Zo speel je met ruimte in huis

CREDITS: Bigstock

Ruimte is eigenlijk maar een apart concept. Enerzijds is het overal, en anderzijds is het weer helemaal nergens. Of nou ja, je kan het in ieder geval niet zien. Toch?

Ook voor het oog blijft ruimte van belang

Dat klopt in principe ook wel, want ja, de ruimte bestaat uit niets, noppes, niente. Totdat je opeens het gloednieuwe huis van je beste vriend binnenloopt en roept: “Wat een ruimte zeg.” Ruimte is dus, ook voor het oog, wel degelijk van belang. En daarom komen wij maar weer eens met wat handige tips. Ditmaal, zoals je ondertussen misschien al wel doorhebt, met dé tips die jij nodig hebt om je huis ruimtelijker dan de Melkweg te maken.

Creëer zones voor ruimte

Laten we beginnen met het creëren van zones binnen een kamer. Daarmee doelen we erop dat je grotere ruimtes opdeelt in weer kleinere ‘zones’ om zo elke zone te definiëren en uniek te maken. Ga bijvoorbeeld voor een gezellig leeshoekje met een comfortabele ligstoel, vintage bijzettafeltje en een hangende lamp erboven. Ook kan je binnen de ‘zones’ weer verschillende kleuren, texturen en meubels gebruiken.

Ruimte, Zo speel je met <strong>ruimte in huis</strong>
Foto: Bigstock

See through is altijd een goed idee

Wij Nederlanders staan niet bepaald bekend om onze privacy. Bij het gemiddelde huis kan je via de ramen zo de achterkant van het huis alweer spotten. Ah joh, een beetje see through is niks mis mee. Sterker nog, als je het in huis gebruikt is het een ideale manier om meer ruimte in je huis te creëren. Een glazen tussendeur of een glazen inloopdouche zijn perfecte manieren van je ruimte effectief gebruiken.

Ruim je shit op

Oké, inkoppertje natuurlijk, maar toch: ruim je shit eens op amigo. Die ene vaas die al jaren stof staat te happen op je kast kan vast wel weg, en dat ouwe tapijt op de vloer ook wel. Bovendien heb je vast nog wel oude kleren, boeken, papieren en andere prullaria waarvan de figuurlijke houdbaarheidsdatum allang verstreken is. Zo oogt je huis direct minder rommelig en ruimtelijker.

huis
Foto: Roberto Nickson

Opbergoplossingen

Ah, hier zijn we fan van: handige manieren om de minder mooie plekken van het huis weg te werken en bovendien meer ruimte creëren middels opbergoplossingen. Zoek naar meubels met ingebouwde opbergruimtes, zoals een bed met laden bijvoorbeeld. Een paar planken of haken aan de muren helpen je ook al om de vloerruimte vrij te maken. Scheelt ook weer.

Kies lichte kleuren voor ruimte

Lichte kleuren zorgen automatisch voor een openere ruimte. Kies daarom lichtgekleurde muren, meubels en accessoires om een ruimtelijk gevoel te creëren. Witte of lichtgrijze muren kunnen een kamer groter doen aanvoelen, terwijl lichtgekleurde meubels bij de muren passen en een samenhangend geheel vormen. Gebruik kleurrijke accenten, zoals kussens of tapijten, om de ruimte interessanter en persoonlijker te maken. Alleen maar licht is ook zo saai.

interieur trends 2021
Foto: Kam Idris

Multifunctioneel meubilair

Multifunctioneel meubilair is een geweldige manier om de ruimte optimaal te benutten. Een voetenbank kan bijvoorbeeld dienen als extra zitplaats, of een consoletafel kan worden gebruikt als bureau. Zoek meubels die gemakkelijk kunnen worden verplaatst of omgevormd om aan verschillende behoeften te voldoen.

Gebruik spiegels

Spiegels kunnen de illusie van ruimte wekken door het licht te weerkaatsen en een kamer groter te doen lijken. Moeten we misschien ook maar op andere dingen gaan gebruiken. Ahem. Hang een grote spiegel aan de muur tegenover een raam om natuurlijk licht te weerkaatsen, of gebruik een spiegelend meubelstuk om het licht in de kamer te weerkaatsen. Spiegelwanden of achterwanden kunnen ook een dramatisch effect creëren en een ruimte opener doen aanvoelen.

Omarm het minimalisme

Oké, oké, we zeggen nu niet dat je een stereotyperend interieur moet nemen met alleen een bank en een TV. Maar we adviseren je wel om het minimalisme te omarmen. Kies meubels en accessoires die functioneel en gestroomlijnd zijn en vermijd het volstoppen met allerlei rotzooi of decoratieve voorwerpen. Dit helpt in het creëren van rust en eenvoud. As we like it. 

Ruimte, Zo speel je met <strong>ruimte in huis</strong>
Foto: Bigstock