groot feest, nodig iedereen uit of bouw juist een klein feest. Die keuze is volledig aan jullie. Wanneer je viert dat jullie samenwonen dan zal jullie nieuwe huis echt als thuis aanvoelen. Plus een extra reden voor een feest is nooit verkeerd. Cheers!

samenwonen, Samenwonen op de planning? 7 dingen om rekening mee te houden
Foto: Joanna Nix
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
Maak kennis met de Porscheboerderij
Normaal ga je even snel langs de garage voor een kleine onderhoudsbeurt. Niks meer, niks minder. Behalve bij de Autobarn dan: bijย deze garage blijf je waarschijnlijk nog…
Op de bank bij de broertjes de Boer
We zijn altijd wel te porren voor een potje LaLiga, maar deze keer is het net effe anders. In oer-Hollands weer rijden via een modderig zijweggetje langs…