Zo creeer je het perfecte mannen interieur

CREDITS: Karl Solano

In principe hebben we onze zaakjes wel op orde, tóch? Alleen bij ons mannen gaat het op gebied van interieur vaak toch een beetje mis. Grote bank, grote tv, salontafeltje van Ikea, een eettafel waar precies vier mensen aan kunnen zitten, witte muren, houten elementen en als accentkleur grijs. Dit is vaak hoe een typisch mannenhuis er vaak uitziet. Niks mis mee, totaal niet. Maar het is een praktisch ingericht huis met de standaard meubels.

Terwijl vrouwen vaak allerlei tierelantijntjes in huis hebben staan, hebben wij vaak liever een strak interieur. We hoeven niet tien sierkussentjes op de bank te hebben liggen. Over het algemeen houden wij van design, verlichting en technische snufjes. Een mannelijk interieur met vaak een wat industriële look. Wij geloven in jouw innerlijke interieur-stylist, want vele mannen zijn hier erg succesvol in geworden. Het goed begin is het halve werk, dus hierbij alvast gruwelijke tips voor je:

Tips voor het perfecte interieur

Tip 1: leg een kleed onder de bank

Die enorme bank waar genoeg plek is voor drie mensen om languit op te liggen is natuurlijk ideaal. Maar in combinatie met alleen een tv en salontafel kan het een wat kille uitstraling hebben. Kies er daarom voor om een vloerkleed onder de bank te laten komen. Het straalt warmte en sfeer uit, ook nog eens lekker warm aan de voeten. Kies voor een hoogpolig wollen tapijt (helaas wel meer stofzuigen) of een mooi gevlochten kleed.

Tip 2: kies niet de standaard tafelopstelling

De meeste eettafels zijn rechthoekig, staan tegen de muur en hebben vier stoelen eraan staan. Prima, maar vooral praktisch. Probeer eens te gaan spelen met hoe je de tafel anders kan neerzetten. Overweeg om de tafel in het middel van de kamer te zetten en kijk wat voor effect het heeft. Kies voor verschillende stoelen, vier dezelfde zijn al snel saai. Een krukje, ene vintage stoeltje, een met een stoffen zitting en een industriële stoel met een schapenvacht erop. Het zorgt voor meer sfeer en een speelser effect.

Mocht je he-le-maal willen uitpakken: dan kan je ook je keuken gebruiken als eettafel. Een keukeneiland is stijlvol én praktisch.

Tip 3: sfeerlicht

Goed licht is enorm belangrijk in een interieur. Vooral als de donkere maanden zich weer doen opduiken is goede verlichting een must. Licht heeft invloed op de sfeer, ruimtewerking en de kleuren in je huis. Het is niet gek dat er experts bestaan om een professioneel verlichtingsplan voor je op te stellen. Jammer dat je dan alleen diep in de buidel moet tasten…

Zorg er in ieder geval voor dat je de lampen die zorgen voor het grote licht kunt dimmen. Té fel licht is ongezellig en niet prettig, het is belangrijk dat je deze naar situatie kunt afstellen. Led inbouwspots zijn daar ideaal voor. Deze zijn makkelijk te combineren met sfeerlampen.

Daarnaast is daglicht ook erg belangrijk. Natuurlijk kan je niet veel doen aan de positie van je ramen, maar met je kan er altijd mee spelen en je lichtplan op afstemmen.

Tip 4: neem planten in huis

Persoon zonder groene vingers: “Ik had drie planten gekocht, maar die hebben mijn laatste vakantie helaas niet overleefd”. Het structureel water geven is moeilijk, dat begrijpen wij ook. Maar er zijn genoeg planten die niet wekelijks water nodig hebben, waardoor zelfs jij een beetje groen in huis kan hebben. Een paar planten en bloemen zorgen snel voor sfeer. Neem één grote plan als eyecatcher en je hebt al een begin!

Deze planten passen goed in een mannen-interieur: de Codeiaeum, de Philodendron, de Sansevieria, de Schefflera en de Scindapsus. Zorg ervoor dat ze niet uitdrogen, maar geef ze ook niet té veel water dat het een voetbad wordt. Plaats ze in een metalen of stenen pot voor een stoere look en maak combinaties van de planten om een tof effect te creëren.

modern interieur
Foto: Tu Tu

Tip 5: pronkstukken in een servicekast

Koop op de rommelmarkt of in de tweedehandswinkel een authentieke servicekast. Misschien heeft je moeder er nog wel een voor je? Verf deze dan in dezelfde kleur als de muur waar deze voorstaat en zet er jouw pronkstukken in. Natuurlijk geen bloemetjesschalen, maar échte mannelijke dingen. Denk bijvoorbeeld aan je wiskeyglazen met de bijhorende flessen.

Door de kast in dezelfde kleur als de muur te verven krijg je het effect dat alle stukken die in de kast staan alle aandacht krijgen. Ook geef je je interieur meteen een persoonlijk tintje. Daarnaast zorg je ervoor dat door de verf het hout van de kast niet gaat overheersen. Vaak heb je al een houten vloer en tafel. Is dit niet zo? Dan kun je de kast in orginele staat houden. Maar let wel op dat hout op hout op hout vaak net iets té is.

Interieur trends 2020
Foto: Roman Mager

Tip 6: kleuren combinaties

Een veelvoorkomende fout in een manneninterieur zijn het hebben van te zwaar en donker meubilair. Mannen hebben de neiging om alles in het interieur in een donkere kleur te kopen: gordijnen, bank, beddengoed en tafels. Wij raden je aan: vermijd dit. Donkere meubels en accessoires zorgen voor een optisch kleinere ruimte. Daarnaast is stof en viezigheid veel beter te zien om donkere kleuren. Donkere kleuren mogen heus wel, maar het mag niet te veel gaan overheersen in je interieur. Probeer daarom extra aandacht te geven bij het uitkiezen van kleuren en meubels. Schakel desnoods de verkoper in of zorg dat je wat inspiratieplaatjes op het internet hebt opgezocht.

Tip 7: accessoires

We zijn geen vrouwen en we willen daarom niet duizenden accessoires in huis hebben staan. Maar het moet niet zo zijn dat je daarom besluit om helemaal geen decoratie in huis te plaatsen. Kies daarom voor items met volume. Een grote kandelaar of lantaarn, een grote plant of persoonlijk schilderij.

Of een surfboard, motor, fixie of misschien wel een Jaguar E-type?

Tip 8: houd het netjes

Last but not least: het huishouden. Volgens onderzoek zijn we vergeleken met andere landen, erg slecht in het huishouden. We bakken er niks van. Het kopje in de vaatwasser zetten is vaak al net iets té veel moeite. Zonde, want het brengt rommel in je huis en dat is allesbehalve gezellig. Probeer daarom dat kopje de volgende keer wél even in de vaatwasser te zetten. En te stofzuigen.