Interior inspiration: de tofste lampen voor een industrieel interieur

Industrial design is hot! Het zal je ongetwijfeld niet zijn ontgaan. Steeds meer hippe cafés, restaurants en kantoren kiezen voor een back-to-basic interieur met toffe industriële invloeden. En ook in je eigen paleisje zal deze stijl niet misstaan. Mits je het goed aanpakt. Als je voor een industriële vibe kiest, mag je de verlichting niet vergeten. Lampen geven je namelijk de mogelijkheid om te spelen met de sfeer van de ruimte, maar zijn ook echte eye catchers in je minimalistische interieur. Wij hebben op een rijtje gezet welke industriële lampen jouw interieur upgraden en waar ze het beste tot zijn recht komen.

Industrial design

Een industrieel interieur zie je vaak terug in grote ruimtes van oude (bedrijfs)panden, pakhuizen en fabrieken. Steeds vaker worden deze leegstaande gebouwen omgetoverd tot moderne woningen met een rauw randje. Met name oude constructiedetails als steunpilaren, metalen buizen, betonnen vloeren en bakstenen muren maken deze ruimtes zo aantrekkelijk voor industrial design lovers. Combineer dit met sobere kleuren en materialen als metaal, beton, hout, steen en staal en het plaatje is compleet.

Omdat de ruimtes vaak groot zijn en er veel gebruik wordt gemaakt van koele en donkere kleuren, ligt het gevaar op de loer dat het interieur kil overkomt. Dit kan je gemakkelijk voorkomen door hier en daar een kleurtje terug te laten komen, bijvoorbeeld in je kussens op de bank of door wat planten neer te zetten. Maar vergeet ook niet wat verlichting kan doen! Een goede lamp brengt een warmte en sfeer in je huis.

Hanglampen

industriële-lampen

We zeiden het net al, een industrieel design past perfect bij oude, grote ruimtes. Deze ruimtes zijn vaak voorzien van hoge plafonds, waardoor hanglampen heel tof ogen.

Hanglampen behoren tot de basisverlichting van ieder huis en bepalen daarom vaak de sfeer van een ruimte. Denk daarom goed na over de grootte van je lamp en de plek waar je ‘m wilt hangen. In de meeste huizen hangen ze boven de tafel of in het midden van de ruimte, maar er is nog zoveel meer mogelijk. Zeker als je een grote (woon)kamer hebt, is het de moeite waard om eens wat anders met een hanglamp te doen. Zo kan je kleinere en grote hanglampen combineren en samen als een soort tros ophangen. Ook kan je er één of meerdere in een hoek hangen, waardoor het naast een lamp ook een soort accessoire wordt. Kies voor rauwe, onafgewerkte materialen voor een echte industrial look of kies voor wat subtielere metalen en kleuren als wit en koper als je het geheel wat meer sophisticated wilt houden.

Staande lampen

Een staande of vloerlamp is door het formaat een echte eye catcher. Denk daarom goed na over je keuze, want het valt meteen op als de lamp niet goed bij de rest van het interieur past. Een exemplaar van metaal of beton doet het eigenlijk altijd goed in een industriële omgeving. Hoe grover en ruwer, hoe beter. Kies bijvoorbeeld voor een driepoot met een grote spot of een verstelbare koepellamp.

Een voordeel van staande lampen is dat ze nergens aan bevestigd hoeven te worden. Hierdoor kan je ze gemakkelijk overal neerzetten en kan je ze altijd verplaatsen. Ideaal als je bent uitgekeken op je interieur en de boel eens om wilt gooien.

Wandlampen

Wandverlichting is ideaal voor donkere hoeken in je huis. Door hier bijvoorbeeld spotjes te plaatsen, creëer je extra, sfeervol licht in de ruimte. Daarnaast lijkt een muur optisch groter als je ‘m uitlicht, waardoor je kamer veel ruimer oogt. Wandverlichting kan in principe overal in huis geplaatst worden, dus probeer breder te denken dan je woonkamer. Boven de spiegel in de badkamer of als plafondlamp op je wc zal een wandlamp ook zeker niet misstaan. Kies voor een grof design van metaal, deze matcht perfect met de rest van je industriële interieur.

Bureau-/tafellampen

Voor late night werksessies is het fijn om een bureau- of tafellamp in huis te hebben. Dit geeft net even dat beetje extra licht dat je nodig hebt om alles goed te kunnen lezen en je te kunnen blijven concentreren. Het is dus met name een functionele lamp, maar dat betekent niet dat ‘ie niet stijlvol mag zijn. Ook bij deze lamp kies je voor een model met een fijne retro feeling en zichtbare mechaniek. Het hoeft niet allemaal tot in de puntjes afgewerkt te zijn en er super strak uitzien. Het is juist die ruwe look die jouw interieur on point maakt!

industriele-lampen5
Foto: Ikea
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
Maak kennis met de Porscheboerderij
Normaal ga je even snel langs de garage voor een kleine onderhoudsbeurt. Niks meer, niks minder. Behalve bij de Autobarn dan: bij deze garage blijf je waarschijnlijk nog…